08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53

Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach
Tydzień 03.11.2025 r. – 07.11.2025 r.
|
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
|
Śniadania |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pomidor, pasta z jajka i awokado Płatki kukurydziane na mleku Mandarynki, jabłko, gruszka (1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, wędlina drobiowa, papryka, sałata Kawa inka
Kiwi (1,6) |
Bułka grahamka z masłem, ser żółty, ogórek Płatki owsiane na mleku z żurawiną
Banan (1,6) |
Bufet szwedzki: wędlina, ser żółty, ogórek, rzodkiewka, szczypior, pieczywo mieszane, masło Kawa inka
Winogrono (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło, humus własnej produkcji, pomidory koktajlowe Zupa mleczna kasza manna
Jabłko (1,2,6) |
|
Obiady |
Barszcz ukraiński Kakaowe naleśniki pomarańczowe z białym serem i polewą jogurtową
Kompot owocowy
(1,2,6,8) |
Zupa z pieczarkami i cukinią Kotlety z jajka, ziemianki, surówka z białek rzodkiewki i marchewki Woda cytryną (1,2,6,8) |
Zupa koperkowa z ziemniakami Makaron spaghetti z sosem mięsno-warzywnym, ser gouda, papryka, rukola Mięta (1,6,8) |
Rosół drobiowy z makaronem Gulasz mięsno-warzywny, kasza bulgur, warzywa parowane, kalarepa
Kompot owocowy (1,6,8) |
Zupa krem z dyni i papryki z fetą Pieczone kotlety rybne, ziemniaki, sałata ze śmietaną Woda z pomarańczą (1,2,3,6,8) |
|
Podwieczorki |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet podlaski, ogórek kiszony. Herbata z cytryną (1,2,6) |
Chałka z masłem i miodem, maślanka truskawkowa
(1,2,6) |
Krakersy z nasion bez maki własnej produkcji, banan Herbata malinową
(1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, parówki z szynki na gorąco, pomidorki, ketchup Herbata z cytryną
(1,6) |
Babka marmurowa z kakao własnej produkcji, kaki, woda z miodem (1,2,6) |
Tydzień- 10.11.2025 r. – 14.11.2025 r.
|
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
|
Śniadania |
|
|
Pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica babci, papryka Zupa mleczna
Jabłko (1,6) |
Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, ser żółty, twaróg, masło ekstra, szynka, pomidor, ogórek, rzodkiewka, Kawa inka z mlekiem
Jabłko (1,6) |
Pieczywo mieszane. masło ekstra, jajko gotowane, majonez, szczypior Zupa mleczna
Gruszka (1,2,6) |
|
Obiady |
|
|
Zupa grochowa z kiełbasą Makaron ze szpinakiem i twarogiem
Kompot truskawkowy (1,6,8) |
Zupa kalafiorowa Pierś z kurczaka w sosie brzoskwiniowym, ryż, fasolka szparagowa
Kompot owocowy (1,6,8) |
Zupa zacierkowa Ryba zapiekana z parmezanem, ziemniaki, sałata lodowa z sosem
Kompot owocowy (1,2,3,6,8) |
|
Podwieczorki |
|
|
Bułka grahamka, masło, kiełbasa krakowska, pomidor Herbata z cytryną
(1,6) |
Koktajl po azjatycku z mango chrupki kukurydziane
(1,6) |
Szarlotka własnej produkcji Herbata owocowa
(1,2,6) |
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
Katalog produktów dostępny w sekretariacie.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianie.
Zatwierdziła:
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o
obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
„Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”
1. Zboża zawierające gluten
2. Jaja i produkty pochodne
3. Ryby i produkty pochodne
4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
5. Soja i produkty pochodne
6. Mleko i produkty pochodne
7. Orzechy
8. Seler i produkty pochodne
9. Gorczyca i produkty pochodne
10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
11. Łubin
12. Dwutlenek siarki
13. Skorupiaki i produkty pochodne
14. Mięczaki
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli

08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53