Czcionka:

A+
A-

Kontrast:

Jaglanka na mleku kokosowym

Jaglanka na mleku kokosowym

SKŁADNIKI

 4 PORCJE
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (100 g)
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 250 ml mleka krowiego 2% (lub kokosowego lub innego roślinnego)
  • 1 łyżka cukru brzozowego (ksylitolu) lub 2,5 łyżki cukru
ŻURAWINA:
  • 1 szklanka żurawiny (świeżej lub mrożonej) 100 g
  • 1 łyżka cukru brzozowego (ksylitolu) lub 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki syropu/soku żurawinowego lub soku malinowego (najlepiej ekologicznego)

PRZYGOTOWANIE

  • Kaszę jaglaną opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę aż będzie klarowna. Wsypać do niedużego garnka, dodać połowę mleka kokosowego (125 ml), całe pozostałe mleko (krowie lub roślinne), cukier i zagotować na małym lub średnim ogniu. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i gotować do miękkości pod przykryciem przez 18-20 minut.
  • Garnek otworzyć, dolać resztę mleka kokosowego, wymieszać i odstawić z ognia. Z czasem, jak kasza będzie gęstniała, można dodawać do niej mleka w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
ŻURAWINA:
  • Do niedużego garnka wsypać opłukaną żurawinę, dodać cukier, przykryć i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 2 minuty aż większość żurawiny popęka.
  • Dodać sok i gotować jeszcze 1-2 minuty. Odstawić z ognia, w razie potrzeby dodać więcej cukru do smaku.
Data dodania: 2020-04-21 09:05:51
Data edycji: 2020-04-27 07:48:31
Ilość wyświetleń: 157
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Facebook