Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Menu

Menu

 

Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach

Tydzień   - 12.11.2024 r. – 15.11.2024 r.

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

 

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta jajeczna

z awokado, pomidor koktajlowy

Kawa inka na mleku

Dzień owoców: pomarańcza, jabłko, winogrona

(1,2,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, ser żółty, papryka kolorowa, rukola

Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi

Marchewka

(1,6)

Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło ekstra, kiełbasa żywiecka, pomidor, sałata, ser żółty, ogórek, pasta z pieczonej marchewki i słonecznika własnej produkcji

Kawa inka na mleku

Mandarynka

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, twarożek kokosowo-waniliowy

Zupa mleczna z płatkami owsianymi

Gruszka

(1,6)

Obiady

 

Zupa pejzanka

Naleśniki z kakao, serem

i jagodami z jogurtem.

Woda z miodem i cytryną

(1,2,6,8)

Barszczyk ukraiński

Bitki w sosie własnym

z kaszą bulgur, sałata

z rzodkiewką

Woda z cytryną

(1,6,8)

Zupa krem porowo – ziemniaczana

z grzankami

Łazanki z mięsem i kapustą kiszoną

Kompot wieloowocowy

(1,6,8)

Zupa misterone

z zielonym groszkiem

Fish-burger, pomidor, sałata, ogórek, cebula czerwona, sos tysiąca wysp

Woda z cytryną

(1,2,3,8)

Podwieczorki

 

Kiełbaski kornetki, pieczywo mieszane, ketchup, ogórek

Herbata liściasta z cytryną

(1,6)

Placuszki jogurtowe

z ryżem, cukier puder, jabłko

Herbata z lipy

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet podlaski, ogórek kiszony, pomidor koktajlowy

Herbata z cytryną

(1,2,6)

Chlebek bananowy, soczek owocowy

 

(1,2,6)

 

 

Tydzień  – 18.11.2024 r. – 22.11.2024 r.

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Pieczywo mieszane, masło, jajecznica ze szczypiorkiem, ogórek, rzodkiewka

Kawa inka z mlekiem

 

Dzień owoców: jabłko, gruszka, melon

(1,2,6)

Zapiekanka z jajkiem, serem i szynką, pomidor

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi

 

Banan

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, szyneczka, pomidor malinowy

Płatki jęczmienne na mleku

 

 

Pomarańcza

(1,6)

Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica babci,pomidor, rzodkiewka, ogórek, awokado, ser żółty, masło czekoladowe

Kawa inka

Winogrono zielone

 

(1,6)

Płatki owsiane

na mleku

Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, ogórek świeży

Jabłko

(1,6)

Obiady

Zupa kalafiorowa

z ziemniakami

Spaghetti w aromatycznym sosie z parmezanem

Kompot owocowy

(1,6,8)

Zupa neapolitańska

z drobnym makaronem

Kasza bulgur, gulasz wieprzowy, ogórek kiszony

Woda z cytryną

(1,2,6,8)

Zupa z fasolką szparagową

Kotlet z jajka, ziemniaki, surówka z pora, jabłka, marchwi, kukurydzy, kapusty pekińskiej

Kompot wieloowocowy

(1,2,6,8)

Zupa krem z dyni z pestkami

Kurczak w warzywach, ryż, roszponka

Kompot truskawkowy

 

(1,2,6,8)

Kapuśniak

Pierogi z serem polane jogurtem waniliowym

Lemoniada

(1,6,8)

Podwieczorki

Bułka grahamka, masło ekstra, miód, bakalie

Herbata z cytryną

(1,6)

Owsianka Kinder Bueno

z orzechami laskowymi, chrupki kukurydziane, jabłko, kaki

(1,6,7)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, kiełbasa żywiecka, papryka

Herbata z cytryną

 

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta

z wędzonej makreli, szczypiorek

Herbata z cytryną

(1,3,6)

Ziemniaczki pieczone

z sosem czosnkowym

Herbata z cytryną

(1,6)

 

W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez  placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o

obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.

 

 „Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Jaja i produkty pochodne
  3. Ryby i produkty pochodne
  4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  5. Soja i produkty pochodne
  6. Mleko i produkty pochodne
  7. Orzechy
  8. Seler i produkty pochodne
  9. Gorczyca i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Łubin
  12. Dwutlenek siarki
  13. Skorupiaki i produkty pochodne
  14. Mięczaki 

  Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

 

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli

Data dodania: 0000-00-00 00:00:00
Data edycji: 2024-11-15 12:15:43
Ilość wyświetleń: 23093
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej