08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53
Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach
Tydzień 06.10.25 r. – 10.10.2025 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Bułka grahamka, masło ekstra, pasztet podlaski, ogórek kiszony Herbata z cytryną
Dzień owoców: mandarynki, jabłko, banan
(1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica drobiowa, papryka, sałata Kawa inka na mleku
Kiwi (1,6) |
Płatki owsiane na mleku z żurawiną Bułeczka pszenna z masłem, ser żółty, ogórek, kiełki buraka Banan (1,6) |
Bufet szwedzki: wędlina, ser żółty, ogórek, rzodkiewka, szczypior, pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta z ciecierzycy Kawa inka na mleku Winogrono (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna z awokado, pomidory koktajlowe Zupa mleczna kasza manna Jabłko (1,2,6) |
Obiady |
Zupa fasolowa z kiełbaską Makaron z polewą jogurtowo-truskawkową
Kompot owocowy (1,2,6,8) |
Zupa krem z dyni Udko pieczone, ryż, marchewka mini
Woda cytryną (1,6,8) |
Krupnik ryżowy Klopsiki po cygańsku, ziemniaki purée, rukola
Mięta (1,2,6,8) |
Zupa pejzanka ze śmietaną Indyk w sosie słodko-kwaśnym, kasza jęczmienna, kalarepa
Kompot owocowy (1,6,8) |
Zupa solferino z groszkiem Pieczone kotlety rybne, ziemniaki, pomidory z cebulą Woda z pomarańczą (1,2,3,6,8) |
Podwieczorki |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, szynka pomidor, ser żółty, szczypiorek
(1,6) |
Sałatka owocowa z jogurtem, batonik zbożowy
(1,6) |
Cynamonki własnej produkcji Herbata
(1,2,6) |
Tosty hawajskie; pieczywo pszenne, masło ekstra, ser żółty, ananas
(1,6 ) |
Ciasto jogurtowe ze śliwkami Kakao (1,2,6) |
Tydzień - 13.10.2025 r. – 17.10.2025 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, kiełbasa żywiecka, ogórek świeży Herbata z cytryną Dzień owoców: mandarynka, kiwi, winogrono (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet z kurczaka, ogórek kiszony Kawa inka z mlekiem
Kaki (1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica babci, ser żółty, papryka Płatki owsiane na mleku
Winogrono (1,6) |
Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, ser żółty, twaróg, masło ekstra, szyneczka, pomidor, ogórek, rzodkiewka, Kawa inka z mlekiem
Jabłko (1,6) |
Pieczywo mieszane. masło ekstra, jajko gotowane, majonez, szczypior, pomidorki koktajlowe Płatki jęczmienne na mleku
Gruszka (1,2,6) |
Obiady |
Zupa ogórkowa Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami, roszponka, ser Woda z cytryną (1,2,6,8) |
Zupa zacierkowa Pieczone polędwiczki, kasza jęczmienna, buraczki zasmażane Kompot truskawkowy (1,6,8) |
Zupa kalafiorowa Schab w sosie bbq, ziemniaki, sałata lodowa ze śmietaną
Woda z cytryną (1,6,8) |
Zupa neapolitańska z makaronem Kopytka, sos pieczarkowy, surówka z kapusty zakwaszano Kompot owocowy (1,2,6,8) |
Krem z pieczonej dyni Pierogi z serem i polewą jogurtową z truskawkową
Kompot owocowy
(1,2,3,6,8) |
Podwieczorki |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, dżem brzoskwiniowy
(1,6) |
Placuszki pancakes, smoothie owocowe (wiśnia, banan, mango) (1,2,6) |
Kisiel własnej produkcji, jabłko, biszkopty
(1,2,6) |
Bułka grahamka, masło, makrela w pomidorach, ogórek kiszony Herbata z cytryną (1,6) |
Ciasto ucierane z jabłkami
(1,2,6) |
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
Katalog produktów dostępny w sekretariacie.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianie.
Zatwierdziła:
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o
obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
„Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”
1. Zboża zawierające gluten
2. Jaja i produkty pochodne
3. Ryby i produkty pochodne
4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
5. Soja i produkty pochodne
6. Mleko i produkty pochodne
7. Orzechy
8. Seler i produkty pochodne
9. Gorczyca i produkty pochodne
10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
11. Łubin
12. Dwutlenek siarki
13. Skorupiaki i produkty pochodne
14. Mięczaki
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli
08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53