Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Kipi kasza, kipi groch !

Kipi kasza, kipi groch !

Kasze to jadalne nasiona zbóż. Gryczana, manna, jęczmienna czy jaglana…  Na rynku dostępnych jest wiele gatunków, a każda zawiera bardzo wartościowe minerały, witaminy oraz błonnik. 

Choć żyjemy w przeświadczeniu, że tradycyjna kuchnia polska kojarzy się z ziemaniakami, w rzeczywistości to kasza była podstawą kuchni staropolskiej i gościła na stołach nawet częściej niż chleb. Dopiero potem, w XVII wieku, zaczęła być powoli wypierana przez ziemniaki.

Kasze stanowią idealny dodatek skrobiowy do dań głównych, zup, zapiekanek, sałatek, pęczotto. W diecie zaleca się wszystkie rodzaje kasz: jęczmienną (od drobnej po pęczak), gryczaną paloną i niepaloną, jaglaną, amarantus, mannę oraz kuskus.

Z kaszy skomponować można rewelacyjne potrawy. Dziecku nie musi ona kojarzyć się z nudą i przymusem. Kaszotto, placki z kaszy jaglanej, kotlety z kaszy gryczanej czy zupa z kaszą jęczmienną... to tylko kropla w możu przepisów z wykorzystaniem kasz. Warto do nich zaglądać i oferować dziecku nowe smaki. 

 

Nie dajmy sobie w kaszę duchać, tylko już teraz sięganijmy po nowe przepisy !

Data dodania: 2020-03-10 10:11:59
Data edycji: 2020-03-10 10:31:34
Ilość wyświetleń: 957
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej