Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Menu

Menu

 

Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach

 

Tydzień - 10.06.2024 r. – 14.06.2024 r.

 

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Kasza manna na mleku

Pieczywo mieszane, masło ekstra, twarożek

ze szczypiorkiem

i rzodkiewką oraz kiełkami rzodkiewki

Dzień owoców

Winogron, nektarynka, banan

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, szynka z indyka, ogórek świeży, rzodkiewka

Kawa inka na mleku

 

 

 

Winogrono

( 1,6 )

Pieczywo mieszane, masło ekstra, ser żółty, pomidor, kiełki brokuła

Zupa mleczna

 

 

 

Truskawki

( 1,6 )

Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło ekstra, ser biały, pomidor, ogórek, kabanosy, ser złoty, szynka wędzona

 

 

 

Czeresnie

( 1,6 )

Pieczywo mieszane, masło ekstra, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor

Kawa zbożowa

 

 

 

Brzoskwinia UFO

( 1,2,6 )

Obiady

Zupa botwinka

z ziemniakami

Zapiekanka makaronowa włoska z serem żółtym

Kompot wieloowocowy

(1,6,8)

Zupa krem z kalafiora z płatkami migdałowymi

Schab w sosie barbecue, ryż, sałata ze śmietaną

 

Kompot truskawkowy

( 1,6,8 )

Zupa pizza

Kluski śląskie z, cebulką, pomidory z bazylią

 

Woda z cytryną

(1,6,8)

Zupa jarzynowa

Gulasz wieprzowy z kaszą bulgur, mizeria z rzodkiewką

Woda z cytryną

(1,6,8)

Krupnik na indyku

Ryba smażona, ziemniaki, surówka

z białej kapusty

i marchewki

Kompot porzeczkowy

( 1,2,3,6,8 )

Podwieczorki

Racuszki z jabłkami

Mięta do picia

 

(1,2,6,7)

Ciastka owsiane własnej produkcji, jogurt naturalny

z miodem i kawałkami świeżych truskawek

(1,6)

Pieczywo mieszane. Masło ekstra, polędwica sopocka, papryka kolorowa, rzodkiewka

Herbata z cytryną

(1,6)

Galaretkowiec, biszkopty

Woda z miodem

(1,6)

Koktajl bananowo truskawkowy

Wafle andruty

(1,6)

 

Tydzień 17.06.2024 r. – 21.06.2024 r.

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Pieczywo mieszane, masło, jajko gotowane, pomidor

Owsianka na ciepło

z cynamonem

Jabłko, banan, truskawka

(1,2,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, serek Krimi, szczypior

Kawa inka

 

Pomarańcza

(1,2,6)

Pieczywo mieszane, masło, schab z majerankiem, ogórek kiszony

Kawa inka z mlekiem

Kiwi

(1,6)

Bufet szwedzki: wędlina, ser żółty, pomidor, szczypior, pieczywo mieszane, masło, guacamole

Kawa inka

Truskawki

(1,6)

Płatki ryżowe na mleku

Bułka z ziarnem, masło, ser żółty, tarta marchewka i rzodkiewka

Kalarepa do chrupania

(1,6)

Obiady

Zupa krem brokułowa

Parzaki z jagodami

i jogurtem

Kompot wiśniowy

(1,2,6,8)

Zupa rumfordzka

Pierogi z soczewicą, surówka

wielowarzywna

Woda z cytryną

(1,6,8)

Zupa pieczarkowa

Indyk w warzywach, makaron kokardki, kiełki

Kompot truskawkowy

(1,6,8)

Kapuśniak z młodej kapusty

Pieczone piersi z kurczaka, ziemniaki, marchew mini z masłem, liść cykorii

Woda z cytryną

(1,6,8)

Bulion z kaszą manną

Ryba pieczona

z brokułem i płatkami migdałowymi, ziemniaki

Kompot z suszonych owoców

(1,2,3,6,8)

Podwieczorki

Pieczywo mieszane, masło ekstra, parówki ośmiorniczki  z szynki, ketchup, papryka czerwona

Herbata z cytryną

(1,6)

Makaron z truskawkami

i jogurtem

Woda z miętą

(1,6)

Placki bananowe,jabłko

Herbata z cytryną

 

(1,2,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet własnej produkcji, ogórek małosolny

Herbata z cytryną

(1,2,6)

Chlebek bananowy, orzechy włoskie,

mandarynka

Herbata z lipy

(1,2,6)

 

W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez  placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o

obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.

 

 „Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Jaja i produkty pochodne
  3. Ryby i produkty pochodne
  4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  5. Soja i produkty pochodne
  6. Mleko i produkty pochodne
  7. Orzechy
  8. Seler i produkty pochodne
  9. Gorczyca i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Łubin
  12. Dwutlenek siarki
  13. Skorupiaki i produkty pochodne
  14. Mięczaki 

  Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

 

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli

Data dodania: 0000-00-00 00:00:00
Data edycji: 2024-06-13 14:19:51
Ilość wyświetleń: 22108
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej