Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Naleśniki z twarożkiem w posypce cynamonowej

Naleśniki z twarożkiem w posypce cynamonowej

SKŁADNIKI

 7 SZTUK
CIASTO NA PUSZYSTE NALEŚNIKI
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml wody gazowanej
  • 2 łyżki masła lub oleju
NADZIENIE SEROWE
  • 300 g twarogu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
POSYPKA Z CYNAMONU
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE

CIASTO NA PUSZYSTE NALEŚNIKI
  • Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać rózgą z mlekiem a następnie z mąką i szczyptą soli, tak aby nie było grudek. Wlać wodę gazowaną i wymieszać, następnie delikatnie ale dokładnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami.
  • Rozgrzać patelnię naleśnikową i delikatnie posmarować ją tłuszczem, wlać porcję ciasta (łyżkę wazową) i smażyć na lekko złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
NADZIENIE SEROWE
  • Ser rozgnieść praską do ziemniaków, dodać cukier i śmietanę, dokładnie wymieszać lub ponownie rozgnieść praską.
  • Naleśniki smarować nadzieniem zachowując ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Zwijać jak krokiety, następnie można dodatkowo krótko podgrzać.
  • Obtoczyć w mieszance cynamonu i cukru wanilinowego i podawać z dżemem truskawkowym lub jeszcze z osłodzoną do smaku gęstą śmietaną.
Data dodania: 2020-04-21 08:56:21
Data edycji: 2020-04-24 08:20:26
Ilość wyświetleń: 910
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej