08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53
Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach
Tydzień - 12.11.2024 r. – 15.11.2024 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
|
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta jajeczna z awokado, pomidor koktajlowy Kawa inka na mleku Dzień owoców: pomarańcza, jabłko, winogrona (1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, ser żółty, papryka kolorowa, rukola Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi Marchewka (1,6) |
Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło ekstra, kiełbasa żywiecka, pomidor, sałata, ser żółty, ogórek, pasta z pieczonej marchewki i słonecznika własnej produkcji Kawa inka na mleku Mandarynka (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, twarożek kokosowo-waniliowy Zupa mleczna z płatkami owsianymi Gruszka (1,6) |
Obiady |
|
Zupa pejzanka Naleśniki z kakao, serem i jagodami z jogurtem. Woda z miodem i cytryną (1,2,6,8) |
Barszczyk ukraiński Bitki w sosie własnym z kaszą bulgur, sałata z rzodkiewką Woda z cytryną (1,6,8) |
Zupa krem porowo – ziemniaczana z grzankami Łazanki z mięsem i kapustą kiszoną Kompot wieloowocowy (1,6,8) |
Zupa misterone z zielonym groszkiem Fish-burger, pomidor, sałata, ogórek, cebula czerwona, sos tysiąca wysp Woda z cytryną (1,2,3,8) |
Podwieczorki |
|
Kiełbaski kornetki, pieczywo mieszane, ketchup, ogórek Herbata liściasta z cytryną (1,6) |
Placuszki jogurtowe z ryżem, cukier puder, jabłko Herbata z lipy (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet podlaski, ogórek kiszony, pomidor koktajlowy Herbata z cytryną (1,2,6) |
Chlebek bananowy, soczek owocowy
(1,2,6) |
Tydzień – 18.11.2024 r. – 22.11.2024 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Pieczywo mieszane, masło, jajecznica ze szczypiorkiem, ogórek, rzodkiewka Kawa inka z mlekiem
Dzień owoców: jabłko, gruszka, melon (1,2,6) |
Zapiekanka z jajkiem, serem i szynką, pomidor Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi
Banan (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, szyneczka, pomidor malinowy Płatki jęczmienne na mleku
Pomarańcza (1,6) |
Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica babci,pomidor, rzodkiewka, ogórek, awokado, ser żółty, masło czekoladowe Kawa inka Winogrono zielone
(1,6) |
Płatki owsiane na mleku Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, ogórek świeży Jabłko (1,6) |
Obiady |
Zupa kalafiorowa z ziemniakami Spaghetti w aromatycznym sosie z parmezanem Kompot owocowy (1,6,8) |
Zupa neapolitańska z drobnym makaronem Kasza bulgur, gulasz wieprzowy, ogórek kiszony Woda z cytryną (1,2,6,8) |
Zupa z fasolką szparagową Kotlet z jajka, ziemniaki, surówka z pora, jabłka, marchwi, kukurydzy, kapusty pekińskiej Kompot wieloowocowy (1,2,6,8) |
Zupa krem z dyni z pestkami Kurczak w warzywach, ryż, roszponka Kompot truskawkowy
(1,2,6,8) |
Kapuśniak Pierogi z serem polane jogurtem waniliowym Lemoniada (1,6,8) |
Podwieczorki |
Bułka grahamka, masło ekstra, miód, bakalie Herbata z cytryną (1,6) |
Owsianka Kinder Bueno z orzechami laskowymi, chrupki kukurydziane, jabłko, kaki (1,6,7) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, kiełbasa żywiecka, papryka Herbata z cytryną
(1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta z wędzonej makreli, szczypiorek Herbata z cytryną (1,3,6) |
Ziemniaczki pieczone z sosem czosnkowym Herbata z cytryną (1,6) |
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o
obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
„Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli
08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53