Czcionka:

A+A-

Kontrast:

Jadłospis

Jadłospis

Nasze przedszkole posiada własną kuchnię wyposażoną w nowoczesny i profesjonalny sprzęt gastronomiczny.  Pozwala on na bezpieczne i wartościowe przygotowanie zdrowych i smacznych posiłków zgodnie z obowiązującymi normami. Nasze panie kucharki starają się aby posiłki były jak najbardziej zbliżone do tych, które dzieci znają z domu. 

 

Dzieciom zapewniamy w ciągu dnia śniadanie, II śniadanie ( owoc ), obiad oraz podwieczorek. Dbamy o zróżnicowanie dań i odpowiednio dobraną dietę. Rodziców dzieci z alergią pokarmową prosimy o szczegółową informację o uczuleniu dziecka na dany alergen.

 

W przypadku nieobecności dziecka należy poinformować pracownika przedszkola ( intendent/sekretriat telefonicznie lub drogą mailową - sekretariat@knp-ogrodek.pl ) do godziny 8.30. W innym przypadku zostanie naliczona opłata za posiłek.

 

Planowany jadłospis przedszkola 12.04.2021 r. - 16.04.2021 r.

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Zupa mleczna

Bułeczka z masłem ekstra

 i dżemem

 

 

 

 

Jabłko

 

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, szynka, ogórek świeży, rzodkiewka

Kawa inka

 

 

 

Gruszka

 

( 1,6 )

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta z jajkiem, kiełbaską, szczypiorkiem, papryka

 

 

 

Banan

 

( 1,2,6 )

Bufet szwedzki

Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, pomidor, wędlina, ogórek

 

 

 

Winogron

 

( 1,6 )

Pieczywo mieszane, masło ekstra, twarożek ze szczypiorkiem, pomidor

Kawa zbożowa

 

 

 

Marchew w słupki

 

( 1,6 )

Obiady

Zupa brokułowa

z ziemniakami

Spaghetti z sosem mięsno – pomidorowym i serem żółtym

 

Kompot wieloowocowy

 

 

(1,2,6,8)

Krupnik ryżowy

Kotlet z jajka, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem

 

 

Woda z cytryną

 

 

( 1,2,6,8 )

Barszcz czerwony

Ryż zapiekany z jabłkami pod pianką z białek

 

 

 

Kompot truskawkowy

 

 

( 1,2,6,8)

Zupa z warzyw

Pulpet drobiowy w sosie pomidorowym, kopytka, sałata ze szczypiorkiem i rzodkiewką

 

 

Lemoniada

 

 

( 1,2,6,8)

Pomidorowa z ryżem

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym, ziemniaki, warzywa duszone

 

Woda z cytryną

 

 

( 1,2,3,6,8 )

Podwieczorki

Hot-dogi z serem i pomidorkiem

Herbata z cytryną

 

 

(1,6)

Czekoladowy budyń jaglany

Banan

 

 

 

( 1,6 )

Pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica z komina, pomidor, sałata

Herbata z cytryną

 

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet drobiowy, ogórek kiszony

Herbata z mięty

 

 

(1,6)

Sok przecierowy

Rogalik z jabłkami

 

 

 

(1,6)

 

 Planowany jadłospis przedszkola 19.04.2021 r. - 23.04.2021 r.

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta jajeczna, pomidorek koktajlowy

Płatki ryżowe na mleku

Kawa inka

 

Dzień owoców: mandarynki, kiwi ,banan

 

( 1,2,6 )

Pieczywo mieszane, masło ekstra, wędlina drobiowa, papryka, sałata

Kawa inka

 

 

 

Kiwi

 

( 1,6 )

Płatki owsiane na mleku z żurawiną

Pieczywo mieszane z masłem, słupki warzyw z twarożkiem

 

 

 

Banan

 

( 1,6 )

Bufet szwedzki: wędlina, ser żółty, miód, dżem, pomidor, szczypior, pieczywo mieszane, masło

Kawa inka

 

 

Winogrono

 

( 1,6 )

Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, ogórek świeży

Zupa mleczna z kaszż manna

 

Jabłko

 

( 1,6 )

Obiady

Krem z zielonego groszki

Makaron z sosem serowo jogurtowym i truskawkami

 

 

 

Kompot

 

( 1,2,6,8 )

Zupa pieczarkowa

Kotlet ziemniaczany, sos pomidorowy, surówka z ogórkiem kiszonym, papryką i cebulą

 

 

Woda cytryną

 

( 1,2,6,8)

Zupa koperkowa z ziemniakami

Gulasz mięsno-warzywny, kasza jaglana, roszponka

 

 

 

Mięta

 

( 1,6,8 )

Zupa żółta z kukurydzą

Łazanki z kapustą kiszoną

 

 

 

 

 

Kompot owocowy

 

( 1,6,8 )

Zupa krem z ciecierzycy z grzankami

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

 

 

 

Woda z pomarańczą

 

( 1,2,3,6,8 )

Podwieczorki

Pieczywo mieszane, masło ekstra, kiełbaski kornetki na gorąco, ketchup

Herbata z cytryną

 

 

(1,6)

Zapiekanki z sosem pomidorowym, serem i wędliną

Herbata

 

 

 

 

( 1,6 )

Koktajl truskawkowo-bananowy

 

 

 

 

 

( 1,2,6 )

Pieczywo mieszane, masło ekstra, szynka wiejska, papryka

 

Herbata z cytryną

 

 

 

(1,6 )

Ciasto marchewkowe własnej produkcji, banan

Herbata z dzikiej róży

 

 

 

 

( 1,2,6 )

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez  placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.

 „Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Jaja i produkty pochodne
  3. Ryby i produkty pochodne
  4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  5. Soja i produkty pochodne
  6. Mleko i produkty pochodne
  7. Orzechy
  8. Seler i produkty pochodne
  9. Gorczyca i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Łubin
  12. Dwutlenek siarki
  13. Skorupiaki i produkty pochodne
  14. Mięczaki 

  Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

 

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli

Data dodania: 2017-01-12 21:28:06
Data edycji: 2021-04-15 09:04:33
Ilość wyświetleń: 10795
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Facebook