Czcionka:

A+
A-

Kontrast:

Jadłospis

Jadłospis

Nasze przedszkole posiada własną kuchnię wyposażoną w nowoczesny i profesjonalny sprzęt gastronomiczny.  Pozwala on na bezpieczne i wartościowe przygotowanie zdrowych i smacznych posiłków zgodnie z obowiązującymi normami. Nasze panie kucharki starają się aby posiłki były jak najbardziej zbliżone do tych, które dzieci znają z domu. 

 

Dzieciom zapewniamy w ciągu dnia śniadanie, II śniadanie ( owoc ), obiad oraz podwieczorek. Dbamy o zróżnicowanie dań i odpowiednio dobraną dietę. Rodziców dzieci z alergią pokarmową prosimy o szczegółową informację o uczuleniu dziecka na dany alergen.

 

W przypadku nieobecności dziecka należy poinformować pracownika przedszkola ( intendent/sekretriat telefonicznie lub drogą mailową - sekretariat@knp-ogrodek.pl ) do godziny 8.30. W innym przypadku zostanie naliczona opłata za posiłek.

 

 

 Planowany jadłospis przedszkola 26.10.2020 r. - 30.10.2020 r.

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Kasza manna na mleku

Pasta z jajka, szczypior, pieczywo mieszane, masło, pomidor

Dzień owoców: banan, winogrono, mandarynka

( 1,2,6 )

Pieczywo mieszane, masło, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Kakao

Winogrono

( 1,6 )

Pieczywo razowe, masło ekstra, ser żółty, papryka kolorowa

Kawa inka z mlekiem

Kiwi

( 1,6 )

Płatki owsiane na mleku

Serek waniliowy

Pieczywo mieszane z masłem

Jabłko

( 1,6 )

Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi

Pieczywo mieszane, masło ekstra, ser biały, miód

Gruszka

( 1,6 )

Obiady

Zupa jarzynowa z ryżem

Makaron z truskawkami

i jogurtem

Woda z cytryną

( 1,6,8)

Zupa z soczewicą czerwoną

Szynka pieczona z warzywami, kasza gryczana, mizeria z jogurtem

 

Kompot owocowy

( 1,6,8)

Zupa „kolorowy kociołek”

Pierogi leniwe z masłem, cukrem trzcinowym, marchewka z jabłkiem

 

Kompot wiśniowy

( 1,6,8)

Kapuśniak mazurski

Zapiekanka makaronowa

z pieczarkami, szynką, cukinią, papryką, kukurydzą i serem żółtym

Woda z cytryną

( 1,2,6,8 )

Zupa krem dyni

z pestkami słonecznika

Ryba w sosie greckim, liść sałaty, ziemniaki

Kompot truskawkowy

( 1,2,3,6,8 )

Podwieczorki

Pieczywo mieszane, masło ekstra, parówki

z szynki, pomidory koktajlowe, ketchup

Herbata z cytryną

( 1,6 )

Mus z kaszy mannej z syropem

Banan

 

 

( 1,6)

Pasta z makreli, szczypiorek, pieczywo mieszane, masło ekstra

Herbata liściasta z cytryną

 

( 1,2,3,6 )

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta z sera białego, awokado, pomidor

Herbata malinowa

 

( 1,6 )

Jogurt BIO

Ciastka owsiane własnej produkcji

 

( 1,2,6 )

Planowany jadłospis przedszkola 02.11.2020 r. - 06.11.2020 r.

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet podlaski, ogórek świeży

Kawa inka

Dzień owoców : jabłko, gruszka, śliwka

( 1,6 )

Pieczywo mieszane, masło ekstra, szynka z wędzarni, pomidor

Kawa inka

Mandarynka

( 1,6 )

Zupa mleczna

Bułka kajzerka, masło, serek topiony, tarta marchewka

Winogrono

( 1,6 )

Pieczywo mieszane, masło ekstra, jajko gotowane, majonez, szczypiorek, papryka

Kawa inka

Marchewka

( 1,2,6 )

Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, rzodkiewka, kiełki

Zupa mleczna

Jabłko

( 1,6 )

Obiady

Żurek z białą kiełbaską

Kluski serowe z sosem waniliowym, marchew do chrupania

 

Woda z cytryną

( 1,2,6,8 )

Zupa garbure

Nugetsy w sezamie, kasza bulgar, sałata lodowa

z papryką, ogórkiem świeżym

i kukurydzą, sos vinegret

Kompot truskawkowy

( 1,2,6,8,10)

Zupa żółta z kalafiorem

Ratatoille z indykiem

i ryżem

 

Woda z cytryną

( 1,6,8 )

Rosół drobiowy z makaronem

Potrawka z kurczaka z warzywami, ziemniaki, ogórek kiszony

 

 

Kompot owocowy

( 1,6,8 )

Zupa krem z buraków

z pestkami dyni

Ryba z pieca z masłem, ziołami, warzywa na ciepło, ziemniaki

z koperkiem

Woda z cytryną

( 1,2,3,6,8 )

Podwieczorki

Pieczywo mieszane, masło ekstra, schab

z majerankiem, ćwikła

Herbata z cytryną

(1,6)

Słupki warzyw  z sosem twarożkowym

Bułka kukurydziana

 

( 1,6 )

Ciasto drożdżowe

z kruszonką własnej produkcji

Herbata malinowa

( 1,2,6 )

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta z sardynek z pestkami słonecznika, ketchup

Herbata

(1,2, 3,6 )

Budyń własnej produkcji,

syrop malinowy

Banan

( 1,6 )

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez  placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.

 „Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Jaja i produkty pochodne
  3. Ryby i produkty pochodne
  4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  5. Soja i produkty pochodne
  6. Mleko i produkty pochodne
  7. Orzechy
  8. Seler i produkty pochodne
  9. Gorczyca i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Łubin
  12. Dwutlenek siarki
  13. Skorupiaki i produkty pochodne
  14. Mięczaki 

  Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

 

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli

Data dodania: 2017-01-12 21:28:06
Data edycji: 2020-10-23 14:54:37
Ilość wyświetleń: 7618
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Facebook