Czcionka:

A+A-

Kontrast:

Menu

Menu

 

Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach

 

 

Tydzień - 17.01.2022 r. – 21.01.2022 r.

 

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Pieczywo mieszane, masło, jajecznica szczypior, papryka

Zupa mleczna

 

Dzień owoców: gruszka, jabłko, mandarynka

 

(1,2,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, szynka drobiowa, papryka, sałąta

Kawa inka

 

 

Winogron

 

( 1,6 )

Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, pomidor

Płatki ryzowe na mleku

 

 

 

Pomarańcza

 

( 1,6 )

Bufet szwedzki: wędlina, ser żółty, miód, dżem, pomidor, szczypior, pieczywo mieszane, masło

Kawa inka

 

Melon

 

( 1,6 )

Pieczywo mieszane, masło, ser biały, miód, suszone owoce

Pieczona owsianka z cynamonem

 

Jabłko

 

( 1,6 )

Obiady

Zupa – kolorowy kociołek

 

Makaron ze szpinakiem

i serem twarogowym

 

 

 

Kompot

 

(1,6,8)

Barszczyk ukraiński

 

Nugetsy, ryż, surówka

z cykorii, jabłka oraz pomarańczy z jogurtem

 

 

Woda z cytryną.

 

( 1,2,6,8,10 )

Zupa krem z kukurydzy

z popcornem

 

Kopytka z sosem mięsno-pomidorowym, surówka z marchewki

 

Lemoniada

 

( 1,2,6,8 )

Rosół wołowy z makaronem

 

Kulki mięsne w ziołowym sosie, ziemniaki, surówka

z buraków i jabłka

 

 

Kompot

 

( 1,2,6,8 )

Zupa pieczarkowa

z makaronem

 

Ryba w sosie śmietanowym

z koperkiem, ziemniaki, surówka z marchewki, jabłka z chrzanem

Kompot

( 1,2,3,6,8 )

Podwieczorki

Racuszki, herbata z lipy

 

 

 

 

 

 

(1,2,6)

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet własnej produkcji, ogórek kiszony

 

Herbata malinowa

 

 

( 1,2,6 )

Kasza jaglana zapiekana

z jabłkami

 

 

Herbata owocowa

 

 

( 1,6 )

Pieczywo mieszane, masło ekstra,

Kolorowe pasty z buraka i brokuła.

 

 

Herbata z cytryną

 

 

( 1,6 )

Ciasto zebra, banan

Herbata z cytryną

 

 

 

 

 

( 1,2,6 )

 

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez  placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.

 

 „Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Jaja i produkty pochodne
  3. Ryby i produkty pochodne
  4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  5. Soja i produkty pochodne
  6. Mleko i produkty pochodne
  7. Orzechy
  8. Seler i produkty pochodne
  9. Gorczyca i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Łubin
  12. Dwutlenek siarki
  13. Skorupiaki i produkty pochodne
  14. Mięczaki 

  Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

 

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli

Data dodania: 0000-00-00 00:00:00
Data edycji: 2022-01-17 08:11:22
Ilość wyświetleń: 14659
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook