Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Pingwinki

Pingwinki

 Składniki :

– parę czarnych oliwek,
– marchewka,
– mini mozzarella,
– wykałaczki,
– czerwoną paprykę lub skórka czerwonego jabłka.

Obieramy marchewkę i kroimy na talarki. Następnie wycinamy z nich małe trójkąty. Reszta będzie tworzyć pingwinie łapki. Małe wycięte fragmenty po niewielkiej obróbce, będą mogły tworzyć dzióbki. 

Okiwki przecinamy wzdłuż tak, aby zmieściła się między nimi kulka mozzarelli.

W pozostałych oliwkach wydrążamy dziurkę, w której zmieści się dziób. Tak przygotowaną konstrukcję umieszczamy na wykałaczce. 

Na wykałaczkę nadziewamy kolejno głowę (cała oliwka), tułów (mozzarella) i nóżki (marchewka). 

Możecie także:

– na głowie pingwinków umieścić kokardkę z marchewki lub marchewkową „muszkę” pod szyją
– zrobić szalik z paska czerwonej papryki
– z czerwonej papryki albo skórki czerwonego jabłka stworzyć czapeczki dla pingwinów. Dla lepszego efektu wokół czapek przyda się ramka z bitej śmietany

Data dodania: 2020-03-20 16:09:58
Data edycji: 2020-03-26 14:42:39
Ilość wyświetleń: 1100
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej