08-110 Siedlce
Feliksa HÅ‚asko 53

500 g filetu z dorsza | |
50 g parmezanu | |
1 szklanka pÅ‚atków kukurydzianych | |
Garść orzechów nerkowca | |
3-4 łyżki mąki | |
1 jajko | |
1/2 cytryny | |
Świeże zioła, np. tymianek | |
Sól i pieprz do smaku |
Przygotuj panierkÄ™ - do pojemnika blendera wsyp pÅ‚atki kukurydziane, dodaj parmezan, sól, pieprz i Å›wieże zioÅ‚a. Blenduj wszystko (nie na mÄ…kÄ™ tylko do uzyskania kilkumilimetrowych drobin).
RybÄ™ pokrój na podÅ‚użne kawaÅ‚ki. Skrop sokiem wyciÅ›niÄ™tym z cytryny. Dopraw solÄ… i pieprzem. Obtocz w mÄ…ce. Teraz czas na kÄ…piel w jajku i panierowanie w zmielonych pÅ‚atkach kukurydzianych.
Tak przygotowane paluszki piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
przepis ze storny Akademia smaku
08-110 Siedlce
Feliksa HÅ‚asko 53