Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Wielkanocne pierniczki

Wielkanocne pierniczki

Będziesz potrzebować:

Ciasto na pierniczki:

– 50 dkg mąki

– 20 dkg miodu

– 20 dkg cukru pudru

– 12 dkg margaryny

– 2 dkg margaryny do formy

– 1 jajko

– 1 dkg sody

– 1 paczuszkę przypraw korzennych (goździki, cynamon, gałka muszkatałowa)

– kolorową posypkę

Lukier:

– 30 dkg cukru

– 1/8 litra wody

– 1/2 łyżki octu

Wykonanie:

Ciasto:

Mąkę wymieszać z sodą. Miód zagotować z cukrem i przyprawami, ostudzić i połączyć z mąką. Dodać tłuszcz, jajko i wyrabiać ciasto jak na pierogi tak długo, aż będzie lśniące i jednolite w przekroju.

Blachę posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Ciasto wałkować do grubości 1/2 cm.

Wykrawać foremką kształty, układać na blasze i piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok 10 minut.

Lukier:

Cukier zalać gorącą wodą i gotować na silnym ogniu pod przykryciem do całkowitego rozpuszczenia. Dodać ocet. Zwilżonym w wodzie pędzelkiem obmywać boki rondelka, aby cukier nie krystalizował. Ugotować syrop – gdy kropla syropu spuszczona z łyżki opada pozostawiając za sobą „nitkę” – syrop jest gotowy. Rondelek wstawić do zimnej wody do wystygnięcia (ok. 60 st. C) powinien być ciepły. Zacznie on powoli bieleć i gęstnieć. Gdyby gęstniał za szybko wlać 1-2 łyżki gorącej wody.

Aby uzyskać różne barwy lukru dodajemy sok z cytryny, sok z czarnej porzeczki, malin, buraków, barwniki spożywcze lub czarną kawę.

Pierniczki przechowywać w słoju lub szczelnie zamkniętym pudełku.

 

przepis pochodzi ze strony miastodzieci,pl

Data dodania: 2020-04-06 08:16:50
Data edycji: 2020-04-10 08:01:05
Ilość wyświetleń: 1009
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej