Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Menu

Menu

 

Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach

Tydzień 04.12.2023 r. – 08.12.2023 r.

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Bułka grahamka, masło ekstra, serek kozi, ogórek, rzodkiewka

Płatki jęczmienne na mleku

Herbata z cytryną

Mandarynka

 

(1,6)

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi

Bułka kajzerka, masło, serek topiony, tarta marchewka

 

Winogrono

 

(1,6)

Owsianka „renifer”

Pieczywo z masłem, pomidor, rukola, szynka gotowana

Herbata owocowa

Choinki owocowe

(kiwi, mandarynka, banan)

 

(1,6)

Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło ekstra, kiełbasa żywiecka, kabanosy, pomidor, ogórek, sałata, miód, ser biały z truskawkami

Kawa inka

 

Jabłko

 

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło, pasta z jajka i majonezu, kiełki rzodkiewki i brokuła

Kawa inka na mleku

 

Pomarańcza

 

(1,2,6)

Obiady

Zupa pomidorowa

na kurczaku z makaronem

Kotlet z jajka, ziemniaki, surówka z kiszonego ogórka i cebulki

Napój imbirowy

 

(1,2,6,8)

Zupa z brukselką i marchwią

Ratatoille z indykiem

i ryżem, roszponka

 

Kompot truskawkowy

 

(1,6,8)

Zupa krem z buraka

z pestkami dyni

Choinka naleśnikowa

z serem białym, granatem

i cukrem pudrem

Woda z cytryną

 

(1,2,6,8)

Zupa szczawiowa

Kotlet pożarki z kurczaka, ziemniaczki z koperkiem, surówka

z białej rzodkwi z jabłkiem

i kukurydzą

Kompot wiśniowy

 

(1,2,6,8)

Zupa krupnik

Fish-burger z bułeczką sezamowa, sałatą, pomidorem, sos tysiąca wysp

 

Napój z galaretki

 

(1,2,3,6,8)

Podwieczorki

Kanapki z masłem, pasztetem z pieca, papryką kolorowa

Herbata malinowa

(1,6)

Budyń własnej produkcji,

syrop malinowy

Banan

(1,2,6)

Pizza mikołajkowa

z sosem pomidorowym, serem i szyneczką

 Herbata z cytryną

(1,6)

Koktajl z kefiru i buraka, oleju lnianego

Wafle naturalne

 

 

(1,6)

Ciasto jogurtowa

z marchewką

Herbata malinowa

 

(1,2,6)

 

Tydzień - 11.12.2023 r. – 15.12.2023 r.

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Pieczywo mieszane, masło ekstra, jajecznica, pomidorki koktajlowe, szczypiorek

Kawa inka na mleku

Mandarynki, melon, kiwi

(1,2,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, szynka, pomidor

Płatki owsiane na mleku

 

Gruszka

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, humus własnej produkcji, ogórek świeży

Płatki jęczmienne na mleku

Jabłko

(1,6)

Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło ekstra, szynka, ser żółty, rzodkiewka, pomidor, ogórek

Winogrona

(1,6)

Bułka kajzerka, masło, ser biały, tarta marchewka i rzodkiewka

Zupa mleczna z płatkami

Banan

(1,6)

Obiady

Zupa zacierkowa

Spaghetti z pomidorami, pesto bazyliowym

i parmezanem oraz orzechami pinii

i nerkowca

Kompot

(1,2,6,7,8)

Zupa brokułowa

Nugesty z ryżem, sosem jogurtowo - czosnkowym, surówka z kapusty pekińskiej

Woda z cytryną.

(1,2,6,8,10)

Zupa z fasolki szparagowej

Gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, buraczki zasmażane

Kompot truskawkowy

(1,6,8)

Zupa krem z białych warzyw

Naleśniki z mięsem i warzywami, ser żółty, kalarepa do chrupania

Woda z cytryną

(1,2,6,8)

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Filet z miruny z ziołami, ziemniaki gotowane, warzywa na patelnię

Woda z pomarańczą

(1,2,3,6,8)

Podwieczorki

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet drobiowy, ogórek kiszony

Herbata z cytryną

(1,6)

Racuchy z jabłkami

Kakao

 

(1,2,6)

Tosty z szynka i serem żółtym, papryką

i ketchupem

Herbata z cytryną

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, kiełbasa żywiecka, pomidor

Herbata z cytryną

 

(1,6)

Jabłko pieczone

z powidłami i płatkami migdałowymi

Chrupki kukurydziane

Herbata z cytryną

(1,6)

W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez  placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o

obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.

 

 „Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Jaja i produkty pochodne
  3. Ryby i produkty pochodne
  4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  5. Soja i produkty pochodne
  6. Mleko i produkty pochodne
  7. Orzechy
  8. Seler i produkty pochodne
  9. Gorczyca i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Łubin
  12. Dwutlenek siarki
  13. Skorupiaki i produkty pochodne
  14. Mięczaki 

  Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

 

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli

Data dodania: 0000-00-00 00:00:00
Data edycji: 2023-12-08 10:03:06
Ilość wyświetleń: 20816
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej