Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Idzie jesień

Idzie jesień

Idzie jesień a wraz z nią mamy coraz więcej darów jesieni ....

Dynia każdego roku wita z nami jesień, sezon na dynie w pełni, więc należy korzystać z tych warzyw, mają mnóstwo zalet – są zdrowe i mają wiele substancji odżywczych. Jednocześnie ich delikatny smak sprawia, że są bardzo uniwersalne w kuchni.

Tylko od naszej inwencji i dodatków zależy, w jakie kulinarne dzieło przemienimy banalną na pozór dynię. Szkoda, więc nie skorzystać z okazji i przegapić jesienny „wysyp”. Jakie właściwości ma to imponujące warzywo?: witaminę A, witaminy z grupy B, związki mineralne (wapń, żelazo, magnez i fosfor), błonnik, kwas foliowy oraz potas, beta-karoten – silny przeciwutleniacz. Znajdujące się w dyni witaminy korzystnie wpływają na wzrok, pracę serca i układu trawiennego. Nawet po dwóch miesiącach przechowywania ich ilość nie ulega zmianie. Wnętrze dyni kryje również kwasy organiczne oraz pektyny. Wielka i „brzuchata” jest niskokaloryczna, nie tuczy, jest łatwostrawna, hipoalergiczna, dlatego stanowi podstawowy komponent odżywek i gotowych posiłków dla małych dzieci, a spożywanie pestek dyni przynosi pozytywne rezultaty w walce z pasożytami przewodu pokarmowego. Miąższ jest doskonałym składnikiem na placuszki, zupę, farsz do naleśników, leczo czy nawet ciasto. Dynia bardzo szybko się rozgotowuje, dzięki czemu sprawdza się jako zagęszczacz do zup i sosów.

Cukinia – Nie odmawiajmy sobie zdrowia!

Innym popularnym jesiennym warzywem jest cukinia. To odmiana dyni zwyczajnej. Cukinia jest łagodna w smaku i lekkostrawna o niskiej wartości kalorycznej – 100 g to tylko 16 kcal. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1 i beta karoten dlatego bardzo chętnie wykorzystywana jest przy tworzeniu różnego rodzaju diet. Cukinia ma wyśmienity smak, jest wspaniałym składnikiem zup, sosów, sałatek i marynat.

Zapraszam na zakupy na jesienny stragan, przed nami sobota, niedziela i czas na dyniowe szaleństwo w kuchni…. Smacznego!

W naszym jadłospisie przygotujemy bardzo delikatne dyniowe placuszki, słoneczną surówkę oraz „brzuchatego olbrzyma” udusimy w kolorowym kociołku, cukinię zaś skosztujemy w aromatycznej zupie….

Data dodania: 2020-09-18 08:51:53
Data edycji: 2020-09-18 08:53:00
Ilość wyświetleń: 1222
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej