Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Kruche ciasteczka z migdałami

Kruche ciasteczka z migdałami

Pyszne ciasteczka z migdałami – składniki: 

  • 1 kostka masła
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru
  • kilka kropli ekstraktu z migdałów
  • 2,3 łyżki lodowatej wody

 do posypania na wierzch:

  • roztrzepane widelcem jajko
  • 3,4 łyżki płatków migdałowych

Jak wykonać ?

Masło należy posiekać nożem, dodać pozostałe składniki do ciasta (oprócz wody) i zagnieść szybko. Jednak ciasto może okazać się zbyt suche i nie połączy się w całość. Wtedy należy dodać wodę. CIasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 40 minut ( to najważnejsza część i nie należy jej pomijać). Piekarnik ustawiamy na 170 st. Podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować na podsypanym mocno mąką blacie, na grubość ok. 0,5 cm i wycinać foremką dowolne formy. Przygotować blaszki do wyłożone papierem do pieczenia. Ciasteczka układać na balszkach, smarować rozmieszanym jajkiem i posypywać płatkami migdałowymi. Piec do lekkiego zrumienienia ok. 10 – 15 minut.

Data dodania: 2020-03-19 08:02:48
Data edycji: 2020-03-19 08:12:45
Ilość wyświetleń: 941
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej