Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Menu

Menu

 

Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach

 

Tydzień - 15.07.2024r. – 19.07.2024 r.

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa – Dzień Dziecka

Czwartek

Piątek

Śniadania

Kasza manna na mleku

Pieczywo mieszane, masło ekstra, jajko

z majonezem, ogórek świeży, herbata owocowa

Dzień owoców: borówki, truskawka, agrest

 

(1,2,6)

Bułka grahamka, masło ekstra, polędwica z kurczaka, ogórek, sałata

Kawa inka

 

Banan

 

(1,6)

Tost z masłem ekstra , serem żółtym, szyneczką, pomidorem

Kakao

 

Pomarańcza

 

(1,6)

Bufet szwedzki: polędwica w siatce, wędlina, ser żółty, miód, dżem, ogórek małosolny, szczypior, pieczywo mieszane, masło ekstra, twarożek migdałowy

Herbata z cytryną

Arbuz

 

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, ser żółty, pomidor malinowy, sałata

Zupa mleczna

 

Młoda marchew

 

(1,6)

Obiady

Zupa z młodych warzyw

Spaghetti carbonara, roszponka

 

 

Kompot śliwkowy

(1,6,8)

Francuska zupa cebulowa

z grzankami

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, ziemniaki

z koperkiem, surówka z sałaty lodowej ze szpinakiem

Woda z cytryną

(1,2,6,8)

Zupa gołąbkowa

Zapiekanka ziemniaczana, pomidorki kotajlowe

 

 

Kompot owocowy

(1,2,6,8)

Zupa marchewkowa z ziemniakami

Kurczak w sosie curry

z ryżem i warzywami

 

 

Kompot wiśniowy

(1,6,8)

Barszcz czerwony

z ziemniakami

Paluszki rybne, ziemniaki, surówka

z marchewki, jabłka

z kiszona kapusta

Woda z cytryną

(1,2,3,6,8)

Podwieczorki

Owocowa kanapka: kajzerka, serek waniliowy, kiwi, jabłko, gruszka

Napój miodowo –cytrynowy

(1,6)

Tosty francuskie

z owocami

 

(1,2,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, kiełbasa krakowska, ogórek

Herbata z cytryną

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta z sera białego i awokado, pomidor

Herbata malinowa

(1,6)

Owsianka Kinder Bueno, morele UFO, jabłko,

chrupki kukurydziane

(1,6)

 

Tydzień – 22.07.2024 r. – 26.07.2024 r.

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Bułka kajzerka, masło ekstra, jajecznica ze szczypiorkiem

Zupa mleczna

Dzień owoców: maliny, jabłka, winogron zielony

(1,2,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, masło orzechowe, konfitura truskawkowa

Kawa zbożowa z mlekiem

 

Winogron zielony

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, serek topiony, pomidor, szczypiorek

Zupa mleczna

Brzoskwinie UFO

 

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, frankfurterki, papryka kolorowa, ogórek świeży, ser biały

Kawa zbożowa

Borówki

 

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, ser żółty, rzodkiewka

Zupa mleczna

Arbuz

 

(1,6)

Obiady

Zupa krem z marchwi

Parzaki z sosem serowo-jogurtowym z borówkami

 

 

Woda z cytryną i miętą

(1,2,6,8)

Zupa warzywna z makaronem

Pieczeń rzymska z jajkiem, ziemniaki, marchewka

z chrzanem

 

Kompot wieloowocowy

(1,2,6,8)

Zupa owocowa zabielana

Pierś z kurczaka

w warzywach, ryż, surówka z kapusty pekińskiej

 

Lemoniada

(1,6,8)

Bulion z kaszy manną

Fish-burger, bułka z sezamem, pomidor, salta, cebula, sos tysiąca wysp

 

Kompot truskawkowy

(1,2,3,6,8)

Barszcz czerwony

z ziemniakami

Makaron z pieczarkami

 i sosem pesto, pomidor koktajlowy

Woda z cytryną

(1,3,6,8)

Podwieczorki

Pieczywo mieszane, masło ekstra, szyneczka wieprzowa, pomidor malinowy

Herbata z cytryną

(1,6)

Hot-dogi- ketchup, masło, ser żółty, ogórek zielony, herbata z cytryną

(1,6)

Koktajl jagodowy

z pomarańczą i mango

Napar z herbaty owocowej

(1,6)

Bułka z ziarnem, masło ekstra, miód

Kakao

 

(1,6)

Kakaowa owsianka

z bananem i orzechami

Woda z sokiem

(1,6,7)

 

Tydzień - 29.07.2024 r. – 02.08.2024 r.

 

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Zupa mleczna – owsianka

Bułka grahamka, dżem truskawkowy, masło ekstra

 

Dzień owoców – truskawki, banan, jabłko

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, ogórek świeży, szyneczka

Kawa inka na mleku

 

 

Morela

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, schab z liściem, papryka kolorowa

Kasza manna na mleku

 

Banan

(1,6)

Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło ekstra, ser żółty, sałata, polędwica babci, pomidor, ogórek

Kawa zbożowa na mleku

 

Arbuz

(1,6)

 

Obiady

Krupnik jęczmienny

z mięsem

Pierś z indyka

w warzywach, ogórek małosolny, ziemniaki

Kompot wiśniowy

(1,6,8)

Zupa z fasolką szparagową

Schab zapiekany z pieczarkami, surówka z kapusty kiszonej, kasza bulagr

 

Woda z cytryną

(1,6,8)

Zupa krem z pomidorów

Kurczak zapiekany

w majonezie,

mizeria ze śmietaną, ziemniaki

Kompot owocowy

(1,6,8)

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Makaron z sosem jogurtowo- jagodowym

 

 

Lemoniada

(1,6,8)

 

Podwieczorki

Pancances z syropem klonowym i ananasem

(1,2,6)

Kisiel własnej produkcji

borówki, chrupki kukurydziane

(1,6)

Grzanki, pesto bazyliowe, pomidorki koktajlowe

Herbata z cytryną

(1,6)

Bułka pszenna, masło, frankfurterki, pomidor

Herbata z cytryną

(1,6)

 

W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez  placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o

obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.

 

 „Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Jaja i produkty pochodne
  3. Ryby i produkty pochodne
  4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  5. Soja i produkty pochodne
  6. Mleko i produkty pochodne
  7. Orzechy
  8. Seler i produkty pochodne
  9. Gorczyca i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Łubin
  12. Dwutlenek siarki
  13. Skorupiaki i produkty pochodne
  14. Mięczaki 

  Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

 

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli

Data dodania: 0000-00-00 00:00:00
Data edycji: 2024-07-16 09:49:01
Ilość wyświetleń: 22405
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej