Czcionka:

A+
A-

Kontrast:

Idzie jesień

Idzie jesień

Idzie jesień a wraz z nią mamy coraz więcej darów jesieni ....

Dynia każdego roku wita z nami jesień, sezon na dynie w pełni, więc należy korzystać z tych warzyw, mają mnóstwo zalet – są zdrowe i mają wiele substancji odżywczych. Jednocześnie ich delikatny smak sprawia, że są bardzo uniwersalne w kuchni.

Tylko od naszej inwencji i dodatków zależy, w jakie kulinarne dzieło przemienimy banalną na pozór dynię. Szkoda, więc nie skorzystać z okazji i przegapić jesienny „wysyp”. Jakie właściwości ma to imponujące warzywo?: witaminę A, witaminy z grupy B, związki mineralne (wapń, żelazo, magnez i fosfor), błonnik, kwas foliowy oraz potas, beta-karoten – silny przeciwutleniacz. Znajdujące się w dyni witaminy korzystnie wpływają na wzrok, pracę serca i układu trawiennego. Nawet po dwóch miesiącach przechowywania ich ilość nie ulega zmianie. Wnętrze dyni kryje również kwasy organiczne oraz pektyny. Wielka i „brzuchata” jest niskokaloryczna, nie tuczy, jest łatwostrawna, hipoalergiczna, dlatego stanowi podstawowy komponent odżywek i gotowych posiłków dla małych dzieci, a spożywanie pestek dyni przynosi pozytywne rezultaty w walce z pasożytami przewodu pokarmowego. Miąższ jest doskonałym składnikiem na placuszki, zupę, farsz do naleśników, leczo czy nawet ciasto. Dynia bardzo szybko się rozgotowuje, dzięki czemu sprawdza się jako zagęszczacz do zup i sosów.

Cukinia – Nie odmawiajmy sobie zdrowia!

Innym popularnym jesiennym warzywem jest cukinia. To odmiana dyni zwyczajnej. Cukinia jest łagodna w smaku i lekkostrawna o niskiej wartości kalorycznej – 100 g to tylko 16 kcal. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1 i beta karoten dlatego bardzo chętnie wykorzystywana jest przy tworzeniu różnego rodzaju diet. Cukinia ma wyśmienity smak, jest wspaniałym składnikiem zup, sosów, sałatek i marynat.

Zapraszam na zakupy na jesienny stragan, przed nami sobota, niedziela i czas na dyniowe szaleństwo w kuchni…. Smacznego!

W naszym jadłospisie przygotujemy bardzo delikatne dyniowe placuszki, słoneczną surówkę oraz „brzuchatego olbrzyma” udusimy w kolorowym kociołku, cukinię zaś skosztujemy w aromatycznej zupie….

Data dodania: 2020-09-18 08:51:53
Data edycji: 2020-09-18 08:53:00
Ilość wyświetleń: 34
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Facebook