08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53
Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach
Tydzień 30.09.24-04.09.24
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką Płatki kukurydziane na mleku Dzień owoców: winogrona, banan, maliny (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło, szynka z wędzarni, pomidor, rzodkiewka Kawa inka
Gruszka
(1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, szynka, ser żółty, ogórek kiszony Płatki jęczmienne na mleku
Śliwki
(1,6) |
Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica drobiowa, ser żółty, pomidor,ogórek, rzodkiewka, ser biały
Arbuz
(1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta z jajka i awokado, pomidorki koktajlowe Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi Jabłka
(1,2,6) |
Obiady |
Zupa brokułowa Parzaki z serem i jogurtem greckim z borówkami Kompot porzeczkowy
(1,2,6,8) |
Zupa krem z marchewki z pestkami słonecznika Pulpeciki w sosie pieczarkowym, ziemniaki z koperkiem, sałata ze śmietaną Woda z miętą (1,2,6,8) |
Zupa fasolowa Łazanki z mięsem i kapustą Kalarepa do chrupania Kompot wiśniowy
(1,6,8) |
Zupa koperkowa z makaronem Gulasz wołowy z warzywami, kasza bulgur, rukola Woda z cytryną i miętą
(1,6,8) |
Zupa krem z zielonych warzyw Miruna po grecku, sałata Woda z cytryną
(1,3,6,8) |
Podwieczorki |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica babci, ogórek i papryka Herbata z cytryną (1,6) |
Racuchy drożdżowe, kakao, jabłko
(1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, sałata z makreli pomidorach ze szczypiorkiem Herbata z cytryną (1,3,6 ) |
Galaretka z owocami (kiwi, truskawki, borówki) i wafelkami Woda z cytryną (1,6) |
Kisiel truskawkowy własnej produkcji, wafle ryżowe, pomarańcza (1,6 ) |
Tydzień - 07.10.2024 r. – 11.10.2024 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Jajecznica, szczypior, pieczywo mieszane, masło, pomidor Kawa inka na mleku
Banan, pomarańcza, śliwka
(1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło, pasztet podlaski, ogórek świeży Kakao
Winogrono
(1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica, papryka Kasza manna na mleku
Mandarynka
(1,6) |
Bufet szwedzki: masło ekstra, pieczywo mieszane, ser żółty, pomidor, ogórek , sałata , rzodkiewka, polędwica babuni Kawa inka z mlekiem
Jabłko
(1,6) |
Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi Bułka kajzerka, masło ekstra, ser biały, dżem truskawkowy
Gruszka
(1,6) |
Obiady |
Zupa jarzynowa z ziemniakami Zapiekanka makaronowa z kiełbaską i serem, ketchup
Woda z cytryną
(1,6,8) |
Zupa pomidorowa z makaronem Schab duszony, surówka z kapusty pekińskiej kasza gryczana
Kompot owocowy
(1,6,8) |
Zupa ogórkowa Kurczak smażony z warzywami, rukola
Kompot wiśniowy
(1,6,8) |
Zupa z białych warzyw z pestkami słonecznika Pyzy z mięsem i okrasą, surówka wielowarzywna
Kompot owocowy
(1,2,6,8) |
Zupa krupnik Paluszki rybne z miruny, surówka z kapusty kiszonej, ziemniaki
Kompot truskawkowy
(1,2,3,8) |
Podwieczorki |
Pancaces z owocami Herbata z cytryną
(1,2,6) |
Zapiekanki z serem żółtym i szynką Herbata liściasta z cytryną
(1,6) |
Ciasteczka owsiane własnej produkcji Maślanka owocowa
(1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, kiełbasa krakowska, ogórek kiszony, Herbata malinowa
(1,6) |
Koktajl truskawkowo-bananowy Podpłomyki
(1,2,6) |
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o
obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
„Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli
08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53