Czcionka:

A+A-

Kontrast:

Jadłospis

Jadłospis

Nasze przedszkole posiada własną kuchnię wyposażoną w nowoczesny i profesjonalny sprzęt gastronomiczny.  Pozwala on na bezpieczne i wartościowe przygotowanie zdrowych i smacznych posiłków zgodnie z obowiązującymi normami. Nasze panie kucharki starają się aby posiłki były jak najbardziej zbliżone do tych, które dzieci znają z domu. 

 

Dzieciom zapewniamy w ciągu dnia śniadanie, II śniadanie ( owoc ), obiad oraz podwieczorek. Dbamy o zróżnicowanie dań i odpowiednio dobraną dietę. Rodziców dzieci z alergią pokarmową prosimy o szczegółową informację o uczuleniu dziecka na dany alergen.

 

W przypadku nieobecności dziecka należy poinformować pracownika przedszkola ( intendent/sekretriat telefonicznie lub drogą mailową - sekretariat@knp-ogrodek.pl ) do godziny 8.30. W innym przypadku zostanie naliczona opłata za posiłek.

 

 

Tydzień 5  27.09.2020 r. – 01.10.2011 r.

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Pieczywo mieszane, masło ekstra, humus, pomidor, szczypiorek

Płatki kukurydziane

na mleku

Kawa inka

 

Mandarynki

 

( 1,6 )

Pieczywo mieszane, masło ekstra, wędlina drobiowa, papryka, sałata

Kawa inka

 

 

 

Kiwi

 

( 1,6 )

Płatki owsiane na mleku z żurawiną

Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty

 

 

 

Banan

 

( 1,6 )

Bufet szwedzki: wędlina, ser żółty, miód, dżem, ogórek, rzodkiewka, szczypior, pieczywo mieszane, masło

Kawa inka

 

 

Winogrono

 

( 1,6 )

Pieczywo mieszane, masło, serek waniliowy, suszone owoce

Zupa mleczna kasza manna

 

 

Jabłko

 

( 1,6 )

Obiady

Barszcz ukraiński

Makaron spaghetti

z sosem mięsno- warzywnym, tarty ser żółty

 

Kompot

 

( 1,6,8 )

Zupa wielowarzywna

z makaronem

Kopytka z sosem pieczarkowym, surówka

z białek rzodkiewki

 

Woda cytryną

 

( 1,2,6,8)

Zupa koperkowa

z ziemniakami

Łazanki z mięsem mielonym i kapustą kiszoną, kiełki mix

 

 

Mięta

 

( 1,6,8 )

Zupa solferino z zielonym groszkiem

Gulasz mięsno-warzywny, kasza jęczmienna, rukola

 

 

 

Kompot owocowy

 

( 1,6,8 )

Zupa krem z ciecierzycy z grzankami

Kotlety rybne, ziemniaki, pomidory z cebulą

 

 

Woda z pomarańczą

 

( 1,2,3,6,8 )

Podwieczorki

Dzień Pieczonego Ziemniaka

Pieczone frytki z sosem jogurtowym lub ketchupem

 

 

(1,6)

Dzień Jabłka

Szarlotka własnej produkcji

Herbata z dzikiej róży

 

 

 

 

( 1,2,6 )

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasztet podlaski, ogórek kiszony.

Herbata z cytryną

 

 

 

( 1,2,6 )

Pieczywo mieszane, masło ekstra, parówki z szynki na gorąco, pomidorki, ketchup

Herbata z cytryną

 

 

 

(1,6 )

Kisiel z owocami, ciasteczka owsiane z czarnuszką, jabłko

 

 

 

 

( 1,2,6 )

 

 

Tydzień 6  - 04.10.2021 r. – 08.10.2021 r.

 

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadania

Kasza manna na mleku

Jajecznica, szczypior, pieczywo mieszane, masło, pomidor

 

 

Banan

 

( 1,2,6 )

Pieczywo mieszane, masło, twarożek ze szczypiorkiem

i rzodkiewką

Kakao

 

 

 

Winogrono

 

( 1,6 )

Pieczywo razowe, masło ekstra, ser żółty, papryka kolorowa

Kawa inka z mlekiem

 

 

 

Kiwi

 

( 1,6 )

Bufet szwedzki: masło ekstra, pieczywo mieszane, ser żółty, pomidor, ogórek , sałata , dżem wiśniowy, polędwica babuni

Kawa inka z mlekiem

 

 

Jabłko

 

( 1,6 )

Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi

Pieczywo mieszane, masło ekstra, ser biały, dżem truskawkowy

 

 

Gruszka

 

( 1,6 )

Obiady

Zupa jarzynowa z ryżem

Zapiekanka makaronowa z papryką, cukinią, pieczarkami, kukurydzą, szynką i żółtym serem

 

 

 

Woda z cytryną

 

( 1,6,8)

Zupa z soczewicą czerwoną

Szynka pieczona z warzywami, kasza gryczana, mizeria z jogurtem

 

 

 

Kompot owocowy

 

( 1,6,8)

Zupa pomidorowa

z makaronem

Kotlet mielony, ziemniaki gotowane z koperkiem, fasolka szparagowa

 

 

Kompot wiśniowy

 

( 1,2,6,8)

Kapuśniak mazurski

Kotlet z jajka, surówka z pora, jabłko, jogurt, ziemniaki z koperkiem

 

 

 

 

Kompot owocowy

 

( 1,2,6,8 )

Zupa krem buraczkowa

Ryba w sosie greckim, liść sałaty, ziemniaki

 

 

 

 

Kompot truskawkowy

 

( 1,2,3,8 )

Podwieczorki

Ciasteczka św. Franciszka

Śliwki

Herbata z cytryną

 

 

 

 

( 1,2,6,7 )

Hot-dogi: bułeczka pszenna, ser żółty, parówki, pomidor, ketchup

Herbata z cytryną

 

 

 

( 1,6)

Pasta z makreli, szczypiorek, pieczywo mieszane, masło ekstra

Herbata liściasta z cytryną

 

 

 

( 1,2,3,6 )

Pieczywo mieszane, masło ekstra, pasta z sera białego, awokado, pomidor

Herbata malinowa

 

 

 

( 1,6 )

Chałka z masłem, miodem i kiwi

Kakao

 

 

 

 

( 1,2,6 )

 

 

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez  placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011,które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.

 „Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Jaja i produkty pochodne
  3. Ryby i produkty pochodne
  4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  5. Soja i produkty pochodne
  6. Mleko i produkty pochodne
  7. Orzechy
  8. Seler i produkty pochodne
  9. Gorczyca i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Łubin
  12. Dwutlenek siarki
  13. Skorupiaki i produkty pochodne
  14. Mięczaki 

  Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

 

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, małe ilości soli

Data dodania: 2017-01-12 21:28:06
Data edycji: 2021-09-24 14:03:05
Ilość wyświetleń: 12911
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook