08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53
Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach
Tydzień - 13.01.2025 r. – 17.01.2025 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta jajeczna, pomi szczypiorek Zupa mleczna
Dzień owoców : mandarynka, kiwi, melon (1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica babci, papryka Kawa inka
Banan (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, kiełbasa krakowska, ogórek świeży, pomidorki koktajlowe Zupa mleczna Winogrono (1,6) |
Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica, ser żółty, ser biały, dżem morelowy, ogórek, pomidor Kawa inka Jabłko (1,6) |
Pieczywo mieszane. masło ekstra, ser żółty, rzodkiewka Kawa inka Gruszka (1,6) |
Obiady |
Zupa marokańska Makaron z sosem szpinakowo - twarogowym Woda z cytryną (1,2,6,8) |
Flaczki drobiowe z bagietką Kotlet ziemniaczany w sosie pieczarkowym, surówka z ogórka kiszonego Woda z cytryną (1,2,6,8) |
Zupa pomidorowa z makaronem Kasza bulgur z sosem mięsnym, surówka wielowarzywna Kompot truskawkowy (1,2,6,8) |
Zupa kalafiorowa Pierś z pieca w sosie ketchupowym, ryż z kapusty pekińskiej z jabłkiem i kukurydzą Kompot owocowy (1,6,8) |
Krupnik jęczmienny Ryba pod kołderką pieczarkowo - serową, ziemniaki, surówka z marchwi i chrzanu Kompot owocowy (1,2,3,6,8) |
Podwieczorki |
Pieczywo mieszane, masło, szynka, ogórek Herbata z cytryną (1,2,6) |
Koktajl truskawkowo- banany Kiwi Chrupki kukurydziane (1,6) |
Szarlotka własnej produkcji Herbata z cytryną
(1,2,6) |
Bułka grahamka, masło, szynka dziadka, papryka Herbata z cytryną (1,6) |
Muffiny, pomarańcza Herbata owocowa (1,2,6) |
Tydzień - 20.01.2025 r. – 24.01.2025 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet drobiowy, pomidorek koktajlowy Płatki jęczmienne na mleku Dzień owoców: gruszka, pomarańcza, jabłko
(1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło, schab pieczony, papryka zielona, ćwikłą Kawa inka z mlekiem
Mandarynka
(1,6) |
Grahamka serkiem Krimi, tarta marchewka Owsianka na mleku z kokosem i żurawiną
Banan
(1,6) |
Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło, frankfurterki,, twaróg półtłusty, ser żółty, wędlina, pomidor, ogórek, rzodkiewka, kiełki rzodkiewki Kawa inka na mleku
Jabłko
(1,6) |
Bułeczka pszenna, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem Kasza kukurydziana na mleku
Kiwi
(1,6) |
Obiady |
Żurek z jajkiem Ryż zapiekany z jabłkami z polewą jogurtowa
Kompot truskawkowy
(1,2,6,8) |
Rosół drobiowy z makaronem Pieczone podudzie z tymiankiem i cytryną, ziemniaki, surówka z sałaty lodowej o warzyw z oliwą Woda z cytryną
(1,2,6,8) |
Zupa grochowa z kiełbaską Kopytka z cebulką, surówka z kiszonej kapusty
Kompot wieloowocowy
(1,2,6,8) |
Zupa porowo-ziemniaczana z grzankami Gulasz z polędwiczek z warzywami, pęczak drobny, buraczki z chrzanem
Woda z cytryną
(1,6,8) |
Zupa ogórkowa Makaron z tuńczykiem w sosie serowo- śmietankowym, pomidorki koktajlowe Woda z cytryną
(1,2,3,6,8) |
Podwieczorki |
Pieczywo mieszane, masło, szynka z indyka, ogórek świeży Herbata lipowa
(1,6) |
Koktajl na bazie jogurtu proteinowego z pomarańczą, gruszką, bananem oraz nasionami chia Wafle ryżowe
(1,6) |
Bułka pszenna, parówki z szynki, ketchup, ser żółty, ogórek kiszony Herbata z cytryną
(1,6) |
Oponki serowe, kawałki ananasa Herbata z mięty
(1,2,6) |
Jabłka pieczone nadziewane powidłami brzoskwiniowymi, posypane płatkami migdałowymi, wafle kukurydzane Herbata liściasta z cytryną (1,6) |
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
Katalog produktów dostępny w sekretariacie.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianie.
Zatwierdziła:
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o
obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
„Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli
08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53