08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53
500 g filetu z dorsza | |
50 g parmezanu | |
1 szklanka płatków kukurydzianych | |
Garść orzechów nerkowca | |
3-4 łyżki mąki | |
1 jajko | |
1/2 cytryny | |
Świeże zioła, np. tymianek | |
Sól i pieprz do smaku |
Przygotuj panierkę - do pojemnika blendera wsyp płatki kukurydziane, dodaj parmezan, sól, pieprz i świeże zioła. Blenduj wszystko (nie na mąkę tylko do uzyskania kilkumilimetrowych drobin).
Rybę pokrój na podłużne kawałki. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mące. Teraz czas na kąpiel w jajku i panierowanie w zmielonych płatkach kukurydzianych.
Tak przygotowane paluszki piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
przepis ze storny Akademia smaku
08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53