Do miseczki wsypać mąkę, zrobić dołek i włożyć do niego drożdże. Następnie dodać cukier i wlewać stopniowo ciepłą wodę delikatnie mieszając z drożdżami oraz częścią mąki (kilkoma łyżkami). Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
Połączyć łyżką rozczyn z resztą mąki, solą oraz oliwą. Uformować kulę, oprószyć ją mąką i wyrabiać przez ok. 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Zagnieść ciasto i podzielić na części ( ok. 20 - 24 zależy jakie duże muffinki planujemy)
Z kawałków uformować kulki, następnie spłaszczyć, włożyć do wgłębienia w formie na muffiny wysmarowanej oliwą. Jeśli mamy tylko 1 formę na 12 babeczek, odkładamy połowę ciasta pod przykryciem i ponawiamy całą procedurę po upieczeniu pierwszej partii.
Przygotować sos pomidorowy: włożyć pomidory z puszki wraz z zalewą na patelnię, dodać starty czosnek, łyżeczkę oliwy i łyżeczkę suszonego oregano oraz sól i pieprz.
Gotować przez ok. 10 - 15 minut, w międzyczasie rozgnieść widelcem pomidory.
Pieczarki umyć, pokroić, włożyć na większą patelnię i dusić aż odparują i zarumienią się, po ok. 10 - 15 minutach. Dodać łyżkę masła, doprawić solą i pieprzem i jeszcze przez chwilę razem podsmażać.
Na ciasto w foremkach wyłożyć przestudzony sos pomidorowy, pieczarki, pokrojoną szynkę wymieszaną ze startym serem. Posypać po wierzchu oregano i odstawić na ok. 15 minut aż ciasto podrośnie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez ok. 15 minut.