Czcionka:

A+A-

Kontrast:

Menu

Menu

 

Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach

Tydzień– 22.05.2023 r. – 26.05.2023 r.

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Płatki kukurydziane na mleku

Pieczywo mieszane, masła, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pomidor koktajlowy

Dzień owoców: pomarańcza, kiwi, banan

(1,2,6)

Pieczywo mieszane, masło, polędwica z komina, rzodkiewka

Kawa inka z mlekiem

 

 

Gruszka

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło, humus własnej produkcji, papryka kolorowa, ogórek

Owsianka na mleku

 

 

Jabłko

(1,6)

Bufet szwedzki : pieczywo mieszane, maslo ekstra, dżem brzoskwiniowy, twaróg, ser żółty, kiełbasa żywiecka, pomidor, ogórek świeży, rzodkiewka

Pasta z buraka i twarogu

Kawa inka z mlekiem

Brzoskwinia

(1,6)

Pieczona owsianka z jabłkiem

Pieczywo mieszane, masło ekstra, humus własnej produkcji, ogórek

Kawa inka

 

Banan

(1,6)

Obiady

Zupa żółta z kukurydzą

Risotto z ze szparagami, roszponka

 

Woda z cytryną

(1,6,8)

Zupa pieczarkowa

z makaronem

Naleśniki z farszem mięsno – warzywnym

Kompot wieloowocowy

(1,2,6,8)

Kapuśniak z majerankiem i kiełbasą

Filet z miruny pieczony

w warzywach

 

Woda z cytryną

(1,3,6,8)

Zupa zacierkowa

Bitki schabowe, ziemniaki gotowane, mizeria z ogórkiem i jogurtem

 

Kompot wieloowocowy

(1,2,6,8)

Zupa toskańska z fasolą

Pierogi z ziemniakami polane cebulką, surówka z marchewki i jabłka

 

Kompot truskawkowy

(1,6,8)

Podwieczorki

Pieczywo mieszane, masło ziołowe, słupki warzyw

z dresingiem twarogowo – jogurtowym

Herbata z cytryną

(1,6)

Galaretka ze świeżymi owocami (truskawki, borówki)

i śmietanką, chrupki kukurydziane

Herbata owocowa

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, szyneczka, pomidor malinowy

 

 

Herbata z cytryną

(1,6)

Bułeczka z serem i pieczarkami brązowymi

 

 

Herbata z cytryna

(1,6)

Cynamonki własne produkcji

 

 

 

Herbata z cytryną

(1,2,6 )

 

Tydzień  - 29.05.2023 r. – 01.06.2023 r.

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Zupa mleczna

Pieczona owsianka z suszonymi owocami, bułeczka, masło ekstra, dżem brzoskwiniowy

 

Arbuz

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, szyneczka , rzodkiewka

Kawa inka

 

 

Banan

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta z jajkiem, kiełbaską, szczypiorkiem, papryka

Zupa mleczna z płatkami owsianymi

Morela

(1,2,6)

Bufet szwedzki : pieczywo mieszane, masło ekstra, dżem owocowy, wędlina, ser żółty, ogórek, rzodkiewka

 

 

Dzień owoców – czereśnie, truskawki, arbuz

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, ser żółty, pomidor

Kawa zbożowa

 

 

Marchew w słupki

(1,6)

Obiady

Zupa fasolowa z kiełbaską

Parzaki z polewą jogurtowo-jagodową

 

 

 

Kompot wieloowocowy

(1,2,6,8)

Barszcz czerwony

Polędwiczka w kremowym sosie ze szparagami, kasza jęczmienna, sałata z jogurtem

 

 

Woda z pomarańczą

(1,6,8)

Zupa z młodych warzyw

Makaron z czerwonym pesto z parmezanem, orzeszkami pini oraz bazylią

 

 

Kompot truskawkowy

(1,2,6,8)

Zupa owocowa

Nugetsy z sezamem

Ryż, surówka z młodej kapusty

 

 

 

Napój owocowy

(1,2,6,8,10)

Zupa jarzynowa

Pieczona

miruna w panierce, młode ziemniaki, surówki z kiszonych ogórków

z papryka, marchewką

i cebulką czerwoną

 

Woda z cytryną

(1,2,3,6,8)

Podwieczorki

Pieczywo mieszane, masło ekstra, sałatka

z tuńczyka

Herbata z cytryną

 

(1,3,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet własnej produkcji, ogórek kiszony

Herbata z cytryna

 

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica z komina, pomidor, sałata

Herbata z cytryną

 

(1,6)

Pizza z sosem pomidorowym, szyneczką, żółtym serem

Soczek owocowy

 

 

( 1,6 )

Placuszki z serka homogenizowanego

z owocami

 

 

(1,2,6)

W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez  placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o

obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.

 

 „Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Jaja i produkty pochodne
  3. Ryby i produkty pochodne
  4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  5. Soja i produkty pochodne
  6. Mleko i produkty pochodne
  7. Orzechy
  8. Seler i produkty pochodne
  9. Gorczyca i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Łubin
  12. Dwutlenek siarki
  13. Skorupiaki i produkty pochodne
  14. Mięczaki 

  Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

 

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli

Data dodania: 0000-00-00 00:00:00
Data edycji: 2023-05-22 12:37:22
Ilość wyświetleń: 19618
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook