Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Menu

Menu

 

Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach

Tydzień 30.09.24-04.09.24

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Pieczywo mieszane, masło ekstra, twarożek

ze szczypiorkiem

i rzodkiewką

Płatki kukurydziane na mleku

Dzień owoców: winogrona, banan, maliny

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło, szynka z wędzarni, pomidor, rzodkiewka

Kawa inka

 

 

Gruszka

 

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, szynka, ser żółty, ogórek kiszony

Płatki jęczmienne na mleku

 

 

Śliwki

 

(1,6)

Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica drobiowa, ser żółty, pomidor,ogórek, rzodkiewka, ser biały

 

 

Arbuz

 

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta z jajka i awokado, pomidorki koktajlowe

Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi

Jabłka

 

(1,2,6)

Obiady

Zupa brokułowa

Parzaki z serem i jogurtem greckim

z borówkami

Kompot porzeczkowy

 

(1,2,6,8)

Zupa krem z marchewki

z pestkami słonecznika

Pulpeciki w sosie pieczarkowym, ziemniaki z koperkiem, sałata ze śmietaną

Woda z miętą

(1,2,6,8)

Zupa fasolowa

Łazanki z mięsem i kapustą

Kalarepa do chrupania

Kompot wiśniowy

 

(1,6,8)

Zupa koperkowa z makaronem

Gulasz wołowy z warzywami, kasza bulgur, rukola

Woda z cytryną i miętą

 

(1,6,8)

Zupa krem z zielonych warzyw

Miruna po grecku, sałata

Woda z cytryną

 

(1,3,6,8)

Podwieczorki

Pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica babci, ogórek i papryka

Herbata z cytryną

(1,6)

Racuchy drożdżowe, kakao, jabłko

 

(1,2,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, sałata z makreli pomidorach ze szczypiorkiem

Herbata z cytryną

(1,3,6 )

Galaretka z owocami (kiwi, truskawki, borówki) i wafelkami

Woda z cytryną

(1,6)

Kisiel truskawkowy własnej produkcji, wafle ryżowe, pomarańcza

(1,6 )

 

 

Tydzień  - 07.10.2024 r. – 11.10.2024 r.

 

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Jajecznica, szczypior, pieczywo mieszane, masło, pomidor

Kawa inka na mleku

 

Banan, pomarańcza, śliwka

 

(1,2,6)

Pieczywo mieszane, masło, pasztet podlaski, ogórek świeży

Kakao

 

 

 

Winogrono

 

(1,2,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica, papryka

Kasza manna na mleku

 

 

 

Mandarynka

 

(1,6)

Bufet szwedzki: masło ekstra, pieczywo mieszane, ser żółty, pomidor, ogórek , sałata , rzodkiewka, polędwica babuni

Kawa inka z mlekiem

 

Jabłko

 

(1,6)

Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi

Bułka kajzerka, masło ekstra, ser biały, dżem truskawkowy

 

Gruszka

 

(1,6)

Obiady

Zupa jarzynowa

z ziemniakami

Zapiekanka makaronowa z kiełbaską i serem, ketchup

 

 

Woda z cytryną

 

(1,6,8)

Zupa pomidorowa

z makaronem

Schab duszony, surówka

z kapusty pekińskiej kasza gryczana

 

Kompot owocowy

 

(1,6,8)

Zupa ogórkowa

Kurczak smażony

z warzywami, rukola

 

 

 

Kompot wiśniowy

 

(1,6,8)

Zupa z białych  warzyw z pestkami słonecznika

Pyzy z mięsem i okrasą, surówka wielowarzywna

 

 

Kompot owocowy

 

(1,2,6,8)

Zupa krupnik

Paluszki rybne z miruny, surówka z kapusty kiszonej, ziemniaki

 

 

Kompot truskawkowy

 

(1,2,3,8)

Podwieczorki

Pancaces z owocami

Herbata z cytryną

 

 

 

(1,2,6)

Zapiekanki z serem żółtym

i szynką

Herbata liściasta z cytryną

 

 

(1,6)

Ciasteczka owsiane własnej produkcji

Maślanka owocowa

 

 

(1,2,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, kiełbasa krakowska, ogórek kiszony,

Herbata malinowa

 

 

(1,6)

Koktajl truskawkowo-bananowy

Podpłomyki

 

 

(1,2,6)

 

 

W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez  placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o

obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.

 

 „Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Jaja i produkty pochodne
  3. Ryby i produkty pochodne
  4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  5. Soja i produkty pochodne
  6. Mleko i produkty pochodne
  7. Orzechy
  8. Seler i produkty pochodne
  9. Gorczyca i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Łubin
  12. Dwutlenek siarki
  13. Skorupiaki i produkty pochodne
  14. Mięczaki 

  Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

 

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli

Data dodania: 0000-00-00 00:00:00
Data edycji: 2024-10-03 16:14:34
Ilość wyświetleń: 22823
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej