08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53

| 500 g filetu z dorsza | |
| 50 g parmezanu | |
| 1 szklanka płatków kukurydzianych | |
| Garść orzechów nerkowca | |
| 3-4 łyżki mąki | |
| 1 jajko | |
| 1/2 cytryny | |
| Świeże zioła, np. tymianek | |
| Sól i pieprz do smaku | 
Przygotuj panierkę - do pojemnika blendera wsyp płatki kukurydziane, dodaj parmezan, sól, pieprz i świeże zioła. Blenduj wszystko (nie na mąkę tylko do uzyskania kilkumilimetrowych drobin).
Rybę pokrój na podłużne kawałki. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mące. Teraz czas na kąpiel w jajku i panierowanie w zmielonych płatkach kukurydzianych.
Tak przygotowane paluszki piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
przepis ze storny Akademia smaku

08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53
 
	
