08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53
Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach
Tydzień 28.07.2025 r. – 31.07.2025 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Bułka grahamka, masło ekstra, serek Krimi, pomidor Owsianka
Dzień owoców: winogrona, banan, jabłko
(1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, szynka, ogórek świeży Kawa inka na mleku
Pomarańcza
(1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, schab z liściem, papryka kolorowa Kasza manna na mleku
Banan
(1,6) |
Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło ekstra, wędlina, ser żółty, pomidor, szczypior, pieczywo mieszane, ser kozi Kawa inka na mleku
Arbuz
(1,6) |
|
Obiady |
Żurek z białą kiełbasą Kotlet z jajka, ogórek małosolny, ziemniaki
Kompot wieloowocowy
(1,2,6) |
Flaczki drobiowe z bułeczką Pieczeń wieprzowa, ziemniaki, sałata ze śmietaną
Woda z cytryną
(1,6,8) |
Zupa krem z pomidorów Kurczak zapiekany w majonezie, ryż, mizeria ze śmietaną
Woda z cytryną
(1,6,8) |
Zupa z soczewicy z ziemniakami i kiełbasą Makaron z sosem jogurtowo-jagodowym
Lemoniada
(1,6,8) |
|
Podwieczorki |
Blok czekoladowy z mleka w proszku z herbatnikami i orzechami Herbata z cytryną
(1,6,7) |
Chlebek czosnkowy z masłem ziołowym własnej produkcji, pomidorki koktajlowe Herbata malinowa
(1,6,7) |
Kisiel własnej produkcji, borówki, chrupki kukurydziane
(1,2,6) |
Bułka pszenna, masło ekstra, frankfurterki, pomidor Herbata z cytryną
(1,2,6) |
|
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
Katalog produktów dostępny w sekretariacie.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianie.
Zatwierdziła:
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o
obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
„Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”
1. Zboża zawierające gluten
2. Jaja i produkty pochodne
3. Ryby i produkty pochodne
4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
5. Soja i produkty pochodne
6. Mleko i produkty pochodne
7. Orzechy
8. Seler i produkty pochodne
9. Gorczyca i produkty pochodne
10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
11. Łubin
12. Dwutlenek siarki
13. Skorupiaki i produkty pochodne
14. Mięczaki
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli
08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53