Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Kruche ciasteczka z migdałami

Kruche ciasteczka z migdałami

Pyszne ciasteczka z migdałami – składniki: 

  • 1 kostka masła
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru
  • kilka kropli ekstraktu z migdałów
  • 2,3 łyżki lodowatej wody

 do posypania na wierzch:

  • roztrzepane widelcem jajko
  • 3,4 łyżki płatków migdałowych

Jak wykonać ?

Masło należy posiekać nożem, dodać pozostałe składniki do ciasta (oprócz wody) i zagnieść szybko. Jednak ciasto może okazać się zbyt suche i nie połączy się w całość. Wtedy należy dodać wodę. CIasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 40 minut ( to najważnejsza część i nie należy jej pomijać). Piekarnik ustawiamy na 170 st. Podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować na podsypanym mocno mąką blacie, na grubość ok. 0,5 cm i wycinać foremką dowolne formy. Przygotować blaszki do wyłożone papierem do pieczenia. Ciasteczka układać na balszkach, smarować rozmieszanym jajkiem i posypywać płatkami migdałowymi. Piec do lekkiego zrumienienia ok. 10 – 15 minut.

Data dodania: 2020-03-19 08:02:48
Data edycji: 2020-03-19 08:12:45
Ilość wyświetleń: 1143
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej