Czcionka:

A+
A-

Kontrast:

Ciasto z buraków

Ciasto z buraków

Składniki na formę keksową 30 cm:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto:

  • 275 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 375 g ugotowanych i obranych buraków
  • 300 ml oleju np. rzepakowego
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g kakao
  • 300 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady (użyłam gorzką)
  • 1 łyżeczka oleju
  • Sposób przygotowania:

    1. Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką. (W wersji bezglutenowej posypać mąką bezglutenową). Odstawić na bok.
    2. Ugotowane i obrane buraki pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski i razem z olejem zmiksować dokładnie blenderem na gładką masę.
    3. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.
    4. Do masy buraczanej dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2- 3 porcjach suche składniki z miski. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
    5. Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki. Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek. (Dotyczy głównie ciasta bezglutenowego. Klasyczne jest za płynne).
    6. Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka, ok. 1 godziny i 15 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. (Ciasto może być delikatnie wilgotne, ale nie może być surowe w środku. Ciasto bezglutenowe piecze się dłużej nawet do 1 godz. i 45 minut. Gdyby ciasto za szybko się rumieniło można po godzinie pieczenia przykryć je z góry folią aluminiową).
    7. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 30 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
    8. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.
     

    Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "Lecker Bakery, nr 1, 2013".

Data dodania: 2020-04-19 15:16:51
Data edycji: 2020-04-21 07:58:08
Ilość wyświetleń: 146
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Twój Boks
Dowolna informacja
Przykładowy button
Facebook