Czcionka:

A+A-

Kontrast:

Menu

Menu

 

Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach

Tydzień - 23.01.2023 r. – 27.01.2023 r.

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta jajeczna z awokado, pomidorek koktajlowy

Zupa mleczna

 

Dzień owoców: gruszka, pomarańcza, jabłko

(1,2,6)

Pieczywo mieszane, masło, schab pieczony, ćwikłą

Kawa inka z mlekiem

 

 

 

Mandarynka

(1,6)

Owsianka na mleku

z kokosem i żurawiną

Pieczywo mieszane z serkiem Krimi, tarta marchewka

 

 

Banan

(1,6)

Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło, frankfurterki, dżem brzoskwiniowy, twaróg półtłusty, ser żółty, wędlina, pomidor, ogórek, rzodkiewka

Kawa inka

 

Jabłko

(1,6)

Bułeczka pszenna, twarożek z owocami

 

Herbata z cytryną

 

 

Kiwi

(1,6)

Obiady

Zupa barszczyk

Ryż zapiekany z jabłkami

z polewą jogurtowa

 

 

Kompot truskawkowy

 

(1,6,8)

Rosół drobiowy z makaronem

Pieczone udka z tymiankiem i cytryną, ziemniaki, surówka z sałaty lodowej o warzyw z oliwą

 

 

Woda z cytryną

 

(1,2,6,8)

Zupa krem z marchewki

z pestkami

Makaron w sosie śmietanowym z szynką, papryką i pieczarkami, pomidorki koktajlowe

Kompot wieloowocowy

 

(1,6,8)

Zupa porowo-ziemniaczana

z grzankami

Pierś z kurczaka zapiekana

z warzywami

 

Woda z cytryną

 

(1,6,8)

Zupa ogórkowa

Fish burger z warzywami i kotlecikiem rybnym

 

 

Woda z cytryną

 

(1,2,3,6,8 )

Podwieczorki

Pieczywo mieszane, masło, szynka z indyka, ogórek świeży

Herbata lipowa

 

(1,6)

Koktajl z pomarańczy, gruszki, banana oraz nasion chia.

Wafle kukurydziane

 

 

(1,6)

Pancases

z syropem klonowym i marakują - puree

Herbata z cytryną

 

(1,2,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, parówki z szynki, ketchup, ogórek świeży

Herbata z cytryną

 

(1,6)

Gofry

z owocami i bitą śmietaną

Herbata liściasta

z cytryną

(1,2,6)

 

 

Tydzień - 30.01.2023 r. – 03.02.2023 r.

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Pieczywo mieszane, masło, jajecznica szczypior, papryka

Zupa mleczna

Dzień owoców: gruszka, jabłko, mandarynka

(1,2,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, szynka drobiowa, papryka, sałata

Kawa inka

 

Winogron

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, pomidor

Płatki ryzowe na mleku

 

Pomarańcza

(1,6)

Bufet szwedzki: wędlina, ser żółty, miód, dżem, pomidor, szczypior, pieczywo mieszane, masło

Kawa inka

Melon

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło, ser biały, miód, suszone owoce

Pieczona owsianka

z cynamonem

Jabłko

(1,6)

Obiady

Zupa – kolorowy kociołek

Spaghetti z sosem pomidorowo-paprykowym i serem mozzarella

Kompot

 

(1,6,8)

Barszczyk ukraiński

Polędwica w sosie jabłkowym , kasza kus-kus, surówka

z cykorii z jogurtem

Woda z cytryną

 

(1,2,6,8,10)

Zupa krem z kukurydzy

Kopytka z sosem pieczarkowym, surówka

z marchewki

Lemoniada

 

(1,2,6,8)

Rosół wołowy z makaronem

Naleśniki z serem białym i polewą jogurtowo -owocową

 

Kompot

 

(1,2,6,8)

Zupa pieczarkowa

z makaronem

Ryba w sosie śmietanowym

z koperkiem, ziemniaki, surówka z ogórków kiszonych i cebulki

Kompot

(1,2,3,6,8)

Podwieczorki

Dzień Rogalika : rogaliki z dżemem własnej produkcji

 

(1,2,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet własnej produkcji, ogórek kiszony

Herbata malinowa

(1,2,6)

Kasza jaglana zapiekana

z jabłkami i wiórkami kokosowymi

Herbata owocowa

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, szyneczka z kotła, sałata

Herbata z cytryną

(1,6)

 

Oponki serowe

z pomarańczą

Herbata z cytryną

 

(1,2,6)

 

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez  placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.

 

 „Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Jaja i produkty pochodne
  3. Ryby i produkty pochodne
  4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  5. Soja i produkty pochodne
  6. Mleko i produkty pochodne
  7. Orzechy
  8. Seler i produkty pochodne
  9. Gorczyca i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Łubin
  12. Dwutlenek siarki
  13. Skorupiaki i produkty pochodne
  14. Mięczaki 

  Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

 

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli

Data dodania: 0000-00-00 00:00:00
Data edycji: 2023-01-27 10:23:55
Ilość wyświetleń: 18680
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook