08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53
Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach
Tydzień - 08.09.25-12.09.25
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Pieczywo mieszane, masło, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką Płatki kukurydziane na mleku Dzień owoców: winogrona, jabłka, maliny
(1,6) |
Pieczywo mieszane, masło, szynka z wędzarni, pomidor, rzodkiewka Kawa inka
Gruszka
(1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pomidor, sałata, frankfurterki Zupa mleczna z płatkami owsianymi Herbata owocowa Śliwki
(1,6) |
Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło ekstra, ser żółty, szynka, rukola, papryka kolorowa, kiełki, pasta z ciecierzycy Kakao Arbuz bezpestkowy
(1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta z jajka ze szczypiorkiem i majonezem, pomidorki koktajlowe Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi Jabłka (1,2,6) |
Obiady |
Zupa brokułowa z ziemniakami Spaghetti z sosem mięsno-warzywnym, ser żółty, liść cykorii Kompot porzeczkowy (1,6,8) |
Zupa krem z marchewki Pulpeciki w sosie pieczarkowym, kasza kus-kus, sałata ze śmietaną
Woda z miętą (1,2,6,8) |
Zupa gulaszowa z kurczakiem i ryżem Pierogi leniwe z masłem i cukrem trzcinowym, marchewka z jabłkiem Kompot wiśniowy (1,2,6,8) |
Zupa koperkowa z makaronem Gulasz wołowy z warzywami, kasza gryczana, surówka z buraczków
Woda z cytryną (1,6,8) |
Krupnik jęczmienny na indyku Paluszki rybne z fileta, ziemniaki z koperkiem, ogórek kiszony z cebulą i olejem Woda z cytryną (1,2,3,6,8) |
Podwieczorki |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica babci, ogórek i papryka Herbata z cytryną (1,6) |
Sernik z galaretką i truskawkami Woda z imbirem (1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, sałatka z makreli w pomidorkach ze szczypiorkiem Herbata z cytryną (1,3,6) |
Chałka z masłem ,banan, maślanka owocowa
(1,2,6) |
Mus z kaszy mannej z syropem malinowym Chrupki kukurydziane Borówki (1,6) |
Tydzień– 15.09.2025 r. – 19.09.2025 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Płatki kukurydziane na mleku, Bułeczka pszenna, masło ekstra, twaróg, dżem truskawkowy
Dzień owoców:arbuz, śliwka, malina (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło, polędwica z komina, rzodkiewka Kawa inka z mlekiem
Winogron (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, papryka kolorowa Płatki owsiane na mleku
Jabłko (1,6) |
Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło ekstra, ser biały, szynka krucha, ser żółty, pomidor, papryka kolorowa, ogórek zielony, Kawa inka z mlekiem
Brzoskwinia (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pomidor koktajlowy Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi
Banan (1,2,6) |
Obiady |
Zupa kalafiorowa z włoszczyzną i ziemniakami Parzaki z polewą jogurtowo – truskawkową
Woda z cytryną (1,2,6,8) |
Barszczyk Tagliatelle z kremowym paprykowym kurczakiem, roszponka
Kompot wieloowocowy (1,2,6,8) |
Zupa ogórkowa z ziemniakami Polędwiczka w sosie własny,, ziemniaki, fasolka szparagowa
Woda z cytryną (1,6,8) |
Kapuśniak z majerankiem i kiełbasą Risotto z kurczakiem i papryką, ryż na sypko, ogórek kiszony
Kompot wieloowocowy (1,6,8) |
Zupa pomidorowa z ryżem Ryba pieczona w warzywach, ziemniaki gotowane, sałata z vinegret
Kompot truskawkowy (1,2,3,6,8) |
Podwieczorki |
Pieczywo mieszane, masło, parówka z szynki, pomidor, ketchup Herbata z cytryną (1,6) |
Kisiel domowy, jabłko, chałka z masłem ekstra
(1,2,6,8) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, szynka krucha, pomidor malinowy Herbata z cytryną
(1,6) |
Owsianka o smaku Kinder Bueno Chrupki kukurydziane, jabłko, brzoskwinia UFO
(1,6) |
Ciasto drożdżowe, jogurt mochchi
( 1,2,6 ) |
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
Katalog produktów dostępny w sekretariacie.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianie.
Zatwierdziła:
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o
obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
„Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”
1. Zboża zawierające gluten
2. Jaja i produkty pochodne
3. Ryby i produkty pochodne
4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
5. Soja i produkty pochodne
6. Mleko i produkty pochodne
7. Orzechy
8. Seler i produkty pochodne
9. Gorczyca i produkty pochodne
10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
11. Łubin
12. Dwutlenek siarki
13. Skorupiaki i produkty pochodne
14. Mięczaki
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli
08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53