08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53
– parę czarnych oliwek,
– marchewka,
– mini mozzarella,
– wykałaczki,
– czerwoną paprykę lub skórka czerwonego jabłka.
Obieramy marchewkę i kroimy na talarki. Następnie wycinamy z nich małe trójkąty. Reszta będzie tworzyć pingwinie łapki. Małe wycięte fragmenty po niewielkiej obróbce, będą mogły tworzyć dzióbki.
Okiwki przecinamy wzdłuż tak, aby zmieściła się między nimi kulka mozzarelli.
W pozostałych oliwkach wydrążamy dziurkę, w której zmieści się dziób. Tak przygotowaną konstrukcję umieszczamy na wykałaczce.
Na wykałaczkę nadziewamy kolejno głowę (cała oliwka), tułów (mozzarella) i nóżki (marchewka).
– na głowie pingwinków umieścić kokardkę z marchewki lub marchewkową „muszkę” pod szyją
– zrobić szalik z paska czerwonej papryki
– z czerwonej papryki albo skórki czerwonego jabłka stworzyć czapeczki dla pingwinów. Dla lepszego efektu wokół czapek przyda się ramka z bitej śmietany
08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53