08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53
Kasze to jadalne nasiona zbóż. Gryczana, manna, jęczmienna czy jaglana… Na rynku dostępnych jest wiele gatunków, a każda zawiera bardzo wartościowe minerały, witaminy oraz błonnik.
Choć żyjemy w przeświadczeniu, że tradycyjna kuchnia polska kojarzy się z ziemaniakami, w rzeczywistości to kasza była podstawą kuchni staropolskiej i gościła na stołach nawet częściej niż chleb. Dopiero potem, w XVII wieku, zaczęła być powoli wypierana przez ziemniaki.
Kasze stanowią idealny dodatek skrobiowy do dań głównych, zup, zapiekanek, sałatek, pęczotto. W diecie zaleca się wszystkie rodzaje kasz: jęczmienną (od drobnej po pęczak), gryczaną paloną i niepaloną, jaglaną, amarantus, mannę oraz kuskus.
Z kaszy skomponować można rewelacyjne potrawy. Dziecku nie musi ona kojarzyć się z nudą i przymusem. Kaszotto, placki z kaszy jaglanej, kotlety z kaszy gryczanej czy zupa z kaszą jęczmienną... to tylko kropla w możu przepisów z wykorzystaniem kasz. Warto do nich zaglądać i oferować dziecku nowe smaki.
Nie dajmy sobie w kaszę duchać, tylko już teraz sięganijmy po nowe przepisy !
08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53