Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Pizzowe babeczki

Pizzowe babeczki

SKŁADNIKI

CIASTO
  • 2 szklanki (320 g) mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
  • 200 ml ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
DODATKI
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 ząbka czosnku
  • pół łyzki suszonego oregano
  • 180 g pieczarek
  • 100 g szynki
  • 150 g sera mozzarella
  • oliwa, masło
  • Do miseczki wsypać mąkę, zrobić dołek i włożyć do niego drożdże. Następnie dodać cukier i wlewać stopniowo ciepłą wodę delikatnie mieszając z drożdżami oraz częścią mąki (kilkoma łyżkami). Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
  • Połączyć łyżką rozczyn z resztą mąki, solą oraz oliwą. Uformować kulę, oprószyć ją mąką i wyrabiać przez ok. 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Zagnieść ciasto i podzielić na części ( ok. 20 - 24 zależy jakie duże muffinki planujemy)
  • Z kawałków uformować kulki, następnie spłaszczyć, włożyć do wgłębienia w formie na muffiny wysmarowanej oliwą. Jeśli mamy tylko 1 formę na 12 babeczek, odkładamy połowę ciasta pod przykryciem i ponawiamy całą procedurę po upieczeniu pierwszej partii.
  • Przygotować sos pomidorowy: włożyć pomidory z puszki wraz z zalewą na patelnię, dodać starty czosnek, łyżeczkę oliwy i łyżeczkę suszonego oregano oraz sól i pieprz.
  • Gotować przez ok. 10 - 15 minut, w międzyczasie rozgnieść widelcem pomidory.
  • Pieczarki umyć, pokroić, włożyć na większą patelnię i dusić aż odparują i zarumienią się, po ok. 10 - 15 minutach. Dodać łyżkę masła, doprawić solą i pieprzem i jeszcze przez chwilę razem podsmażać.
  • Na ciasto w foremkach wyłożyć przestudzony sos pomidorowy, pieczarki, pokrojoną szynkę wymieszaną ze startym serem. Posypać po wierzchu oregano i odstawić na ok. 15 minut aż ciasto podrośnie.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez ok. 15 minut.
Data dodania: 2020-03-19 14:07:54
Data edycji: 2020-03-24 08:09:18
Ilość wyświetleń: 1007
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej