08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53
Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach
Tydzień - 07.07.2025 r. – 11.07.2025 r.
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Kasza manna na mleku Pieczywo mieszane, masło ekstra, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką oraz kiełkami rzodkiewki Dzień owoców winogron, śliwka, kiwi (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, szynka z indyka, ogórek świeży, rzodkiewka Herbata z cytryną
Winogrono (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, ser żółty, pomidor, kiełki z brokułów Kawa zbożowa
Arbuz (1,6) |
Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło ekstra, ser biały z brzoskwiniami, pomidor, ogórek, kabanosy, ser złoty, dżem truskawkowy Truskawki (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor Kawa zbożowa Brzoskwinia UFO (1,2,6) |
Obiady |
Barszczyk z ziemniakami Makaron pełnoziarnisty z indykiem, marchewką i pieczarkami, kalarepa do chrupania Kompot wieloowocowy (1,6,8) |
Zupa z fasolką szparagową Kurczak po koreańsku, ryż, surówka z kapusty pekińskiej
Kompot truskawkowy (1,6,8) |
Zupa owocowa z makaronem Kotlet schabowy, ziemniaki, mizeria z rzodkiewka i ze śmietaną
Woda z cytryną (1,2,6,8) |
Zupa kapuśniak z kiełbaską Naleśniki z jabłkami, cukier puder
Woda z cytryną (1,2,6,8) |
Krem cebulowy Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z porem, chrzanem i majonezem Kompot porzeczkowy (1,2,3,6,8) |
Podwieczorki |
Bułeczka szkolna, masło orzechowe, banan Mięta do picia
(1,6,7) |
Chałka z masłem, jogurt naturalny z miodem i kawałkami świeżych truskawek (1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica sopocka, papryka kolorowa, rzodkiewka Herbata z cytryną (1,6) |
Paluch z masłem ziołowym, papryka Herbata z cytryną
(1,6) |
Galaretkowiec, wafle malinowe Woda z miodem
(1,6) |
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
Katalog produktów dostępny w sekretariacie.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianie.
Zatwierdziła:
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o
obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
„Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”
1. Zboża zawierające gluten
2. Jaja i produkty pochodne
3. Ryby i produkty pochodne
4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
5. Soja i produkty pochodne
6. Mleko i produkty pochodne
7. Orzechy
8. Seler i produkty pochodne
9. Gorczyca i produkty pochodne
10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
11. Łubin
12. Dwutlenek siarki
13. Skorupiaki i produkty pochodne
14. Mięczaki
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli
08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53