08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53
Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach
Tydzień 04.12.2023 r. – 08.12.2023 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Bułka grahamka, masło ekstra, serek kozi, ogórek, rzodkiewka Płatki jęczmienne na mleku Herbata z cytryną Mandarynka
(1,6) |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi Bułka kajzerka, masło, serek topiony, tarta marchewka
Winogrono
(1,6) |
Owsianka „renifer” Pieczywo z masłem, pomidor, rukola, szynka gotowana Herbata owocowa Choinki owocowe (kiwi, mandarynka, banan)
(1,6) |
Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło ekstra, kiełbasa żywiecka, kabanosy, pomidor, ogórek, sałata, miód, ser biały z truskawkami Kawa inka
Jabłko
(1,6) |
Pieczywo mieszane, masło, pasta z jajka i majonezu, kiełki rzodkiewki i brokuła Kawa inka na mleku
Pomarańcza
(1,2,6) |
Obiady |
Zupa pomidorowa na kurczaku z makaronem Kotlet z jajka, ziemniaki, surówka z kiszonego ogórka i cebulki Napój imbirowy
(1,2,6,8) |
Zupa z brukselką i marchwią Ratatoille z indykiem i ryżem, roszponka
Kompot truskawkowy
(1,6,8) |
Zupa krem z buraka z pestkami dyni Choinka naleśnikowa z serem białym, granatem i cukrem pudrem Woda z cytryną
(1,2,6,8) |
Zupa szczawiowa Kotlet pożarki z kurczaka, ziemniaczki z koperkiem, surówka z białej rzodkwi z jabłkiem i kukurydzą Kompot wiśniowy
(1,2,6,8) |
Zupa krupnik Fish-burger z bułeczką sezamowa, sałatą, pomidorem, sos tysiąca wysp
Napój z galaretki
(1,2,3,6,8) |
Podwieczorki |
Kanapki z masłem, pasztetem z pieca, papryką kolorowa Herbata malinowa (1,6) |
Budyń własnej produkcji, syrop malinowy Banan (1,2,6) |
Pizza mikołajkowa z sosem pomidorowym, serem i szyneczką Herbata z cytryną (1,6) |
Koktajl z kefiru i buraka, oleju lnianego Wafle naturalne
(1,6) |
Ciasto jogurtowa z marchewką Herbata malinowa
(1,2,6) |
Tydzień - 11.12.2023 r. – 15.12.2023 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, jajecznica, pomidorki koktajlowe, szczypiorek Kawa inka na mleku Mandarynki, melon, kiwi (1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, szynka, pomidor Płatki owsiane na mleku
Gruszka (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, humus własnej produkcji, ogórek świeży Płatki jęczmienne na mleku Jabłko (1,6) |
Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło ekstra, szynka, ser żółty, rzodkiewka, pomidor, ogórek Winogrona (1,6) |
Bułka kajzerka, masło, ser biały, tarta marchewka i rzodkiewka Zupa mleczna z płatkami Banan (1,6) |
Obiady |
Zupa zacierkowa Spaghetti z pomidorami, pesto bazyliowym i parmezanem oraz orzechami pinii i nerkowca Kompot (1,2,6,7,8) |
Zupa brokułowa Nugesty z ryżem, sosem jogurtowo - czosnkowym, surówka z kapusty pekińskiej Woda z cytryną. (1,2,6,8,10) |
Zupa z fasolki szparagowej Gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, buraczki zasmażane Kompot truskawkowy (1,6,8) |
Zupa krem z białych warzyw Naleśniki z mięsem i warzywami, ser żółty, kalarepa do chrupania Woda z cytryną (1,2,6,8) |
Kapuśniak z kiszonej kapusty Filet z miruny z ziołami, ziemniaki gotowane, warzywa na patelnię Woda z pomarańczą (1,2,3,6,8) |
Podwieczorki |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet drobiowy, ogórek kiszony Herbata z cytryną (1,6) |
Racuchy z jabłkami Kakao
(1,2,6) |
Tosty z szynka i serem żółtym, papryką i ketchupem Herbata z cytryną (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, kiełbasa żywiecka, pomidor Herbata z cytryną
(1,6) |
Jabłko pieczone z powidłami i płatkami migdałowymi Chrupki kukurydziane Herbata z cytryną (1,6) |
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o
obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
„Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli
08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53