Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Jakie pieczywo dla twojego dziecka ?

Jakie pieczywo dla twojego dziecka ?

Półki w sklepie aż uginają się od różnego rodzaju pieczywa. Każdy rodzic chce jak najlepiej dla swojego dziecka, więc im większy wybór tym więcej pytań się pojawia. Producenci patrząc na ekonomię, coraz częściej dodają mało wartościowej oczyszczonej mąki pszennej oraz coraz to więcej polepszaczy. Chemiczne dodatki nie tylko mówią o gorszej jakości wypieku, ale w przypadku małych dzieci mogą być nawet niebezpieczne.

 

Na wartość odżywczą pieczywa wpływa mąka, z której się je wypieka. Najlepsza jest ta nieoczyszczona, z pełnego przemiału. Bogata w białko roślinne, witaminy z grupy B i wit. E, minerały (żelazo, magnez, cynk, miedź, potas, fosfor) oraz błonnik pokarmowy, regulujący pracę jelit. Najzdrowsze będzie pieczywo z mąki żytniej i mąki razowej.

Należy jednak zaznaczyć, że w diecie małego dziecka zbyt duża ilość błonnika nie jest jednak wskazana, gdyż może obciążać jeszcze nie w pełni dojrzały przewód pokarmowy. Starszym już dzieciom jak najbardziej możesz podawać pieczywo o wysokiej zawartości błonnika.

Pierwszym rodzajem pieczywa jakie powinno się podać dziecku jest pieczywo białe. Nie ma tyle wartości odżywczych co ciemne, jednak jest bardziej łatwo strawne. Pieczywo razowe powinno się wporwadzać dopero po ukońćzeniu 1 roku życia. Dieta oparta tylko chlebie razowym nie jest wskazane, gdyż jest to pieczywo najbardziej ciężkostrawne.

Dla małych dzieci najodpowiedniejsze będzie pieczywo z mąki graham – mąki pszennej z pełnego przemiału. Pieczywo to jest łatwiej strawne niż pieczywo razowe, a równie wartościowe. Jest delikatniejsze w smaku, dlatego też dzieci sięgają po nie chętniej niż po typowego razowca.

 

Warto także kupować chleb z pestkami dyni, ziarnami słonecznika, soją czy też sezamem, które dodatkowo wzbogacą pieczywo w witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe, bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego malca.

Warto od najmłodszych lat podawać dzieciom różnorodne pieczywo, gdy jużteraz dzieco nabiera nawyków żywieniowych, którymi będzie się kierowało jako dorosły człowiek.

Data dodania: 2021-01-28 07:49:15
Data edycji: 2021-01-28 07:54:54
Ilość wyświetleń: 846
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej