08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53
Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach
Tydzień - 23.01.2023 r. – 27.01.2023 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta jajeczna z awokado, pomidorek koktajlowy Zupa mleczna
Dzień owoców: gruszka, pomarańcza, jabłko (1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło, schab pieczony, ćwikłą Kawa inka z mlekiem
Mandarynka (1,6) |
Owsianka na mleku z kokosem i żurawiną Pieczywo mieszane z serkiem Krimi, tarta marchewka
Banan (1,6) |
Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło, frankfurterki, dżem brzoskwiniowy, twaróg półtłusty, ser żółty, wędlina, pomidor, ogórek, rzodkiewka Kawa inka
Jabłko (1,6) |
Bułeczka pszenna, twarożek z owocami
Herbata z cytryną
Kiwi (1,6) |
Obiady |
Zupa barszczyk Ryż zapiekany z jabłkami z polewą jogurtowa
Kompot truskawkowy
(1,6,8) |
Rosół drobiowy z makaronem Pieczone udka z tymiankiem i cytryną, ziemniaki, surówka z sałaty lodowej o warzyw z oliwą
Woda z cytryną
(1,2,6,8) |
Zupa krem z marchewki z pestkami Makaron w sosie śmietanowym z szynką, papryką i pieczarkami, pomidorki koktajlowe Kompot wieloowocowy
(1,6,8) |
Zupa porowo-ziemniaczana z grzankami Pierś z kurczaka zapiekana z warzywami
Woda z cytryną
(1,6,8) |
Zupa ogórkowa Fish burger z warzywami i kotlecikiem rybnym
Woda z cytryną
(1,2,3,6,8 ) |
Podwieczorki |
Pieczywo mieszane, masło, szynka z indyka, ogórek świeży Herbata lipowa
(1,6) |
Koktajl z pomarańczy, gruszki, banana oraz nasion chia. Wafle kukurydziane
(1,6) |
Pancases z syropem klonowym i marakują - puree Herbata z cytryną
(1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, parówki z szynki, ketchup, ogórek świeży Herbata z cytryną
(1,6) |
Gofry z owocami i bitą śmietaną Herbata liściasta z cytryną (1,2,6) |
Tydzień - 30.01.2023 r. – 03.02.2023 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Pieczywo mieszane, masło, jajecznica szczypior, papryka Zupa mleczna Dzień owoców: gruszka, jabłko, mandarynka (1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, szynka drobiowa, papryka, sałata Kawa inka
Winogron (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, pomidor Płatki ryzowe na mleku
Pomarańcza (1,6) |
Bufet szwedzki: wędlina, ser żółty, miód, dżem, pomidor, szczypior, pieczywo mieszane, masło Kawa inka Melon (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło, ser biały, miód, suszone owoce Pieczona owsianka z cynamonem Jabłko (1,6) |
Obiady |
Zupa – kolorowy kociołek Spaghetti z sosem pomidorowo-paprykowym i serem mozzarella Kompot
(1,6,8) |
Barszczyk ukraiński Polędwica w sosie jabłkowym , kasza kus-kus, surówka z cykorii z jogurtem Woda z cytryną
(1,2,6,8,10) |
Zupa krem z kukurydzy Kopytka z sosem pieczarkowym, surówka z marchewki Lemoniada
(1,2,6,8) |
Rosół wołowy z makaronem Naleśniki z serem białym i polewą jogurtowo -owocową
Kompot
(1,2,6,8) |
Zupa pieczarkowa z makaronem Ryba w sosie śmietanowym z koperkiem, ziemniaki, surówka z ogórków kiszonych i cebulki Kompot (1,2,3,6,8) |
Podwieczorki |
Dzień Rogalika : rogaliki z dżemem własnej produkcji
(1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet własnej produkcji, ogórek kiszony Herbata malinowa (1,2,6) |
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i wiórkami kokosowymi Herbata owocowa (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, szyneczka z kotła, sałata Herbata z cytryną (1,6)
|
Oponki serowe z pomarańczą Herbata z cytryną
(1,2,6) |
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
„Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli
08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53