08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53
Aby wykonać doświadczenie potrzebne są w zasadzie dwa produkty – najzwyklejsze mleko i ocet, cała reszta to dodatki, którymi można uatrakcyjnić eksperyment. Tak więc poza tymi dwoma składnikami przydadzą się:
Na początek podgrzewamy mleko aż zauważymy nad nim parę (nie trzeba go zagotować, po prostu musi być mocno ciepłe).
Następnie mleko rozlewamy do naczyń i opcjonalnie barwimy je szybko bibułką lub barwnikiem spożywczym. Możemy pominąć ten krok jeśli zadowala nas biały kolor.
Teraz dodajemy łyżkę octu (proporcje na szklankę) i mieszamy.
WIdzimy, że mleko natychmiast się „zważy”, zrobi się grudkowate – ponieważ w procesie tym ścina się białko (czyli kazeina).
Naszym zważonym mlekiem wypełniamy foremki.
My wybraliśmy kwiaty i foremki, kojarzące się z Wielkanocą – jajko i zajączka - w końcu wiosna i święta tuż tuż
Dobrze wypełnione foremki, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. dwa dni.
Gdy upewnimy się, że wszystko dobrze wyschło możemy wyjąć ich zawartość i sprawdzić czy faktycznie mleko skamieniało.
08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53