Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Zapiekanki

Zapiekanki

SKŁADNIKI

  • 1 bagietka
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła (np. klarowanego)
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: 150 g szynki
  • 150 g tartego sera np. mozzarella
  • ketchup

PRZYGOTOWANIE

  • Bagietkę przekroić na 2 równe części, następnie wzdłuż na pół. Pieczarki umyć, osuszyć i drobno posiekać na desce. Cebulę obrać i pokroić w małą kosteczkę.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę masła, włożyć cebulę i zeszklić ją. Dodać posiekane lub starte na tarce pieczarki, kolejną łyżkę masła i smażyć co chwilę mieszając przez około 5 minut, pod koniec doprawić solą oraz pieprzem.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Farsz pieczarkowy wyłożyć na bułki, posypać opcjonalnie pokrojoną w kosteczkę szynką, następnie tartym serem.
  • Ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do zrumienienia przez ok. 7 minut. Podawać z ketchupem.
Data dodania: 2020-04-21 08:46:55
Data edycji: 2020-04-23 08:42:51
Ilość wyświetleń: 1031
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej