Czcionka:

A+A-

Kontrast:

Menu

Menu

 

Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach

Tydzień  - 19.09.2022 r. – 23.09.2023 r.

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Pieczywo mieszane, masło ekstra, jajko gotowane z majonezem

i szczypiorkiem, pomidorek koktajlowy

Zupa mleczna z płatkami ryżowymi

Dzień owoców: gruszka, śliwka, jabłko

(1,2,6)

Bułeczka pszenna, masło, twarożek z cynamonem

Kawa inka z mlekiem

 

 

 

Pomarańcza

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, schab pieczony, ćwikła

Herbata z cytryną

 

 

 

Banan

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło, frankfurterki, papryka kolorowa, ser żółty, ogórek świeży, dżem, twaróg

Kawa inka z mlekiem

 

 

 

Jabłko

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, rzodkiewka,

kawa inka z mlekiem

 

 

 

Kiwi

(1,6)

Obiady

Zupa ziemniaczana

Makaron razowy z pesto bazyliowym i kurczakiem

 

 

Kompot truskawkowy

(1,2,6,8)

Zupa pomidorowa

z makaronem

Kotlet mielony, ziemniaki gotowane, marchewka

z groszkiem

Woda z cytryną

(1,2,6,8 )

Zupa meksykańska

Schab z ananasem w sosie własnym, kasza pęczak, surówka z kapusty pekińskiej

 

Kompot truskawkowy

(1,6,8 )

Zupa grochowa

Knedle ze śliwkami, polewa jogurtowa

 

 

Woda z cytryną

(1,2,6,8 )

Zupa z fasolki szparagowej

Filet z miuruny pieczony w jarzynach, ziemniaki gotowane

Woda z cytryną

( 1,2,3,6,8 )

Podwieczorki

Pieczywo mieszane, masło, szynka z indyka, pomidor koktajlowy

Herbata lipowa

(1,6)

Pizza z serem żółtym i sosem pomidorowym oraz szyneczką

Soczek owocowy

 

(1,6)

Koktajl owocowy, wafle ryżowe

z amarantusem

 

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, parówki z szynki ketchup, pomidory koktajlowe

 

(1,6)

Ciasto  śmietanowiec pieczony, maliny

Herbata z cytryną

 

( 1,2,6 )

 

Tydzień - 27.09.2020 r. – 01.10.2011 r.

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Pieczywo mieszane, masło ekstra, humus, pomidor, szczypiorek

Płatki kukurydziane

na mleku

Kawa inka

Mandarynki

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, wędlina drobiowa, papryka, sałata

Kawa inka

 

 

Kiwi

(1,6)

Płatki owsiane na mleku z żurawiną

Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, ogórek

 

 

Banan

(1,6)

Bufet szwedzki: wędlina, ser żółty, miód, dżem, ogórek, rzodkiewka, szczypior, pieczywo mieszane, masło

Kawa inka

 

 

Winogrono

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna z awokado, pomidory koktajlowe

Zupa mleczna kasza manna

 

Jabłko

(1,2,6 )

Obiady

Barszcz ukraiński

Kakaowe naleśniki pomarańczowe z białym serem

 

Kompot owocowy

(1,2,6,8 )

Zupa wielowarzywna

z makaronem

Kopytka z sosem pieczarkowym, surówka

z białek rzodkiewki

Woda cytryną

(1,2,6,8)

Zupa koperkowa

z ziemniakami

Łazanki z mięsem mielonym i kapustą kiszoną, kiełki mix

Mięta

 

(1,6,8 )

Zupa solferino z zielonym groszkiem

Gulasz mięsno-warzywny, kasza jęczmienna, rukola

 

Kompot owocowy

 

(1,6,8 )

Zupa krem z dyni z grzankami

Pieczone kotlety rybne, ziemniaki, pomidory z cebulą

Woda z pomarańczą

 

(1,2,3,6,8 )

Podwieczorki

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet podlaski, ogórek kiszony.

Herbata z cytryną

( 1,2,6 )

Dzień Pieczonego Ziemniaka

Pieczone frytki z sosem jogurtowym lub ketchupem

(6)

Dzień Jabłka

Szarlotka własnej produkcji

Herbata z dzikiej róży

( 1,2,6 )

Pieczywo mieszane, masło ekstra, parówki z szynki na gorąco, pomidorki, ketchup

Herbata z cytryną

(1,6 )

Tosty hawajskie; pieczywo pszenne, masło ekstra, ser żółty, ananas

 

( 1,6 )

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez  placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.

 

 „Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Jaja i produkty pochodne
  3. Ryby i produkty pochodne
  4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  5. Soja i produkty pochodne
  6. Mleko i produkty pochodne
  7. Orzechy
  8. Seler i produkty pochodne
  9. Gorczyca i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Łubin
  12. Dwutlenek siarki
  13. Skorupiaki i produkty pochodne
  14. Mięczaki 

  Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

 

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli

Data dodania: 0000-00-00 00:00:00
Data edycji: 2022-09-21 09:32:04
Ilość wyświetleń: 17780
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook