08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53
Jadłospis dla Katolickiego Przedszkola „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach
Tydzień – 01.09.25 – 05.09.25
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Płatki owsiane na mleku Bułka grahamka, masło, ser biały, marchewka tarta
Dzień owoców: śliwki, jabłko (1,6) |
Pieczywo mieszane, masło, jajko gotowane, ser żółty, majonez, szczypiorek Kawa inka z mlekiem
Melon (1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło, pasztet, ogórek kiszony Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi
Jabłko (1,2,6) |
Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło, frankfurterki, papryka kolorowa, schab, ser żółty, twarożek z awokado Kawa inka z mlekiem
Winogrona (1,6) |
Płatki ryżowe na mleku Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, ogórek świeży, rzodkiewka
Gruszka (1,6) |
Obiady |
Zupa pomidorowa z ryżem Kotlet pożarski, ziemniaki gotowane, mizeria ze śmietaną Kompot truskawkowy. (1,2,6,8) |
Zupa ogórkowa z włoszczyzną i ziemniakami Pieczeń wieprzowa duszona w sosie własnym, kasza jęczmienna, buraczki zasmażane Woda z cytryną (1,6,8) |
Krupnik Zapiekanka warzywna (ser żółty, szynka gotowana, kukurydza, papryka czerwona, cukinia, pieczarki, ketchup ) Kompot truskawkowy (1,6,8) |
Rosół drobiowy z makaronem i natką pietruszki Nugettsy z kurczaka, sos miodowo-musztardowy, surówka z marchewki, ziemniaki Kompot jabłkowy (1,2,6) |
Zupa z fasolką szparagową Ryba pieczona w maśle czosnkowym, ryż, sałata lodowa z warzywami Woda z cytryną (1,2,3,6,8) |
Podwieczorki |
Pieczywo mieszane, masło, polędwica babci, pomidor malinowy, herbata liściasta z cytryną (1,6) |
Sałatka owocowa (banan, winogrono, jeżyny, maliny, brzoskwinie), biszkopty
(1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło, kiełbasa podsuszana, pomidor, herbata liściasta z cytryną (1,6) |
Bułeczka z domową nutella, banan Herbata owocowa
(1,6,7) |
Ciasto z cukinii, maliny, kakao
(1,2,6) |
Tydzień - 08.09.25-12.09.25
|
Poniedziałek |
Wtorek |
Środa |
Czwartek |
Piątek |
Śniadania |
Pieczywo mieszane, masło, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką Płatki kukurydziane na mleku Dzień owoców: winogrona, jabłka, maliny
(1,6) |
Pieczywo mieszane, masło, szynka z wędzarni, pomidor, rzodkiewka Kawa inka
Gruszka
(1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pomidor, sałata, frankfurterki Zupa mleczna z płatkami owsianymi Herbata owocowa Śliwki
(1,6) |
Bufet szwedzki: pieczywo mieszane, masło ekstra, ser żółty, szynka, rukola, papryka kolorowa, kiełki, pasta z ciecierzycy Kakao Arbuz bezpestkowy
(1,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta z jajka ze szczypiorkiem i majonezem, pomidorki koktajlowe Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi Jabłka (1,2,6) |
Obiady |
Zupa brokułowa z ziemniakami Spaghetti z sosem mięsno-warzywnym, ser żółty, liść cykorii Kompot porzeczkowy (1,6,8) |
Zupa krem z marchewki Pulpeciki w sosie pieczarkowym, kasza kus-kus, sałata ze śmietaną
Woda z miętą (1,2,6,8) |
Zupa gulaszowa z kurczakiem i ryżem Pierogi leniwe z masłem i cukrem trzcinowym, marchewka z jabłkiem Kompot wiśniowy (1,2,6,8) |
Zupa koperkowa z makaronem Gulasz wołowy z warzywami, kasza gryczana, surówka z buraczków
Woda z cytryną (1,6,8) |
Krupnik jęczmienny na indyku Paluszki rybne z fileta, ziemniaki z koperkiem, ogórek kiszony z cebulą i olejem Woda z cytryną (1,2,3,6,8) |
Podwieczorki |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, polędwica babci, ogórek i papryka Herbata z cytryną (1,6) |
Sernik z galaretką i truskawkami Woda z imbirem (1,2,6) |
Pieczywo mieszane, masło ekstra, sałatka z makreli w pomidorkach ze szczypiorkiem Herbata z cytryną (1,3,6) |
Chałka z masłem ,banan, maślanka owocowa
(1,2,6) |
Mus z kaszy mannej z syropem malinowym Chrupki kukurydziane Borówki (1,6) |
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
Katalog produktów dostępny w sekretariacie.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianie.
Zatwierdziła:
W jadłospisie podano numer alergenu jaki zawiera to danie.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o
obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
„Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”
1. Zboża zawierające gluten
2. Jaja i produkty pochodne
3. Ryby i produkty pochodne
4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
5. Soja i produkty pochodne
6. Mleko i produkty pochodne
7. Orzechy
8. Seler i produkty pochodne
9. Gorczyca i produkty pochodne
10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
11. Łubin
12. Dwutlenek siarki
13. Skorupiaki i produkty pochodne
14. Mięczaki
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli
08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53