250 ml mleka krowiego 2% (lub kokosowego lub innego roślinnego)
1 łyżka cukru brzozowego (ksylitolu) lub 2,5 łyżki cukru
ŻURAWINA:
1 szklanka żurawiny (świeżej lub mrożonej) 100 g
1 łyżka cukru brzozowego (ksylitolu) lub 2 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki syropu/soku żurawinowego lub soku malinowego (najlepiej ekologicznego)
PRZYGOTOWANIE
Kaszę jaglaną opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę aż będzie klarowna. Wsypać do niedużego garnka, dodać połowę mleka kokosowego (125 ml), całe pozostałe mleko (krowie lub roślinne), cukier i zagotować na małym lub średnim ogniu. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i gotować do miękkości pod przykryciem przez 18-20 minut.
Garnek otworzyć, dolać resztę mleka kokosowego, wymieszać i odstawić z ognia. Z czasem, jak kasza będzie gęstniała, można dodawać do niej mleka w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
ŻURAWINA:
Do niedużego garnka wsypać opłukaną żurawinę, dodać cukier, przykryć i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 2 minuty aż większość żurawiny popęka.
Dodać sok i gotować jeszcze 1-2 minuty. Odstawić z ognia, w razie potrzeby dodać więcej cukru do smaku.