08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53
Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach
Tydzień– 22.05.2023 r. – 26.05.2023 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Płatki kukurydziane na mleku Pieczywo mieszane, masła, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pomidor koktajlowy Dzień owoców: pomarańcza, kiwi, banan (1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło, polędwica z komina, rzodkiewka Kawa inka z mlekiem
Gruszka (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło, humus własnej produkcji, papryka kolorowa, ogórek Owsianka na mleku
Jabłko (1,6) |
Bufet szwedzki : pieczywo mieszane, maslo ekstra, dżem brzoskwiniowy, twaróg, ser żółty, kiełbasa żywiecka, pomidor, ogórek świeży, rzodkiewka Pasta z buraka i twarogu Kawa inka z mlekiem Brzoskwinia (1,6) |
Pieczona owsianka z jabłkiem Pieczywo mieszane, masło ekstra, humus własnej produkcji, ogórek Kawa inka
Banan (1,6) |
Obiady |
Zupa żółta z kukurydzą Risotto z ze szparagami, roszponka
Woda z cytryną (1,6,8) |
Zupa pieczarkowa z makaronem Naleśniki z farszem mięsno – warzywnym Kompot wieloowocowy (1,2,6,8) |
Kapuśniak z majerankiem i kiełbasą Filet z miruny pieczony w warzywach
Woda z cytryną (1,3,6,8) |
Zupa zacierkowa Bitki schabowe, ziemniaki gotowane, mizeria z ogórkiem i jogurtem
Kompot wieloowocowy (1,2,6,8) |
Zupa toskańska z fasolą Pierogi z ziemniakami polane cebulką, surówka z marchewki i jabłka
Kompot truskawkowy (1,6,8) |
Podwieczorki |
Pieczywo mieszane, masło ziołowe, słupki warzyw z dresingiem twarogowo – jogurtowym Herbata z cytryną (1,6) |
Galaretka ze świeżymi owocami (truskawki, borówki) i śmietanką, chrupki kukurydziane Herbata owocowa (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, szyneczka, pomidor malinowy
Herbata z cytryną (1,6) |
Bułeczka z serem i pieczarkami brązowymi
Herbata z cytryna (1,6) |
Cynamonki własne produkcji
Herbata z cytryną (1,2,6 ) |
Tydzień - 29.05.2023 r. – 01.06.2023 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Zupa mleczna Pieczona owsianka z suszonymi owocami, bułeczka, masło ekstra, dżem brzoskwiniowy
Arbuz (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, szyneczka , rzodkiewka Kawa inka
Banan (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta z jajkiem, kiełbaską, szczypiorkiem, papryka Zupa mleczna z płatkami owsianymi Morela (1,2,6) |
Bufet szwedzki : pieczywo mieszane, masło ekstra, dżem owocowy, wędlina, ser żółty, ogórek, rzodkiewka
Dzień owoców – czereśnie, truskawki, arbuz (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, ser żółty, pomidor Kawa zbożowa
Marchew w słupki (1,6) |
Obiady |
Zupa fasolowa z kiełbaską Parzaki z polewą jogurtowo-jagodową
Kompot wieloowocowy (1,2,6,8) |
Barszcz czerwony Polędwiczka w kremowym sosie ze szparagami, kasza jęczmienna, sałata z jogurtem
Woda z pomarańczą (1,6,8) |
Zupa z młodych warzyw Makaron z czerwonym pesto z parmezanem, orzeszkami pini oraz bazylią
Kompot truskawkowy (1,2,6,8) |
Zupa owocowa Nugetsy z sezamem Ryż, surówka z młodej kapusty
Napój owocowy (1,2,6,8,10) |
Zupa jarzynowa Pieczona miruna w panierce, młode ziemniaki, surówki z kiszonych ogórków z papryka, marchewką i cebulką czerwoną
Woda z cytryną (1,2,3,6,8) |
Podwieczorki |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, sałatka z tuńczyka Herbata z cytryną
(1,3,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet własnej produkcji, ogórek kiszony Herbata z cytryna
(1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica z komina, pomidor, sałata Herbata z cytryną
(1,6) |
Pizza z sosem pomidorowym, szyneczką, żółtym serem Soczek owocowy
( 1,6 ) |
Placuszki z serka homogenizowanego z owocami
(1,2,6) |
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o
obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
„Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli
08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53