Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Pizza w kulkach

Pizza w kulkach

SKŁADNIKI

 2 SZTUKI
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

Dodatki do pizzy:

  • sos pomidorowy
  • ser ulubiony
  • kabanosy
  • papryka

 

  • Świeże drożdże ocieplić w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn. Sukcesywnie zagarniać łyżką mąkę do środka i przez 2 - 3 minuty mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę.
  • Połączone składniki wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez ok. 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie (ciasto można też zagnieść mikserem planetarnym).
  • Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać. 
  • Skłądniki do pizzy kroimy na małe kawałeczki.
  •  ciasta bierzemy małe kawałeczki i formujemy kulki w środku których, jest nasz sos oraz ulubione dodatki. Nie dodajemy wszystkich dodtków do jednej kulki, tylko do jednej kulki dajemy kawałek kababonosa, do drugiej paprykę itd.
  • PIeczemy ok 10 - 15 min w temepraturze 250 stopni Celcjusza.

 

Data dodania: 2020-04-27 08:07:41
Data edycji: 2020-04-30 07:40:23
Ilość wyświetleń: 967
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej