08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53
Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach
Tydzień - 22.04.2024 r. – 26.04.2024 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, kolorowa pasta (humus z burakiem), papryka Kawa inka Dzień owoców: gruszka, jabłko, banan (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło, ser biały, miód, marchew w słupkach Zupa mleczna
Winogron (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło, serek waniliowy, żurawina Kawa inka z mlekiem
Pomarańcza (1,6) |
Bufet szwedzki: wędlina, ser żółty, miód, dżem, pomidor, szczypior, pieczywo mieszane, masło, kiełki mix Kawa inka z mlekiem
Melon miodowy (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło, jajko gotowane, majonez, szczypior, papryka Zupa mleczna
Owoce suszone (1,2,6) |
Obiady |
Zupa – kolorowy kociołek Parzaki z białym serem i polewą jogurtową z truskawkami Kompot wiśniowy (1,2,6,8) |
Zupa krem z dyni z pestkami Pierś z kurczaka w sosie ze szparagami, ryż, sałata ze śmietaną Woda z cytryną. (1,6,8) |
Zupa gołąbkowa Kotlet ziemniaczany w sosie pieczeniowym, ogórek kiszony z cebulą i oliwą Lemoniada (1,2,6,8) |
Zupa pieczarkowa z ziemniakami Forszmak wołowy, kasza kus-kus, pomidorki koktajlowe Kompot wieloowocowy (1,6,8) |
Krupnik ryżowy Ryba w sosie śmietanowym z koperkiem, ziemniaki purée, surówka z białej rzodkwi z jabłkiem i jogurtem Kompot truskawkowy (1,2,3,6,8) |
Podwieczorki |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica babci, ser żółty, pomidor, sałata czerwona Herbata z cytryną (1,6) |
Ciasto marchewkowe własnej produkcji Herbata malinowa
(1,2,6) |
Sałatka z makaronem orzo i warzywami, pieczywo mieszane z masłem ekstra Mięta do picia (1,2,6) |
Kanapki z masłem ziołowym, awokado, pomidor Herbata z cytryną
(1,6) |
Koktajl bananowy, biszkopty
(1,6) |
Tydzień - 29.04.2024 r. – 03.05.2024 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Bułka kajzerka, masło ekstra, pasztet drobiowy, ogórek Zupa mleczna Pomarańcza (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło, szynka, pomidor Kawa inka z mlekiem
Jabłko (1,6) |
|
|
|
Obiady |
Zupa barszcz ukraiński Makaron ze szpinakiem i parmezanem Kompot owocowy (1,6,8) |
Zupa z fasoli szparagowej Kurczak w sosie słodko-kwaśnym, ryż, kalarepa Woda z cytryną (1,6,8) |
|
|
|
Podwieczorki |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, parówki z szynki, ketchup, papryka Herbata z cytryną (1,6,8) |
Sok przecierowy, ciasteczka domowe
(1,2,6) |
|
|
|
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o
obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
„Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli
08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53