Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać rózgą z mlekiem a następnie z mąką i szczyptą soli, tak aby nie było grudek. Wlać wodę gazowaną i wymieszać, następnie delikatnie ale dokładnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami.
Rozgrzać patelnię naleśnikową i delikatnie posmarować ją tłuszczem, wlać porcję ciasta (łyżkę wazową) i smażyć na lekko złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
NADZIENIE SEROWE
Ser rozgnieść praską do ziemniaków, dodać cukier i śmietanę, dokładnie wymieszać lub ponownie rozgnieść praską.
Naleśniki smarować nadzieniem zachowując ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Zwijać jak krokiety, następnie można dodatkowo krótko podgrzać.
Obtoczyć w mieszance cynamonu i cukru wanilinowego i podawać z dżemem truskawkowym lub jeszcze z osłodzoną do smaku gęstą śmietaną.