Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Menu

Menu

 

Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach

Tydzień - 13.01.2025 r. – 17.01.2025 r.

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta jajeczna, pomi szczypiorek

Zupa mleczna

 

Dzień owoców : mandarynka, kiwi, melon

(1,2,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica babci, papryka

Kawa inka

 

 

Banan

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, kiełbasa krakowska, ogórek świeży, pomidorki koktajlowe

Zupa mleczna

Winogrono

(1,6)

Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica, ser żółty, ser biały, dżem morelowy, ogórek, pomidor

Kawa inka

Jabłko

(1,6)

Pieczywo mieszane. masło ekstra, ser żółty, rzodkiewka

Kawa inka

Gruszka

(1,6)

Obiady

Zupa marokańska

Makaron z sosem szpinakowo - twarogowym

Woda z cytryną

(1,2,6,8)

Flaczki drobiowe z bagietką

Kotlet ziemniaczany w sosie pieczarkowym, surówka z ogórka kiszonego

Woda z cytryną

(1,2,6,8)

Zupa pomidorowa z makaronem

Kasza bulgur z sosem mięsnym, surówka wielowarzywna

Kompot truskawkowy

(1,2,6,8)

Zupa kalafiorowa

Pierś z pieca w sosie ketchupowym, ryż z kapusty pekińskiej z jabłkiem i kukurydzą

Kompot owocowy

(1,6,8)

Krupnik jęczmienny

Ryba pod kołderką pieczarkowo - serową, ziemniaki, surówka

z marchwi i chrzanu

Kompot owocowy

(1,2,3,6,8)

Podwieczorki

Pieczywo mieszane, masło, szynka, ogórek

Herbata z cytryną

(1,2,6)

Koktajl truskawkowo- banany

Kiwi

Chrupki kukurydziane

(1,6)

Szarlotka własnej produkcji

Herbata z cytryną

 

(1,2,6)

Bułka grahamka, masło, szynka dziadka, papryka

Herbata z cytryną

(1,6)

Muffiny, pomarańcza

Herbata owocowa

(1,2,6)

 

Tydzień - 20.01.2025 r. – 24.01.2025 r.

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet drobiowy, pomidorek koktajlowy

Płatki jęczmienne na mleku

Dzień owoców: gruszka, pomarańcza, jabłko

 

(1,2,6)

Pieczywo mieszane, masło, schab pieczony, papryka zielona, ćwikłą

Kawa inka z mlekiem

 

 

Mandarynka

 

(1,6)

Grahamka serkiem Krimi, tarta marchewka

Owsianka na mleku

z kokosem i żurawiną

 

 

Banan

 

(1,6)

Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło, frankfurterki,, twaróg półtłusty, ser żółty, wędlina, pomidor, ogórek, rzodkiewka, kiełki rzodkiewki

Kawa inka na mleku

 

Jabłko

 

(1,6)

Bułeczka pszenna, twarożek z rzodkiewką

i szczypiorkiem

Kasza kukurydziana na mleku

 

Kiwi

 

(1,6)

Obiady

Żurek z jajkiem

Ryż zapiekany z jabłkami z polewą jogurtowa

 

 

Kompot truskawkowy

 

(1,2,6,8)

Rosół drobiowy z makaronem

Pieczone podudzie z tymiankiem i cytryną, ziemniaki, surówka z sałaty lodowej o warzyw z oliwą

Woda z cytryną

 

(1,2,6,8)

Zupa grochowa z kiełbaską

Kopytka z cebulką, surówka z kiszonej  kapusty

 

 

Kompot wieloowocowy

 

(1,2,6,8)

Zupa porowo-ziemniaczana

z grzankami

Gulasz z polędwiczek z warzywami, pęczak drobny, buraczki z chrzanem

 

Woda z cytryną

 

(1,6,8)

Zupa ogórkowa

Makaron z tuńczykiem

w sosie serowo- śmietankowym, pomidorki koktajlowe

Woda z cytryną

 

(1,2,3,6,8)

Podwieczorki

Pieczywo mieszane, masło, szynka z indyka, ogórek świeży

Herbata lipowa

 

 

 

(1,6)

Koktajl na bazie jogurtu proteinowego

z pomarańczą, gruszką, bananem oraz nasionami chia

Wafle ryżowe

 

(1,6)

Bułka pszenna, parówki z szynki, ketchup, ser żółty, ogórek kiszony

Herbata z cytryną

 

 

(1,6)

Oponki serowe, kawałki ananasa

Herbata z mięty

 

 

 

 

(1,2,6)

Jabłka pieczone nadziewane powidłami brzoskwiniowymi, posypane płatkami migdałowymi, wafle kukurydzane

Herbata liściasta

z cytryną

(1,6)

W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.

Katalog produktów dostępny w sekretariacie.

Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianie.

Zatwierdziła:

W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez  placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o

obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.

 

 „Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Jaja i produkty pochodne
  3. Ryby i produkty pochodne
  4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  5. Soja i produkty pochodne
  6. Mleko i produkty pochodne
  7. Orzechy
  8. Seler i produkty pochodne
  9. Gorczyca i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Łubin
  12. Dwutlenek siarki
  13. Skorupiaki i produkty pochodne
  14. Mięczaki 

  Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

 

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli

Data dodania: 0000-00-00 00:00:00
Data edycji: 2025-01-17 10:54:40
Ilość wyświetleń: 23397
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej