08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53
Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach
Tydzień– 16.05.2022 r. – 20.05.2022 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Płatki kukurydziane na mleku Pieczywo mieszane, masła, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pomidor koktajlowy
Dzień owoców: pomarancza, kiwi, banan
( 1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło, polędwica z komina, rzodkiewka Kawa inka z mlekiem
Winogron
( 1,6 ) |
Pieczywo mieszane, masło, humus własnej produkcji, papryka kolorowa, ogórek Owsianka na mleku
Jabłko
( 1,6 ) |
Bufet szwedzki : pieczywo mieszane, maslo ekstra, dżem brzoskwiniowy, twaróg, ser żółty, kiełbasa żywiecka, pomidor, ogórek świeży, rzodkiewka Pasta z buraka i twarogu Kawa inka z mlekiem
Brzoskwinia
( 1,6 ) |
Pieczona owsianka z jabłkiem Pieczywo mieszane, masło ekstra, dżem brzoskwiniowy Kawa inka
Banan
( 1,6 ) |
Obiady |
Zupa żółta z kukurydzą Filet z miruny pieczony w warzywach Woda z cytryną
( 1,2,6,8 ) |
Zupa krem pieczarkowa z makaronem Naleśniki z farszem mięsno – warzywnym
Kompot wieloowocowy
( 1,2,6,8 ) |
Kapuśniak z majerankiem i kiełbasą Risotto z ze szparagami, roszponka
Woda z cytryną
( 1,6,8 ) |
Zupa zacierkowa Kotlet schabowy, ziemniaki gotowane, mizeria z ogórkiem i jogurtem
Kompot wieloowocowy
( 1,2,6,8 ) |
Zupa toskańska z fasolą Pierogi z ziemniakami polane cebulką, surówka z marchewki i jabłka
Kompot truskawkowy
(1,3,6,8 ) |
Podwieczorki |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, słupki warzyw z dresingiem twarogowo – jogurtowym Herbata z cytryną
( 1,6 ) |
Galaretka ze świeżymi owocami i śmietanką, chrupki kukurydziane
Herbata owocowa
(1,6 ) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica drobiowa, pomidor malinowy
Herbata z cytryną
(1,6) |
Hot – dogi, pomidorek koktajlowy, ketchup
Herbata z cytryna
(1,6) |
Ciasto jogurtowe, truskawki
Herbata z cytryną
( 1,2,6 ) |
Tydzień - 23.05.2022 r. – 27.05.2022 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Płatki owsiane na mleku Pieczywo mieszane, masło ekstra, jajecznica ze szczypiorkiem i pomidorami Herbata z cytryną Dzień owoców: pomarańcza, banan, kiwi ( 1,2,6 ) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet własnej produkcji, ogórek kiszony Kawa inka z mlekiem
Jabłko
( 1,6 ) |
Płatki jęczmienne na mleku Pieczywo mieszane, masło, szynka dziadka, ogórek świeży, herbata z cytryną
Brzoskwinie z puszki
( 1,6 ) |
Bufet szwedzki: wędlina, ser żółty, miód, dżem, pomidor, szczypior, pieczywo mieszane, masło, zielona pasta brokułowa Kawa inka
Truskawki
( 1,6 ) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem Kawa inka z mlekiem Gruszka
( 1,6 ) |
Obiady |
Zupa pejzanka Naleśniki z serem i polewą jogurtowo truskawkową.
Woda z miodem i cytryną
( 1,2,6,8) |
Zupa koperkowa z ryżem i natką pietruszki Kotlet ziemniaczany, sos pomidorowy, surówka z ogórkiem kiszonym, papryką i cebulą Kompot wiśniowy
( 1,2,6,8 ) |
Zupa jarzynowa Szynka w sosie własnym z kaszą bulgar, buraczki gotowane
Woda z cytryną
( 1,6,8) |
Zupa krem z marchewki Łazanki z mięsem i kapustą kiszoną
Kompot wieloowocowy
( 1,6,8 ) |
Zupa garbure Ryba panierowana, ziemniaki gotowane, surówka z selera z ananasem i rodzynkami
Woda z cytryną
( 1,2,3,8 ) |
Podwieczorki |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, ogórek, kiełbaski kornetki na ciepło, ketchup Herbata liściasta z cytryną
( 1,6 ) |
Pieczywo mieszane, masło, szyneczka, rzodkiewka, sałata Herbata owocowa
( 1,6) |
Murzynek – wypiek własny, owoce; malina, borówka
( 1,2,6 ) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica z wędzarni, pomidor Herbata z cytryną
( 1,6 ) |
Jabłka pieczone z żurawiną i miodem Chrupki kukurydziane Kakao ( 1,6 ) |
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
„Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli
08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53