Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Kipi kasza, kipi groch !

Kipi kasza, kipi groch !

Kasze to jadalne nasiona zbóż. Gryczana, manna, jęczmienna czy jaglana…  Na rynku dostępnych jest wiele gatunków, a każda zawiera bardzo wartościowe minerały, witaminy oraz błonnik. 

Choć żyjemy w przeświadczeniu, że tradycyjna kuchnia polska kojarzy się z ziemaniakami, w rzeczywistości to kasza była podstawą kuchni staropolskiej i gościła na stołach nawet częściej niż chleb. Dopiero potem, w XVII wieku, zaczęła być powoli wypierana przez ziemniaki.

Kasze stanowią idealny dodatek skrobiowy do dań głównych, zup, zapiekanek, sałatek, pęczotto. W diecie zaleca się wszystkie rodzaje kasz: jęczmienną (od drobnej po pęczak), gryczaną paloną i niepaloną, jaglaną, amarantus, mannę oraz kuskus.

Z kaszy skomponować można rewelacyjne potrawy. Dziecku nie musi ona kojarzyć się z nudą i przymusem. Kaszotto, placki z kaszy jaglanej, kotlety z kaszy gryczanej czy zupa z kaszą jęczmienną... to tylko kropla w możu przepisów z wykorzystaniem kasz. Warto do nich zaglądać i oferować dziecku nowe smaki. 

 

Nie dajmy sobie w kaszę duchać, tylko już teraz sięganijmy po nowe przepisy !

Data dodania: 2020-03-10 10:11:59
Data edycji: 2020-03-10 10:31:34
Ilość wyświetleń: 1110
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej