Czcionka:

A+A-

Kontrast:

Menu

Menu

 

Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach

Tydzień– 16.05.2022 r. – 20.05.2022 r.

 

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Płatki kukurydziane na mleku

Pieczywo mieszane, masła, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pomidor koktajlowy

 

Dzień owoców: pomarancza, kiwi, banan

 

( 1,2,6)

Pieczywo mieszane, masło, polędwica z komina, rzodkiewka

Kawa inka z mlekiem

 

 

 

Winogron

 

( 1,6 )

Pieczywo mieszane, masło, humus własnej produkcji, papryka kolorowa, ogórek

Owsianka na mleku

 

 

 

Jabłko

 

( 1,6 )

Bufet szwedzki : pieczywo mieszane, maslo ekstra, dżem brzoskwiniowy, twaróg, ser żółty, kiełbasa żywiecka, pomidor, ogórek świeży, rzodkiewka

Pasta z buraka i twarogu

Kawa inka z mlekiem

 

Brzoskwinia

 

( 1,6 )

Pieczona owsianka z jabłkiem

Pieczywo mieszane, masło ekstra, dżem brzoskwiniowy

Kawa inka

 

 

 

Banan

 

( 1,6 )

Obiady

Zupa żółta z kukurydzą

Filet z miruny pieczony

w warzywach

Woda z cytryną

 

 

( 1,2,6,8 )

Zupa krem  pieczarkowa

z makaronem

Naleśniki z farszem mięsno – warzywnym

 

Kompot wieloowocowy

 

( 1,2,6,8 )

Kapuśniak z majerankiem i kiełbasą

Risotto z ze szparagami, roszponka

 

 

Woda z cytryną

 

( 1,6,8 )

Zupa zacierkowa

Kotlet schabowy, ziemniaki gotowane, mizeria z ogórkiem i jogurtem

 

Kompot wieloowocowy

 

( 1,2,6,8 )

Zupa toskańska z fasolą

Pierogi z ziemniakami polane cebulką, surówka z marchewki i jabłka

 

Kompot truskawkowy

 

(1,3,6,8 )

Podwieczorki

Pieczywo mieszane, masło ekstra, słupki warzyw

z dresingiem twarogowo – jogurtowym

Herbata z cytryną

 

( 1,6 )

Galaretka ze świeżymi owocami

i śmietanką, chrupki kukurydziane

 

Herbata owocowa

 

(1,6 )

Pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica drobiowa, pomidor malinowy

 

Herbata z cytryną

 

(1,6)

Hot – dogi, pomidorek koktajlowy, ketchup

 

 

Herbata z cytryna

 

(1,6)

Ciasto jogurtowe, truskawki

 

 

 

Herbata z cytryną

 

( 1,2,6 )

 

Tydzień  - 23.05.2022 r. – 27.05.2022 r.

 

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Płatki owsiane na mleku

Pieczywo mieszane, masło ekstra, jajecznica ze  szczypiorkiem

i pomidorami

Herbata z cytryną

Dzień owoców: pomarańcza, banan, kiwi

( 1,2,6 )

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet własnej produkcji, ogórek kiszony

Kawa inka z mlekiem

 

 

Jabłko

 

( 1,6 )

Płatki jęczmienne na mleku

Pieczywo mieszane, masło, szynka dziadka, ogórek świeży, herbata z cytryną

 

 

Brzoskwinie z puszki

 

( 1,6 )

Bufet szwedzki: wędlina, ser żółty, miód, dżem, pomidor, szczypior, pieczywo mieszane, masło, zielona pasta brokułowa

Kawa inka

 

Truskawki

 

( 1,6 )

Pieczywo mieszane, masło ekstra, twarożek

z rzodkiewką

i szczypiorkiem

Kawa inka z mlekiem

Gruszka

 

( 1,6 )

Obiady

Zupa pejzanka

Naleśniki z serem

i polewą jogurtowo truskawkową.

 

 

Woda z miodem i cytryną

 

( 1,2,6,8)

Zupa koperkowa z ryżem

i natką pietruszki

Kotlet ziemniaczany, sos pomidorowy, surówka z ogórkiem kiszonym, papryką

i cebulą

Kompot wiśniowy

 

( 1,2,6,8 )

Zupa jarzynowa

Szynka w sosie własnym z kaszą bulgar, buraczki gotowane

 

 

Woda z cytryną

 

( 1,6,8)

Zupa krem z marchewki

Łazanki z mięsem i kapustą kiszoną

 

 

 

Kompot wieloowocowy

 

( 1,6,8 )

Zupa garbure

Ryba panierowana, ziemniaki gotowane, surówka z selera z ananasem i rodzynkami

 

Woda z cytryną

 

( 1,2,3,8 )

Podwieczorki

Pieczywo mieszane, masło ekstra, ogórek,  kiełbaski kornetki na ciepło, ketchup

Herbata liściasta z cytryną

 

( 1,6 )

Pieczywo mieszane, masło, szyneczka, rzodkiewka, sałata

Herbata owocowa

 

( 1,6)

Murzynek – wypiek własny, owoce; malina, borówka

 

 

( 1,2,6 )

Pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica z wędzarni, pomidor

Herbata z cytryną

 

( 1,6 )

Jabłka pieczone

z żurawiną i miodem

Chrupki kukurydziane

Kakao

( 1,6 )

 

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez  placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.

 

 „Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Jaja i produkty pochodne
  3. Ryby i produkty pochodne
  4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  5. Soja i produkty pochodne
  6. Mleko i produkty pochodne
  7. Orzechy
  8. Seler i produkty pochodne
  9. Gorczyca i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Łubin
  12. Dwutlenek siarki
  13. Skorupiaki i produkty pochodne
  14. Mięczaki 

  Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

 

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli

Data dodania: 0000-00-00 00:00:00
Data edycji: 2022-05-19 09:04:48
Ilość wyświetleń: 16776
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook