Czcionka:

A+
A-

Kontrast:

Burgery z buraków

Burgery z buraków

Składniki (porcja 6 szt.):

Kotlet:

  • 4 małe buraki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 0,5 cebuli
  • 3 łyżki uprażonego słonecznika
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól i pieprz

Pozostałe:

  • bułki
  • liście sałaty
  • pęczek szczypiorku
  • ok. 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ogórki kiszone
  • ser feta lub żółty
  • kiełki rzodkiewki i lucerny
  • sól i pieprz

Buraki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego do ok. 190 stopni piekarnika na 30 min. Gdy wystygną, obieramy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach do miski. Dodajemy fasolę, którą wcześniej rozgnietliśmy widelcem oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotlety i smażymy z obu stron na patelni grillowej. W międzyczasie podgrzewamy przekrojone na pół bułki na innej patelni lub w piekarniku.

Aby przygotować sos jogurtowy, dodajemy do jogurtu naturalnego sok z cytryny, szczypiorek oraz szczyptę soli i pieprzu wedle uznania.

Burgery składamy, układając kolejne składniki: sos jogurtowy, sałata, kotlet, plasterki ogórka, sos jogurtowy, kiełki, ser. Dobór skąłdników zależy tak naprawdę od naszych preferencji :)

 

przepis pochodzi ze strony  kasiuchnia.pl

Data dodania: 2020-04-27 07:54:54
Data edycji: 2020-04-28 08:29:48
Ilość wyświetleń: 209
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Facebook