Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Menu

Menu

 

Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach

 

Tydzień  - 11.03.2024 r. – 15.03.2024 r.

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta jajeczna z awokado, pomidorek koktajlowy

Zupa mleczna

 

Dzień owoców: gruszka, pomarańcza, jabłko

(1,2,6)

Pieczywo mieszane, masło, schab pieczony, ćwikłą, kiełki brokuła

Kawa inka z mlekiem

 

 

 

Mandarynka

(1,6)

Owsianka na mleku

z kokosem i żurawiną

Pieczywo mieszane z serkiem Krimi, tarta marchewka

 

 

Banan

(1,6)

Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło, frankfurterki, dżem brzoskwiniowy, twaróg półtłusty, ser żółty, wędlina, pomidor, ogórek, rzodkiewka

Kawa inka na mleku

 

Jabłko

(1,6)

Bułeczka pszenna, masło ekstra, twarożek ze szczypiorkiem

i rzodkiewką

 

Herbata z cytryną

Kiwi

(1,6)

Obiady

Zupa z soczewicą i ziemniakami

Kluski serowe z polewą owocowo-jogurtową

 

Kompot truskawkowy

(1,2,6,8)

Rosół z makaronem

Potrawka z mięsa wołowego, marchewki, pietruszki, selera, ziemniaki gotowane, ogórek kiszony

Napój imbirowy

(1,2,6,8)

Zupa pomidorowa z ryżem

Kotlet ziemniaczany

z sosem pieczarkowym, sałata z jogurtem

Kompot wieloowocowy

(1,2,6,8)

Zupa porowa z płatkami migdałowymi

Makaron z gulaszem z indyka, fasoli oraz warzyw, kiełki mix

 

Kompot wiśniowy

(1,6,8)

Zupa kukurydziana

z popcornem

Fish burger z warzywami i kotlecikiem rybnym, sos tysiąca wysp

Woda z cytryną

(1,2,3,6,8)

Podwieczorki

Bułka grahamka, masło ekstra, szynka z indyka, ogórek świeży

Herbata lipowa

(1,6)

Koktajl z pomarańczy, gruszki, banana oraz nasion chia.

Wafle kukurydziane

 

(1,6)

Pancaces

z syropem klonowym

i marakują

Herbata z cytryną

(1,2,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, parówki z szynki, ketchup, pomidory koktajlowe

Herbata z cytryną

(1,6)

Ciasto drożdżowe

z owocami leśnymi

Herbata liściasta

z cytryną

(1,2,6)

 

Tydzień – 18.03.2024 r. – 22.03.2024 r.

 

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Kasza manna na mleku

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet podlaski, ogórek świeże

Kawa zbożowa

Dzień owoców: mandarynka, kaki, banan

(1,2,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, szynka z indyka, ogórek świeży, rzodkiewka

Herbata z cytryną

 

 

Winogrono

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, ser żółty, ogórek świeży

Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi

 

Kiwi

(1,6)

Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło ekstra, ogórek, pomidor, , ser żółty, twaróg półtłusty, polędwica w siatce, frankfurterki,

 

 

Jabłko

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta jajeczna, pomidor

Zupa mleczna z płatkami owsianymi

 

Gruszka

(1,2,6)

Obiady

Zupa fasolowa z kiełbaską

Makaron spaghetti

z sosem pomidorowym

i parmezanem, roszponka

 

Kompot wieloowocowy

(1,6,8)

Zupa kalafiorowa

Pieczone kotleciki drobiowe, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej

 

 

Kompot truskawkowy

(1,2,6,8)

Zupa neapolitańska

Gulasz węgierski z kasza gryczaną, buraczki zasmażane

 

 

Woda z cytryną

(1,6,8)

Zupa jarzynowa

Ryż z indykiem i warzywami, kalarepa

 

 

 

Woda z cytryną

(1,6,8)

Krem z białych warzyw, pestki słonecznika

Ryba panierowana, ziemniaki, surówka

z kiszonej kapusty

 

Kompot porzeczkowy

(1,2,3,6,8)

Podwieczorki

Grzanki z szynką, serem

i pomidorami, ketchup

Herbata z cytryną

(1,6)

Chałka z masłem, dżemem wiśniowym, banan

Kakao

(1,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, kiełbasa żywiecka, pomidor, papryka

Herbata z cytryną

(1,6)

Deser leśny mech

Herbata z cytryną

 

(1,2,6)

Crumble z jabłkami

i gruszkami

Chrupki kukurydziane

(1,6)

 

W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez  placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o

obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.

 

 „Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Jaja i produkty pochodne
  3. Ryby i produkty pochodne
  4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  5. Soja i produkty pochodne
  6. Mleko i produkty pochodne
  7. Orzechy
  8. Seler i produkty pochodne
  9. Gorczyca i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Łubin
  12. Dwutlenek siarki
  13. Skorupiaki i produkty pochodne
  14. Mięczaki 

  Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

 

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli

Data dodania: 0000-00-00 00:00:00
Data edycji: 2024-03-15 14:03:31
Ilość wyświetleń: 21574
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej