Przygotuj roztwór nasycony soli kuchennej. Jak to zrobić ? Dodawaj stopniowo soli do wody mieszając, dobrze jest mieszaninę podgrzać, aby ułatwić rozpuszczanie soli. Jeżeli zauważysz, że mimo mieszania sól nie chce się już rozpuszczać – otrzymałeś roztwór nasycony.
Otrzymaną solankę wlej do słoika do ok ¾ jego wysokości. Do patyczka przywiąż sznurek (jak najbardziej kosmaty). Patyczek połóż na słoiku w ten sposób, aby nitka dotykała dna słoiczka.
Odstaw słoik w ustronne miejsce. Uzbrój się w cierpliwość. Woda stopniowo będzie parowała ze słoika, a sól będzie ulegała krystalizacji i osadzała się na ściankach słoika oraz na nitce.
Im dłużej będzie przebiegał proces parowania i krystalizacji, tym większe będą kryształy soli. Rozważnie zatem dobierz miejsce, w którym będzie stała hodowla, nie musi być szczególnie jasne (dostęp światła nie wpływa na przebieg krystalizacji, ułatwia za to obserwację),ani zbyt ciepłe (wtedy krystalizacja przebiega szybko, a kryształy są małe).