Czcionka:

A+
A-

Kontrast:

Jadłospis

Jadłospis

Nasze przedszkole posiada własną kuchnię wyposażoną w nowoczesny i profesjonalny sprzęt gastronomiczny.  Pozwala on na bezpieczne i wartościowe przygotowanie zdrowych i smacznych posiłków zgodnie z obowiązującymi normami. Nasze panie kucharki starają się aby posiłki były jak najbardziej zbliżone do tych, które dzieci znają z domu. 

 

Dzieciom zapewniamy w ciągu dnia śniadanie, II śniadanie ( owoc ), obiad oraz podwieczorek. Dbamy o zróżnicowanie dań i odpowiednio dobraną dietę. Rodziców dzieci z alergią pokarmową prosimy o szczegółową informację o uczuleniu dziecka na dany alergen.

 

W przypadku nieobecności dziecka należy poinformować pracownika przedszkola ( intendent/sekretriat telefonicznie lub drogą mailową - sekretariat@knp-ogrodek.pl ) do godziny 8.30. W innym przypadku zostanie naliczona opłata za posiłek.

 

 Planowany jadłospis przedszkola 18.01.2021 r. - 22.01.2021 r.

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Kasza manna na mleku,

Bułka grahamka, masło, miód

 

 

 

 

Dzień owoców: jabłko, gruszka, banan

 

( 1,6 )

Płatki jęczmienne na mleku

Dzień kanapki: chleb mieszany, masło, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką

 

 

 

 

Banan

 

( 1,6 )

Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna szczypiorek, papryka kolorowa

Kawa inka z mlekiem

 

 

 

 

Pomarańcza

 

( 1,2,6 )

Pieczywo mieszane, masło, polędwica z siatki, rzodkiewka

Kawa inka

 

 

 

Winogrono zielone

 

(1,6)

Płatki kukurydziane na mleku

Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, ogórek świeży

 

 

 

 

 

Jabłko

 

( 1,6 )

Obiady

Zupa neapolitańska z drobnym makaronem

 

Kotlet z jajka, ziemniaki, surówka z pora, jabłka, kukurydzy

 

 

 

Kompot owocowy

 

( 1,2,6,8 )

Zupa z soczewicy z kiełbaską

 

 

Pulpet w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej

 

 

 

Kompot wiśniowy

 

( 1,2,6,8 )

Zupa z brukselką i ziemniakami

 

 

Schab pieczony w sosie własnym, ryż z brzoskwinią

Dwa rodzaje kiełków

 

 

 

Woda z cytryną

 

( 1,6,8 )

Zupa ogórkowa z ryżem

 

 

Kotlet drobiowy pieczony, ziemniaki z koperkiem, sałata z jogurtem

 

 

 

Kompot truskawkowy

 

( 1,2,6,8 )

Zupa krem z buraków

 

 

Ryba w sosie śmietanowym z koperkiem, ziemniaki gotowane, jabłka z marchewką i chrzanem

 

 

 

Lemoniada

 

( 1,2,3,6,8 )

Podwieczorki

Pieczywo mieszane, masło, kiełbasa żywiecka, papryka

 

 

 

Herbata z cytryną

 

( 1,6 )

Jabłko pieczone z żurawiną

Chrupki kukurydziane

 

 

 

Herbata z cytryną

 

( 6 )

Kanapki na ciepło z serem i szyneczką, pomidor

 

 

 

Herbata żurawinowa

 

(1,6)

Owsiane pancaces

z bananem

 

 

 

Kakao

 

( 1,6 )

Pieczone frytki warzywne ( bataty, pietruszka, ziemniaki)

 

 

 

Herbata z cytryną

 

 

Planowany jadłospis przedszkola 25.01.2021 r. - 29.01.2021 r.

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Pieczywo mieszane, masło ekstra, serek Krimi, dżem

Zupa mleczna

 

 

Dzień owoców : mandarynka, kiwi, melon

 

 

(1,6)

Dzień kanapki: pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica babci, papryka

Kawa inka

 

 

 

Banan

 

 

 

( 1,6 )

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta warzywna

Kawa inka

 

 

 

 

Winogrono

 

 

 

( 1,6 )

Pieczywo mieszane, masło ekstra pasztet własnej produkcji, ogórek kiszony

Zupa mleczna

 

 

Jabłko

 

 

( 1,6 )

Pieczywo mieszane. masło ekstra, jajecznica szczypior, pomidor malinowy kawa inka

 

 

 

Gruszka

 

 

 

( 1,2,6 )

Obiady

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

 

Makaron spaghetti z sosem mięsno – pomidorowym i warzywami, ser żółty

 

Woda z cytryną

 

(1,2,6,8)

Zupa kalafiorowa

 

 

Pierś z pieca w sosie śliwkowym, ryż, surówka

z cykorii z pomarańczą i miodem

 

Woda z cytryną

 

( 1,6,8 )

Zupa pomidorowa z makaronem

 

Kasza bulgar z sosem mięsnym, surówka wielowarzywna

 

 

Kompot truskawkowy

 

( 1,6,8 )

Flaczki drobiowe z bagietką

 

 

Kotlet ziemniaczany w sosie pieczarkowym, mizeria z jogurtem

 

 

 

Kompot owocowy

 

( 1,2,6,8 )

Krupnik jaglany

 

 

Ryba panierowana, ziemniaki, surówka

warszawianka

 

 

Kompot owocowy

 

( 1,2,3,6,8 )

Podwieczorki

Muffinki warzywne Kacpra – danie konkursowe

 

 

 

(1,2,6)

Kisiel, jabłko, biszkopty

 

 

 

 

 

( 1,6 )

Chałka z miodem i kiwi

Herbatka malinowa

 

 

 

 

( 1,2,6 )

Bułka grahamka, masło, szynka dziadka, papryka

Herbata z cytryną

 

 

 

(1,6 )

Koktajl bananowy, kiwi, chrupki kukurydziane

 

 

 

 

( 1,6 )

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez  placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.

 „Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Jaja i produkty pochodne
  3. Ryby i produkty pochodne
  4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  5. Soja i produkty pochodne
  6. Mleko i produkty pochodne
  7. Orzechy
  8. Seler i produkty pochodne
  9. Gorczyca i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Łubin
  12. Dwutlenek siarki
  13. Skorupiaki i produkty pochodne
  14. Mięczaki 

  Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

 

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli

Data dodania: 2017-01-12 21:28:06
Data edycji: 2021-01-15 10:47:19
Ilość wyświetleń: 9116
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Facebook