Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Wielkanocne pierniczki

Wielkanocne pierniczki

Będziesz potrzebować:

Ciasto na pierniczki:

– 50 dkg mąki

– 20 dkg miodu

– 20 dkg cukru pudru

– 12 dkg margaryny

– 2 dkg margaryny do formy

– 1 jajko

– 1 dkg sody

– 1 paczuszkę przypraw korzennych (goździki, cynamon, gałka muszkatałowa)

– kolorową posypkę

Lukier:

– 30 dkg cukru

– 1/8 litra wody

– 1/2 łyżki octu

Wykonanie:

Ciasto:

Mąkę wymieszać z sodą. Miód zagotować z cukrem i przyprawami, ostudzić i połączyć z mąką. Dodać tłuszcz, jajko i wyrabiać ciasto jak na pierogi tak długo, aż będzie lśniące i jednolite w przekroju.

Blachę posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Ciasto wałkować do grubości 1/2 cm.

Wykrawać foremką kształty, układać na blasze i piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok 10 minut.

Lukier:

Cukier zalać gorącą wodą i gotować na silnym ogniu pod przykryciem do całkowitego rozpuszczenia. Dodać ocet. Zwilżonym w wodzie pędzelkiem obmywać boki rondelka, aby cukier nie krystalizował. Ugotować syrop – gdy kropla syropu spuszczona z łyżki opada pozostawiając za sobą „nitkę” – syrop jest gotowy. Rondelek wstawić do zimnej wody do wystygnięcia (ok. 60 st. C) powinien być ciepły. Zacznie on powoli bieleć i gęstnieć. Gdyby gęstniał za szybko wlać 1-2 łyżki gorącej wody.

Aby uzyskać różne barwy lukru dodajemy sok z cytryny, sok z czarnej porzeczki, malin, buraków, barwniki spożywcze lub czarną kawę.

Pierniczki przechowywać w słoju lub szczelnie zamkniętym pudełku.

 

przepis pochodzi ze strony miastodzieci,pl

Data dodania: 2020-04-06 08:16:50
Data edycji: 2020-04-10 08:01:05
Ilość wyświetleń: 813
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej