Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Naleśniki z twarożkiem w posypce cynamonowej

Naleśniki z twarożkiem w posypce cynamonowej

SKŁADNIKI

 7 SZTUK
CIASTO NA PUSZYSTE NALEŚNIKI
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml wody gazowanej
  • 2 łyżki masła lub oleju
NADZIENIE SEROWE
  • 300 g twarogu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
POSYPKA Z CYNAMONU
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE

CIASTO NA PUSZYSTE NALEŚNIKI
  • Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać rózgą z mlekiem a następnie z mąką i szczyptą soli, tak aby nie było grudek. Wlać wodę gazowaną i wymieszać, następnie delikatnie ale dokładnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami.
  • Rozgrzać patelnię naleśnikową i delikatnie posmarować ją tłuszczem, wlać porcję ciasta (łyżkę wazową) i smażyć na lekko złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
NADZIENIE SEROWE
  • Ser rozgnieść praską do ziemniaków, dodać cukier i śmietanę, dokładnie wymieszać lub ponownie rozgnieść praską.
  • Naleśniki smarować nadzieniem zachowując ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Zwijać jak krokiety, następnie można dodatkowo krótko podgrzać.
  • Obtoczyć w mieszance cynamonu i cukru wanilinowego i podawać z dżemem truskawkowym lub jeszcze z osłodzoną do smaku gęstą śmietaną.
Data dodania: 2020-04-21 08:56:21
Data edycji: 2020-04-24 08:20:26
Ilość wyświetleń: 1106
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej