08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53

Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach
Tydzień - 13.10.2025 r. – 17.10.2025 r.
|
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
|
Śniadania |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, kiełbasa żywiecka, ogórek świeży Herbata z cytryną Dzień owoców: mandarynka, kiwi, winogrono (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet z kurczaka, ogórek kiszony Kawa inka z mlekiem
Kaki (1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica babci, ser żółty, papryka Płatki owsiane na mleku
Winogrono (1,6) |
Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, ser żółty, twaróg, masło ekstra, szyneczka, pomidor, ogórek, rzodkiewka, Kawa inka z mlekiem
Jabłko (1,6) |
Pieczywo mieszane. masło ekstra, jajko gotowane, majonez, szczypior, pomidorki koktajlowe Płatki jęczmienne na mleku
Gruszka (1,2,6) |
|
Obiady |
Zupa ogórkowa Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami, roszponka, ser Woda z cytryną (1,2,6,8) |
Zupa zacierkowa Pieczone polędwiczki, kasza jęczmienna, buraczki zasmażane Kompot truskawkowy (1,6,8) |
Zupa kalafiorowa Schab w sosie bbq, ziemniaki, sałata lodowa ze śmietaną
Woda z cytryną (1,6,8) |
Zupa neapolitańska z makaronem Kopytka, sos pieczarkowy, surówka z kapusty zakwaszano Kompot owocowy (1,2,6,8) |
Krem z pieczonej dyni Pierogi z serem i polewą jogurtową z truskawkową Kompot owocowy
(1,2,3,6,8) |
|
Podwieczorki |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, dżem brzoskwiniowy
(1,6) |
Placuszki pancakes, smoothie owocowe (wiśnia, banan, mango) (1,2,6) |
Kisiel własnej produkcji, jabłko, biszkopty
(1,2,6) |
Bułka grahamka, masło, makrela w pomidorach, ogórek kiszony Herbata z cytryną (1,6) |
Ciasto ucierane z jabłkami
(1,2,6) |
Tydzień - 27.10.2025 r. – 31.10.2025 r.
|
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
|
Śniadania |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pomidor, jajecznica, szczypiorek
Dzień owoców: banan, śliwka, pomarańcza (1,2,6) |
Bułka grahamka, masło ekstra, ogórek świeży, szynka Kakao
Mandarynka (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica, papryka Płatki kukurydziane na mleku
Mandarynka (1,6) |
Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło ekstra, ser żółty, polędwica, pomidor, ogórek, rzodkiewka, twaróg Kawa inka Kaki (1,6) |
Bułka kajzerka, masło ekstra, ser biały, rzodkiewka Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi Gruszka (1,6) |
|
Obiady |
Zupa jarzynowa z ziemniakami Zapiekanka makaronowa z kiełbaską i serem, ketchup Woda z cytryną (1,6,8) |
Zupa pomidorowa z makaronem Schab duszony, surówka z kapusty pekińskiej, kasza gryczana Kompot owocowy (1,6,8) |
Zupa ogórkowa Klops, surówka wielowarzywna, ziemniaki Woda z cytryną
(1,2,6,8) |
Zupa z białych warzywa z pestkami słonecznika Kurczak smażony z warzywami, ryż, roszponka Kompot owocowy (1,6,8) |
Kapuśniak Kostka z miruny, surówka z kapusty kiszonej, ziemniaki Kompot truskawkowy (1,2,3,6,8) |
|
Podwieczorki |
Owoce pod kruszonką Herbata z cytryną
(1,6) |
Ziemniaczki opiekane, sos czosnkowy Herbata z cytryną (1,6) |
Ciasteczka owsiane własnej produkcji Maślanka owocowa (1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, kiełbasa krakowska, ogórek kiszony Herbata malinowa (1,6) |
Koktajl truskawkowo-bananowy Podpłomyki (1,6) |
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
Katalog produktów dostępny w sekretariacie.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianie.
Zatwierdziła:
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o
obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
„Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”
1. Zboża zawierające gluten
2. Jaja i produkty pochodne
3. Ryby i produkty pochodne
4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
5. Soja i produkty pochodne
6. Mleko i produkty pochodne
7. Orzechy
8. Seler i produkty pochodne
9. Gorczyca i produkty pochodne
10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
11. Łubin
12. Dwutlenek siarki
13. Skorupiaki i produkty pochodne
14. Mięczaki
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli

08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53