08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53
Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w SiedlcachTydz
Tydzień - 24.03.2025 r. – 28.03.2025 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Pieczywo mieszane, masło, jajko gotowane szczypior, papryka Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi Dzień owoców: gruszka, jabłko, mandarynka (1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, szynka drobiowa, pomidor, sałata Kawa inka na mleku
Winogron
(1,6) |
Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, pomidor Płatki ryzowe na mleku
Pomarańcza
(1,6) |
Bufet szwedzki: wędlina, ser żółty, , pomidor, szczypior, pieczywo mieszane, masło ekstra, awokado, papryka Kawa inka na mleku
Melon
(1,6) |
Bułka kajzerka, masło, ser biały, rzodkiewka Płatki owsiane na mleku
Jabłko
(1,6) |
Obiady |
Zupa zacierkowa na kurczaku Makaron z twarogiem i śmietaną
Kompot truskawkowy (1,2,6,8) |
Krem z buraków, płatki migdałowe Zapiekanka gyros z ryżem, roszponka
Woda z cytryną. (1,6,8) |
Zupa z fasolką szparagową Kopytka z sosem pieczarkowym, surówka z kapusty
Lemoniada (1,2,6,8) |
Zupa ogórkowa Polędwiczka w sosie własnym, kasza jęczmienna, surówka z buraków
Kompot (1,6,8) |
Zupa pomidorowa z makaronem Ryba pieczona, ziemniaki, surówka z marchewki, jabłka z chrzanem Kompot (1,2,3,6,8) |
Podwieczorki |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet własnej produkcji, ogórek kiszony Herbata z lipy (1,2,6) |
Placuszki ryżowe, truskawki, brzoskwinie
Herbata malinowa (1,2,6) |
Zapiekane bułeczki z serem i szynką, papryka, ketchup
Herbata owocowa (1,6) |
Koktajl truskawkowy, chałka z masłem ekstra
Herbata z cytryną (1,2,6) |
Krówkowe ciasto marchewkowe
Herbata z cytryną (1,2,6) |
Tydzień - 31.03.2025 r. – 04.03.2025 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, jajecznica ze szczypiorkiem, ogórek kiszony Kawa inka z mlekiem
Jabłko ,melon , winogron fioletowy (1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, kiełbasa podsuszana, ogórek świeża, papryka Zupa mleczna z płatkami owsianymi
Banan (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, rzodkiewka, Kawa inka z mlekiem
Kiwi (1,6) |
Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło, frankfurterki, papryka kolorowa, pasztet drobiowy, ser żółty, kiełki rzodkiewki. .ogórek świeży, pomidor Kawa inka z mlekiem
Winogrono bezpestkowe (1,2,6) |
Bułeczka pszenna, masło ekstra, twaróg, tarta marchewka Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi
Jabłko (1,6) |
Obiady |
Zupa gołąbkowa Kluski serowe z polewą jogurtowo-truskawkową
Kompot truskawkowy
(1,2,6,8) |
Zupa z brukselką Spaghetti carbonara , kalarepa do chrupania
Kompot truskawkowy
(1,2,6,8) |
Zupa z buraka zabielana Kotlety ziemniaczane z sosem pomidorowym, ogórek kiszony Woda z cytryną
(1,2,6,8) |
Zupa rumfordzka Pierogi z soczewicą i mięsem, surówka wielowarzywna, cebulka smażona
Kompot owocowy
(1,2,6,8) |
Zupa pieczarkowa z makaronem Kotleciki rybne pieczone, warzywa duszone, ziemniaki z koperkiem Woda z cytryną (1,2,3,6,8) |
Podwieczorki |
Pieczywo mieszane, masło, pasta z makreli, pomidor koktajlowy Herbata lipowa (1,2,3,6) |
Racuszki z jabłkami Sok owocowo-warzywny
(1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica babci, ogórek świeży Herbata z cytryną (1,6) |
Chlebek bananowy, mandarynka Herbata z lipy
(1,2,6) |
Kisiel truskawkowy, orzechy włoskie, biszkopty (1,2,6) |
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
Katalog produktów dostępny w sekretariacie.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianie.
Zatwierdziła:
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o
obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
„Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli
08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53