08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53
Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach
Tydzień - 16.06.25-20.06.25
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet podlaski, ogórek Zupa mleczna
Dzień owoców: banan, czereśnie, truskawki (1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, szynka z indyka, ser żółty, ogórek świeży, rzodkiewka Kakao Arbuz
(1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, ser żółty, pomidor, papryka Płatki owsiane na mleku
Banan (1,6) |
|
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta jajeczna z awokado, pomidor Płatki jęczmienne na mleku Jabłko (1,2,6) |
Obiady |
Zupa wiosenna Makaron z serem białym i polewą jogurtowo-jagodową Kompot wieloowocowy (1,6,8) |
Zupa pomidorowa z makaronem Polędwiczka pieczona w sosie, surówka z młodej kapusty, ziemniaki Woda z cytryną (1,6,8) |
Zupa kapuśniak Kotlet a’la pizza, ryż, mizeria z jogurtem i koperkiem Woda z cytryną (1,6,8) |
|
Zupa z fasolką szparagową Kiełbaska grillowana, ziemniaczki, sałatka wiosenna Kompot porzeczkowy (1,6,8) |
Podwieczorki |
Bułka razowa, masło ekstra, szynka gotowana, sałata, pomidor Herbata z cytryną (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica sopocka, papryka kolorowa, rukola Herbata z cytryną (1,6) |
Sernik własnej produkcji, truskawki Herbata owocowa
(1,2,6) |
|
Pancaces, syrop klonowy, brzoskwinie
(1,2,6) |
Tydzień 23.06.2025 r. – 27.06.2025 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, jajecznica ze szczypiorkiem, rzodkiewka Kawa inka na mleku Dzień owoców: mandarynka, jabłko, banan (1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet własnej produkcji, ogórek konserwowy, papryka kolorowa Kawa inka na mleku Winogrona
(1,2,6) |
Kajzerka, masło ekstra, serek kanapkowy z czosnkiem, rzodkiewka, papryka kolorowa Zupa mleczna z płatkami zbożowymi Morela (1,6) |
Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło ekstra, wędlina, ser żółty, pomidor, szczypior, pieczywo mieszane, ser kozi, pasztetowa z ciecierzycy Kawa inka na mleku Czereśnie (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra , ser biały, rzodkiewka, tarta marchewka Płatki kukurydziane na mleku Gruszka (1,6) |
Obiady |
Zupa jarzynowa Parzaki z polewą serowo-jogurtowo-truskawkową Kompot wieloowocowy
(1,2,6) |
Zupa z młodych buraków Zapiekanka makaronowa z warzywami, serem żółtym Kalarepa do chrupania Kompot truskawkowy (1,2,6,8) |
Zupa fasolowa z kiełbaską Łazanki z mięsem i kapustą kiszoną, rukola Woda z cytryną
(1,2,6,8) |
Zupa meksykańska z kukurydza i kurczakiem Gulasz wołowy, kasza gryczana, buraczki na ciepło Kompot truskawkowy (1,6,8) |
Krupnik z indykiem Ryba po grecku, sałata, ziemniaki gotowane
Lemoniada (1,2,3,6,8) |
Podwieczorki |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, szynka krucha, ogórek świeży, pomidor Herbata z cytryna
(1,6) |
Czekoladowa owsianka z orzechami i bananem Wafle kukurydziane Herbata z miętą (1,6,7) |
Koktajl marchewkowo-selerowy, biszkopty mini Herbata
(1,2,6) |
Chałka z masłem, miodem i kiwi Kakao
(1,2,6) |
Budyń własnej produkcji z owocami (truskawki, borówki), ciasteczka owsiane (1,2,6) |
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
Katalog produktów dostępny w sekretariacie.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianie.
Zatwierdziła:
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o
obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
„Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”
1. Zboża zawierające gluten
2. Jaja i produkty pochodne
3. Ryby i produkty pochodne
4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
5. Soja i produkty pochodne
6. Mleko i produkty pochodne
7. Orzechy
8. Seler i produkty pochodne
9. Gorczyca i produkty pochodne
10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
11. Łubin
12. Dwutlenek siarki
13. Skorupiaki i produkty pochodne
14. Mięczaki
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli
08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53