Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Burgery z buraków

Burgery z buraków

Składniki (porcja 6 szt.):

Kotlet:

  • 4 małe buraki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 0,5 cebuli
  • 3 łyżki uprażonego słonecznika
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól i pieprz

Pozostałe:

  • bułki
  • liście sałaty
  • pęczek szczypiorku
  • ok. 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ogórki kiszone
  • ser feta lub żółty
  • kiełki rzodkiewki i lucerny
  • sól i pieprz

Buraki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego do ok. 190 stopni piekarnika na 30 min. Gdy wystygną, obieramy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach do miski. Dodajemy fasolę, którą wcześniej rozgnietliśmy widelcem oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotlety i smażymy z obu stron na patelni grillowej. W międzyczasie podgrzewamy przekrojone na pół bułki na innej patelni lub w piekarniku.

Aby przygotować sos jogurtowy, dodajemy do jogurtu naturalnego sok z cytryny, szczypiorek oraz szczyptę soli i pieprzu wedle uznania.

Burgery składamy, układając kolejne składniki: sos jogurtowy, sałata, kotlet, plasterki ogórka, sos jogurtowy, kiełki, ser. Dobór skąłdników zależy tak naprawdę od naszych preferencji :)

 

przepis pochodzi ze strony  kasiuchnia.pl

Data dodania: 2020-04-27 07:54:54
Data edycji: 2020-04-28 08:29:48
Ilość wyświetleń: 1222
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej