08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53
Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach
Tydzień - 26.05.2025 r. – 30.05.2025 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, sałatka z tuńczyka Herbata z cytryną Winogrono, truskawki, jabłka (1,3,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, szyneczka , rzodkiewka Kawa inka Banan (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta z jajkiem, kiełbaską, szczypiorkiem, papryka Zupa mleczna z płatkami owsianymi Morela (1,2,6) |
Bufet szwedzki : pieczywo mieszane, masło ekstra, szynka, twaróg, ogórek, rzodkiewka, pomidor, rzodkiewka
Dzień owoców – czereśnie, truskawki, arbuz (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, ser żółty, pomidor Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi Marchew w słupki (1,6) |
Obiady |
Zupa fasolowa z kiełbaską Makaron z czerwonym pesto, parmezanem, orzeszkami pini oraz bazylią Kompot wieloowocowy (1,6,8) |
Zupa ogórkowa z ziemniakami Ryż w sosie słodko kwaśnym z indykiem, rukola Woda z pomarańczą (1,2,6,8) |
Zupa jarzynowa Podudzie z kurczaka, ziemniaki, sałata z jogurtem Kompot truskawkowy (1,6,8) |
Zupa szczawiowa Szynka w sosie własnym, kasza gryczana, ogórek małosolny Napój owocowy (1,2,6,8,10) |
Zupa garbure Babka rybna z warzywami, młode ziemniaki, surówka z marchewka i jabłkiem Napój owocowy (1,2,3,6,8) |
Podwieczorki |
Pszenna bułeczka, masło ekstra, dżem brzoskwiniowy, owoce suszone Kawa inka na mleku (1,2,6) |
Placki twarogowe, brzoskwinie Herbata owocowa
(1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet własnej produkcji, ogórek świeży Herbata z cytryną (1,2,6) |
Pizza z sosem pomidorowym, szyneczką, żółtym serem Soczek owocowy (1,6) |
Bułeczka pszenna z masłem orzechowym i bananem Herbata zmiętą (1,2,7) |
Tydzień - 26.05.2025 r. – 30.05.2025 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Bułka kajzerka, masło, kiełbasa krakowska, sucha, ogórek świeży Płatki zbożowe na mleku Banan, truskawka, winogrono (1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło, szynka, rzodkiewka Kakao Pomarańcza (1,6) |
Pieczywo razowe, masło ekstra, ser żółty, papryka kolorowa Zupa mleczna z płatkami owsianymi Morela (1,6) |
Bufet szwedzki: masło ekstra, pieczywo mieszane, ser żółty, pomidor, ogórek, rzodkiewka sałata, polędwica babuni Kawa inka z mlekiem Arbuz (1,6) |
Bułeczka pszenna, masło ekstra, ser biały, rzodkiewka, szczypiorek Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi Jabłko (1,6) |
Obiady |
Zupa krem ze szparagów z groszkiem ptysiowym Spaghetti z sosem bolońskim, roszponka
Woda z cytryną (1,6,8) |
Zupa zacierkowa z ziemniakami Kurczak z warzywami (marchewka, seler, fasolka szparagowa, por, papryka, kiełki), ryż jaśminowy Kompot owocowy (1,2,6,8) |
Zupa pomidorowa z makaronem Kotlet mielony, ziemniaki gotowane z koperkiem, fasolka szparagowa Kompot wiśniowy (1,2,6,8) |
Zupa ogórkowo - cukiniowa Kluski serowe z masłem , cukrem trzcinowym i cynamonem, surówka z marchewki i jabłka Kompot owocowy (1,2,6,8) |
Zupa buraczkowa z płatkami migdałowymi Fish burger: bułeczka pszenna z sezamem, sałata, miruna, cebulka czerwona, pomidor, sos jogurtowy Kompot truskawkowy (1,2,3,8,10) |
Podwieczorki |
Galaretka z bitą śmietaną i owocami, rurka (1,2,6,7) |
Hot-dogi: bułeczka pszenna, ser żółty, parówki, pomidor koktajlowy Herbata z cytryną (1,6) |
Chałka z masłem i dżemem wiśniowym Herbata liściasta z cytryną
(1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, awokado, ogórek, szyneczka Herbata malinowa (1,6) |
Koktajl truskawkowy Chrupki kukurydziane bananowe (1,2,6) |
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
Katalog produktów dostępny w sekretariacie.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianie.
Zatwierdziła:
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o
obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
„Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli
08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53