08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53
Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach
Tydzień - 11.03.2024 r. – 15.03.2024 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta jajeczna z awokado, pomidorek koktajlowy Zupa mleczna
Dzień owoców: gruszka, pomarańcza, jabłko (1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło, schab pieczony, ćwikłą, kiełki brokuła Kawa inka z mlekiem
Mandarynka (1,6) |
Owsianka na mleku z kokosem i żurawiną Pieczywo mieszane z serkiem Krimi, tarta marchewka
Banan (1,6) |
Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło, frankfurterki, dżem brzoskwiniowy, twaróg półtłusty, ser żółty, wędlina, pomidor, ogórek, rzodkiewka Kawa inka na mleku
Jabłko (1,6) |
Bułeczka pszenna, masło ekstra, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką
Herbata z cytryną Kiwi (1,6) |
Obiady |
Zupa z soczewicą i ziemniakami Kluski serowe z polewą owocowo-jogurtową
Kompot truskawkowy (1,2,6,8) |
Rosół z makaronem Potrawka z mięsa wołowego, marchewki, pietruszki, selera, ziemniaki gotowane, ogórek kiszony Napój imbirowy (1,2,6,8) |
Zupa pomidorowa z ryżem Kotlet ziemniaczany z sosem pieczarkowym, sałata z jogurtem Kompot wieloowocowy (1,2,6,8) |
Zupa porowa z płatkami migdałowymi Makaron z gulaszem z indyka, fasoli oraz warzyw, kiełki mix
Kompot wiśniowy (1,6,8) |
Zupa kukurydziana z popcornem Fish burger z warzywami i kotlecikiem rybnym, sos tysiąca wysp Woda z cytryną (1,2,3,6,8) |
Podwieczorki |
Bułka grahamka, masło ekstra, szynka z indyka, ogórek świeży Herbata lipowa (1,6) |
Koktajl z pomarańczy, gruszki, banana oraz nasion chia. Wafle kukurydziane
(1,6) |
Pancaces z syropem klonowym i marakują Herbata z cytryną (1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, parówki z szynki, ketchup, pomidory koktajlowe Herbata z cytryną (1,6) |
Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi Herbata liściasta z cytryną (1,2,6) |
Tydzień – 18.03.2024 r. – 22.03.2024 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Kasza manna na mleku Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet podlaski, ogórek świeże Kawa zbożowa Dzień owoców: mandarynka, kaki, banan (1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, szynka z indyka, ogórek świeży, rzodkiewka Herbata z cytryną
Winogrono (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, ser żółty, ogórek świeży Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi
Kiwi (1,6) |
Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło ekstra, ogórek, pomidor, , ser żółty, twaróg półtłusty, polędwica w siatce, frankfurterki,
Jabłko (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta jajeczna, pomidor Zupa mleczna z płatkami owsianymi
Gruszka (1,2,6) |
Obiady |
Zupa fasolowa z kiełbaską Makaron spaghetti z sosem pomidorowym i parmezanem, roszponka
Kompot wieloowocowy (1,6,8) |
Zupa kalafiorowa Pieczone kotleciki drobiowe, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej
Kompot truskawkowy (1,2,6,8) |
Zupa neapolitańska Gulasz węgierski z kasza gryczaną, buraczki zasmażane
Woda z cytryną (1,6,8) |
Zupa jarzynowa Ryż z indykiem i warzywami, kalarepa
Woda z cytryną (1,6,8) |
Krem z białych warzyw, pestki słonecznika Ryba panierowana, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty
Kompot porzeczkowy (1,2,3,6,8) |
Podwieczorki |
Grzanki z szynką, serem i pomidorami, ketchup Herbata z cytryną (1,6) |
Chałka z masłem, dżemem wiśniowym, banan Kakao (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, kiełbasa żywiecka, pomidor, papryka Herbata z cytryną (1,6) |
Deser leśny mech Herbata z cytryną
(1,2,6) |
Crumble z jabłkami i gruszkami Chrupki kukurydziane (1,6) |
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o
obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
„Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli
08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53