Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Menu

Menu

 

Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach

 

 

Tydzień - 22.04.2024 r. – 26.04.2024 r.

 

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Pieczywo mieszane, masło ekstra, kolorowa pasta (humus z burakiem), papryka

Kawa inka

Dzień owoców: gruszka, jabłko, banan

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło,

ser biały, miód, marchew

w słupkach

Zupa mleczna

 

Winogron

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło, serek waniliowy, żurawina

Kawa inka z mlekiem

 

 

Pomarańcza

(1,6)

Bufet szwedzki: wędlina, ser żółty, miód, dżem, pomidor, szczypior, pieczywo mieszane, masło, kiełki mix

Kawa inka z mlekiem

 

Melon miodowy

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło, jajko gotowane, majonez, szczypior, papryka

Zupa mleczna

 

Owoce suszone

(1,2,6)

Obiady

Zupa – kolorowy kociołek

Parzaki z białym serem i polewą jogurtową

z truskawkami

Kompot wiśniowy

(1,2,6,8)

Zupa krem z dyni

z pestkami

Pierś z kurczaka w sosie ze szparagami, ryż, sałata ze śmietaną

Woda z cytryną.

(1,6,8)

Zupa gołąbkowa

Kotlet ziemniaczany w sosie pieczeniowym, ogórek kiszony z cebulą i oliwą

Lemoniada

(1,2,6,8)

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Forszmak wołowy, kasza kus-kus, pomidorki koktajlowe

Kompot wieloowocowy

(1,6,8)

Krupnik ryżowy

Ryba w sosie śmietanowym

z koperkiem, ziemniaki purée, surówka z białej rzodkwi z jabłkiem

i jogurtem

Kompot truskawkowy

(1,2,3,6,8)

Podwieczorki

Pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica babci, ser żółty, pomidor, sałata czerwona

Herbata z cytryną

(1,6)

Ciasto marchewkowe własnej produkcji

Herbata malinowa

 

(1,2,6)

Sałatka z makaronem orzo i warzywami, pieczywo mieszane z masłem ekstra

Mięta do picia

(1,2,6)

Kanapki z masłem ziołowym, awokado, pomidor

Herbata z cytryną

 

(1,6)

Koktajl bananowy, biszkopty

 

 

(1,6)

 

Tydzień  - 29.04.2024 r. – 03.05.2024 r.

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Bułka kajzerka, masło ekstra, pasztet drobiowy, ogórek

Zupa mleczna

Pomarańcza

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło, szynka, pomidor

Kawa inka z mlekiem

 

Jabłko

(1,6)

 

 

 

Obiady

Zupa barszcz ukraiński

Makaron ze szpinakiem

i parmezanem

Kompot owocowy

(1,6,8)

Zupa z fasoli szparagowej

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym, ryż, kalarepa

Woda z cytryną

(1,6,8)

 

 

 

Podwieczorki

Pieczywo mieszane, masło ekstra, parówki

z szynki, ketchup, papryka

Herbata z cytryną

(1,6,8)

Sok przecierowy, ciasteczka domowe

 

 

(1,2,6)

 

 

 

 

W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez  placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o

obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.

 

 „Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Jaja i produkty pochodne
  3. Ryby i produkty pochodne
  4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  5. Soja i produkty pochodne
  6. Mleko i produkty pochodne
  7. Orzechy
  8. Seler i produkty pochodne
  9. Gorczyca i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Łubin
  12. Dwutlenek siarki
  13. Skorupiaki i produkty pochodne
  14. Mięczaki 

  Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

 

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli

Data dodania: 0000-00-00 00:00:00
Data edycji: 2024-04-24 12:50:02
Ilość wyświetleń: 21814
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej