08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53
Żywienie dzieci to bardzo ważny aspekt wychowania przedszkolnego. Sposób żywienia wpływa na rozwój fizyczny i intelektualny dzieci. Edukacja dobrych nawyków żywieniowych powinna więc rozpoczynać się już od najmłodszych lat. Przygotowywanie potraw daje okazję do wielozmysłowej edukacji przedszkolaków. Dzieci mogą dotykać produktów o różnej konsystencji i temperaturze, łączyć je ze sobą, eksperymentować i obserwować efekty swoich działań, wąchać i smakować. Jest to też doskonała okazja do kształtowania umiejętności współpracy w grupie, cierpliwości w oczekiwaniu na swoją kolej i na gotowość potrawy do spożycia.
Realizacja programu stwarza również okazję do nauki przestrzegania zasad higieny osobistej – mycia rąk przed pracą z produktami spożywczymi i w czasie zajęć. Dzieci wdrażają się również do dbania o porządek na miejscu pracy oraz do wykonywania prac porządkowych po zakończeniu zajęć.
08-110 Siedlce
Feliksa Hłasko 53