Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Zapiekanki

Zapiekanki

SKŁADNIKI

  • 1 bagietka
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła (np. klarowanego)
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: 150 g szynki
  • 150 g tartego sera np. mozzarella
  • ketchup

PRZYGOTOWANIE

  • Bagietkę przekroić na 2 równe części, następnie wzdłuż na pół. Pieczarki umyć, osuszyć i drobno posiekać na desce. Cebulę obrać i pokroić w małą kosteczkę.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę masła, włożyć cebulę i zeszklić ją. Dodać posiekane lub starte na tarce pieczarki, kolejną łyżkę masła i smażyć co chwilę mieszając przez około 5 minut, pod koniec doprawić solą oraz pieprzem.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Farsz pieczarkowy wyłożyć na bułki, posypać opcjonalnie pokrojoną w kosteczkę szynką, następnie tartym serem.
  • Ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do zrumienienia przez ok. 7 minut. Podawać z ketchupem.
Data dodania: 2020-04-21 08:46:55
Data edycji: 2020-04-23 08:42:51
Ilość wyświetleń: 877
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej