08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53
Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach
Tydzień - 17.02.2025r. – 21.02.2025r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Płatki kukurydziane na mleku Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, bułka grahamka z masłem Dzień owoców: jabłko, mandarynka, winogron (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, frankfurterki, papryka kolorowa Kawa biała na mleku Kiwi
(1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta jajeczna, majonez, rukola, ogórek świeży Kawa inka z mlekiem Jabłko (1,2,6) |
Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet własnej produkcji, wędlina, pomidor, sałata, ser żółty, rzodkiewka, ogórek świeży Kawa inka Banan (1,6) |
Kasza manna na mleku Pieczywo mieszane, masło ekstra, ser żółty, tarta marchewka, rzodkiewka Arbuz (1,6) |
Obiady |
Zupa grochowa z kiełbaską Kotlet z jajka, ziemniaki, surówka z ogórka i cebulki Kompot śliwkowy (1,2,6,8) |
Barszcz z buraczków zabielany Gołąbki bez zawijania, sos pomidorowy z koperkiem, ziemniaki gotowane, sałata Woda z cytryną
(1,6,8) |
Zupa z brukselką i ziemniakami Ryż w sosie słodko- kwaśnym z indykiem, ananasem, liść cykorii Lemoniada owocowa (1,6,8) |
Zupa pomidorowa z makaronem Kotlet pożarski z indykiem, marchewka mini, kasza bulgur Kompot truskawkowy
(1,2,6,8) |
Zupa jarzynowa Rybna babka z warzywami na ciepło i sosem brokułowym Kompot wieloowocowy (1,2,3,6,8) |
Podwieczorki |
Zapiekanki z serem żółtym, wędliną , pomidorem z ketchupem Herbata liściasta z cytryną (1,6) |
Kisiel własnej produkcji, jabłko, ciasteczka maślano-kakaowe z orzechami
(1,2,6,7) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, makrela wędzona, szczypiorek, pomidory koktajlowe Herbata z miętą (1,2,3,6) |
Sałatka z brokułów, jajka, pomidora z jogurtem Pieczywo mieszane z masłem Herbata liściasta z cytryną (1,2,6) |
Babka piaskowa- dwukolorowa Pomarańcza Napar z lipy z miodem (1,2,6) |
Tydzień - 24.02.2025 r. – 28.02.2025 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta jajeczna z awokado, szczypiorek Kawa inka na mleku Dzień owoców: pomarańcza, melon, winogrona (1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło, szynka dziadka, rzodkiewka, Płatki owsiane na mleku
Jabłko (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, ser żółty, papryka kolorowa, roszponka Kawa inka na mleku
Marchewka (1,6) |
Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło ekstra, kiełbasa żywiecka, pomidor, sałata, ser żółty, twarożek, ogórek Kawa inka na mleku Mandarynka (1,6) |
Zupa mleczna Pieczywo mieszane, masło ekstra, twarożek kokosowo-waniliowy
Gruszka (1,6) |
Obiady |
Zupa fasolowa z kiełbaską Naleśniki z serem i polewą jogurtowo brzoskwiniową
Woda z miodem i cytryną (1,2,6,8) |
Zupa brokułowa Polędwiczka w sosie własnym z kaszą bulgur, buraczki gotowane
Kompot wiśniowy (1,6,8) |
Zupa pomidorowa z ryżem i natką pietruszki Kopytka, sos pieczarkowy, surówka z ogórkiem kiszonym, papryką i cebulą Woda z cytryną (1,2,6,8) |
Zupa krem ogórkowy z groszkiem ptysiowym Kurczak divan, ryż, sałata lodowa z sosem włoskim
Kompot wieloowocowy (1,2,6,8) |
Zupa misterone z zielonym groszkiem Makaron z sosem z tuńczyka, roszponka
Woda z cytryną (1,3,6,8) |
Podwieczorki |
Kiełbaski kornetki, pieczywo mieszane, ketchup, pomidory koktajlowe Herbata liściasta z cytryną (1,6) |
Pizza własnej produkcji z sosem pomidorowym, serem, polędwica, papryka Herbata z cytryną (1,6) |
Bułka kajzerka, masło ekstra, nutella domowa, banan Herbata domowa
(1,6) |
Tłusty czwartek –pączki własnej produkcji, winogrono bezpestkowe Kakao
(1,2,6) |
Chałka, masło ekstra, miód, kiwi, maślanka
(1,2,6) |
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
Katalog produktów dostępny w sekretariacie.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianie.
Zatwierdziła:
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o
obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
„Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli
08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53