Czcionka:

A+
A-

Kontrast:

Pingwinki

Pingwinki

 Składniki :

– parę czarnych oliwek,
– marchewka,
– mini mozzarella,
– wykałaczki,
– czerwoną paprykę lub skórka czerwonego jabłka.

Obieramy marchewkę i kroimy na talarki. Następnie wycinamy z nich małe trójkąty. Reszta będzie tworzyć pingwinie łapki. Małe wycięte fragmenty po niewielkiej obróbce, będą mogły tworzyć dzióbki. 

Okiwki przecinamy wzdłuż tak, aby zmieściła się między nimi kulka mozzarelli.

W pozostałych oliwkach wydrążamy dziurkę, w której zmieści się dziób. Tak przygotowaną konstrukcję umieszczamy na wykałaczce. 

Na wykałaczkę nadziewamy kolejno głowę (cała oliwka), tułów (mozzarella) i nóżki (marchewka). 

Możecie także:

– na głowie pingwinków umieścić kokardkę z marchewki lub marchewkową „muszkę” pod szyją
– zrobić szalik z paska czerwonej papryki
– z czerwonej papryki albo skórki czerwonego jabłka stworzyć czapeczki dla pingwinów. Dla lepszego efektu wokół czapek przyda się ramka z bitej śmietany

Data dodania: 2020-03-20 16:09:58
Data edycji: 2020-03-26 14:42:39
Ilość wyświetleń: 200
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Facebook