08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53
Tydzień - 21.04.2025 r. – 25.04.2025 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
|
Tosty z szynką i serem Kawa inka
Dzień owoców: gruszka, jabłko, banan
(1,6) |
Pieczywo mieszane, masło, ser biały, miód, marchew w słupkach Zupa mleczna
Gruszka
(1,6) |
Bufet szwedzki: wędlina, ser żółty, , pomidor, szczypior, pieczywo mieszane, masło Kawa inka
Melon miodowy
(1,6) |
Pieczywo mieszane, masło, jajko gotowane, majonez, szczypior, papryka Zupa mleczna
Owoce suszone
(1,2,6) |
Obiady |
|
Zupa – kolorowy kociołek Naleśniki z białym serem i polewą jogurtową z truskawkami
Kompot wiśniowy
(1,2,6,8) |
Zupa kalafiorowa Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym, roszponka
Woda z cytryną.
(1,6,8) |
Zupa pieczarkowa z ziemniakami Pierś z kurczaka w sosie śliwkowym, ryż, surówka z selera, ananasa z rodzynkami
Kompot
(1,6,8) |
Zupa zacierkowa Fuczki, surówka z marchewki, jabłka z chrzanem
Kompot
(1,2,3,6,8) |
Podwieczorki |
|
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet podlaski, pomidor, sałata czerwona Herbata z cytryną
(1,2,6) |
Ciasto marchewkowe własnej produkcji Herbata malinowa
(1,2,6) |
Kanapki z pastą z makreli, pomidor Herbata z cytryną
(1,6) |
Koktajl bananowo- truskawkowy, biszkopty
(1,2,6) |
Tydzień - 14.04.2025 r. –18.04.2025 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Bułka grahamka, masło ekstra, pasztet drobiowy, ogórek kiszony Zupa mleczna Banan, kiwi, jabłko (1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica babci, rzodkiewka, szczypiorek Płatki owsiane na mleku Pomarańcza (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, rzodkiewka, ogórek Kawa inka
Jabłko (1,6) |
Bufet szwedzki: wędlina, ser żółty, pomidor, szczypior, pieczywo mieszane, masło ekstra, twaróg, polędwica drobiowa Kawa inka Winogron (1,6) |
Makaron na mleku Pieczywo mieszane, masło ekstra, jajko gotowane z majonezem i szczypiorkiem, papryka kolorowa Mandarynki (1,2,6) |
Obiady |
Zupa brokułowa z włoszczyzną i ziemniakami Zapiekanka makaronowa: szynka, cukinia, pieczarki, papryka , kukurydza, ser żółty Woda z cytryną (1,6,8) |
Zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki Gulasz wieprzowy, kasz kus-kus, buraczki zasmażane
Kompot truskawkowy (1,6,8) |
Zupa barszcz biały z jajkiem i kiełbską Ryż z jabłkiem zapiekany, polewa jogurtowa
Kompot wieloowocowy (1,2,6,8) |
Zupa krem z kalafiora z płatkami migdałowymi Schab pieczony w sosie własnym, kasza gryczana, surówka z kapusty białej młodej
Woda z cytryną (1,6,8) |
Krupnik Paluszki rybne, sałata lodowa z warzywami i oliwą, ziemniaki gotowane
Kompot wieloowocowy (1,3,6,8) |
Podwieczorki |
Jabłko pieczone z sosem waniliowym i wiórkami kokosowymi Ciasteczka z żurawiną (1,6) |
Maślanka owocowa, chałka z masłem, banan
(1,2,6) |
Grahamka, masło ekstra, szynka z komina, pomidor, sałata Herbata z lipy (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, szynka z indyka, papryka kolorowa Herbata z cytryną (1,6) |
Babka cytrynowa, herbata z cytryną
(1,2,6) |
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
Katalog produktów dostępny w sekretariacie.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianie.
Zatwierdziła:
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o
obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
„Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli
08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53