Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Menu

Menu

 

 

Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach

 

Tydzień  - 26.05.2025 r. – 30.05.2025 r.

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Pieczywo mieszane, masło ekstra, sałatka

z tuńczyka

Herbata z cytryną

Winogrono, truskawki, jabłka

(1,3,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, szyneczka , rzodkiewka

Kawa inka

Banan

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta z jajkiem, kiełbaską, szczypiorkiem, papryka

Zupa mleczna z płatkami owsianymi

Morela

(1,2,6)

Bufet szwedzki : pieczywo mieszane, masło ekstra, szynka, twaróg, ogórek, rzodkiewka, pomidor, rzodkiewka

 

Dzień owoców – czereśnie, truskawki, arbuz

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, ser żółty, pomidor

Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi

Marchew w słupki

(1,6)

Obiady

Zupa fasolowa z kiełbaską

Makaron z czerwonym pesto, parmezanem, orzeszkami pini oraz bazylią

Kompot wieloowocowy

(1,6,8)

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Ryż w sosie słodko kwaśnym

z indykiem, rukola

Woda z pomarańczą

(1,2,6,8)

Zupa jarzynowa

Podudzie z kurczaka, ziemniaki, sałata z jogurtem

Kompot truskawkowy

(1,6,8)

Zupa szczawiowa

Szynka w sosie własnym, kasza gryczana, ogórek małosolny

Napój owocowy

(1,2,6,8,10)

Zupa garbure

Babka rybna

z warzywami, młode ziemniaki, surówka z marchewka i jabłkiem

Napój owocowy

(1,2,3,6,8)

Podwieczorki

Pszenna bułeczka, masło ekstra, dżem brzoskwiniowy, owoce suszone

Kawa inka na mleku

(1,2,6)

Placki twarogowe, brzoskwinie

Herbata owocowa

 

(1,2,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet własnej produkcji, ogórek świeży

Herbata z cytryną

(1,2,6)

Pizza z sosem pomidorowym, szyneczką, żółtym serem

Soczek owocowy

(1,6)

Bułeczka pszenna

z masłem orzechowym i bananem

Herbata zmiętą

(1,2,7)

 

Tydzień  - 26.05.2025 r. – 30.05.2025 r.

 

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Bułka kajzerka, masło, kiełbasa krakowska, sucha, ogórek świeży

Płatki zbożowe na mleku

Banan, truskawka, winogrono

(1,2,6)

Pieczywo mieszane, masło, szynka, rzodkiewka

Kakao

Pomarańcza

(1,6)

Pieczywo razowe, masło ekstra, ser żółty, papryka kolorowa

Zupa mleczna z płatkami owsianymi

Morela

(1,6)

Bufet szwedzki: masło ekstra, pieczywo mieszane, ser żółty, pomidor, ogórek, rzodkiewka sałata, polędwica babuni

Kawa inka z mlekiem

Arbuz

(1,6)

Bułeczka pszenna, masło ekstra, ser biały, rzodkiewka, szczypiorek

Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi

Jabłko

(1,6)

Obiady

Zupa krem ze szparagów z groszkiem ptysiowym

Spaghetti z sosem bolońskim, roszponka

 

Woda z cytryną

(1,6,8)

Zupa zacierkowa

z ziemniakami

Kurczak z warzywami (marchewka, seler, fasolka szparagowa, por, papryka, kiełki), ryż jaśminowy

Kompot owocowy

(1,2,6,8)

Zupa pomidorowa

z makaronem

Kotlet mielony, ziemniaki gotowane z koperkiem, fasolka szparagowa

Kompot wiśniowy

(1,2,6,8)

Zupa ogórkowo - cukiniowa

Kluski serowe z masłem , cukrem trzcinowym i cynamonem, surówka

z marchewki i jabłka

Kompot owocowy

(1,2,6,8)

Zupa  buraczkowa

z płatkami migdałowymi

Fish burger: bułeczka pszenna z sezamem, sałata, miruna, cebulka czerwona, pomidor, sos jogurtowy

Kompot truskawkowy

(1,2,3,8,10)

Podwieczorki

Galaretka z bitą śmietaną i owocami, rurka

(1,2,6,7)

Hot-dogi: bułeczka pszenna, ser żółty, parówki, pomidor koktajlowy

Herbata z cytryną

(1,6)

Chałka z masłem i dżemem wiśniowym

Herbata liściasta z cytryną

 

(1,2,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, awokado, ogórek, szyneczka

Herbata malinowa

(1,6)

Koktajl truskawkowy

Chrupki kukurydziane bananowe

(1,2,6)

W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.

Katalog produktów dostępny w sekretariacie.

Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianie.

Zatwierdziła:

W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez  placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o

obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.

 

 „Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Jaja i produkty pochodne
  3. Ryby i produkty pochodne
  4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  5. Soja i produkty pochodne
  6. Mleko i produkty pochodne
  7. Orzechy
  8. Seler i produkty pochodne
  9. Gorczyca i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Łubin
  12. Dwutlenek siarki
  13. Skorupiaki i produkty pochodne
  14. Mięczaki 

  Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

 

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli

Data dodania: 0000-00-00 00:00:00
Data edycji: 2025-05-29 14:05:55
Ilość wyświetleń: 24206
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej