08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53
Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach
Tydzień - 07.01.2025 r. – 10.01.2025 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
|
Pieczywo mieszane, masło, pasztet drobiowy, ogórek świeży Kawa inka z mlekiem
Dzień owoców: gruszka, jabłko, mandarynka (1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło, szynka babci, papryka kolorowa Płatki jęczmienne na mleku
Gruszka (1,6) |
Bufet szwedzki: wędlina, ser żółty, twaróg , pomidor, szczypior, ogórek, pieczywo mieszane, masło Kawa inka
Jabłko (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło, jajecznica ze szczypiorkiem Herbata z cytryna
Pomarańcze (1,2,6) |
Obiady |
|
Zupa z fasolką i kalafiorem Zapiekanka z szynką, pieczarkami, cukinią, papryką, kukurydzą, serem żółtym i ketchupem
Kompot (1,2,6,8) |
Zupa selerowa z ryżem Nugetsy, ziemniaki gotowane z koperkiem, mizeria z jogurtem
Lemoniada (1,2,6,8) |
Zupa zacierkowa z ziemniakami i natką pietruszki Gulasz z warzyami, kasza gryczana, buraczki na ciepło
Kompot (1,2,6,8) |
Zupa pieczarkowa z makaronem Kotlet rybny panierowany, ziemniaki z koperkiem, surówka z ogórka i cebulki Woda z cytryną (1,2,3,6,8) |
Podwieczorki |
|
Racuchy drożdżowe z serem, dżem z czarnej porzeczki Herbata malinowa
(1,2,6) |
Bułka chałka, masło ekstra, miód pszczeli, kiwi Kakao
(1,2,6) |
Zapiekanki z serem mozzarella, polędwicą, pomidorem Herbata z cytryną
(1,6) |
Biszkopt domowy z owocami Herbata z cytryną
(1,2,6) |
Tydzień - 13.01.2024 r. – 17.01.2024 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta jajeczna, pomi szczypiorek Zupa mleczna
Dzień owoców : mandarynka, kiwi, melon (1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica babci, papryka Kawa inka
Banan (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, kiełbasa krakowska, ogórek świeży, pomidorki koktajlowe Zupa mleczna Winogrono (1,6) |
Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica, ser żółty, ser biały, dżem morelowy, ogórek, pomidor Kawa inka Jabłko (1,6) |
Pieczywo mieszane. masło ekstra, ser żółty, rzodkiewka Kawa inka Gruszka (1,6) |
Obiady |
Zupa marokańska Makaron z sosem szpinakowo - twarogowym Woda z cytryną (1,2,6,8) |
Flaczki drobiowe z bagietką Kotlet ziemniaczany w sosie pieczarkowym, surówka z ogórka kiszonego Woda z cytryną (1,2,6,8) |
Zupa pomidorowa z makaronem Kasza bulgur z sosem mięsnym, surówka wielowarzywna Kompot truskawkowy (1,2,6,8) |
Zupa kalafiorowa Pierś z pieca w sosie ketchupowym, ryż z kapusty pekińskiej z jabłkiem i kukurydzą Kompot owocowy (1,6,8) |
Krupnik jęczmienny Ryba pod kołderką pieczarkowo - serową, ziemniaki, surówka z marchwi i chrzanu Kompot owocowy (1,2,3,6,8) |
Podwieczorki |
Pieczywo mieszane, masło, szynka, ogórek Herbata z cytryną (1,2,6) |
Koktajl truskawkowo- banany Kiwi Chrupki kukurydziane (1,6) |
Szarlotka własnej produkcji Herbata z cytryną
(1,2,6) |
Bułka grahamka, masło, szynka dziadka, papryka Herbata z cytryną (1,6) |
Muffiny, pomarańcza Herbata owocowa (1,2,6) |
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
Katalog produktów dostępny w sekretariacie.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianie.
Zatwierdziła:
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o
obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
„Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli
08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53